Hyppää sisältöön

Helsingin pisimmät portaat kiiltävät nyt sateenkaaren väreissä

Porrasjuoksijoiden ykköskohde Malminkartanossa sai taideprojektin kautta uuden ulkomuodon, joka kumartaa räsymatolle ja pridelle.

malminkartano maalaus katutaide täyttömäki jätemäki
Vesa Marttinen

Malminkartanon täyttömäen huipulle johtaa Helsingin pisimmät portaat, jotka ovat erityisesti porrasjuoksijoiden suosiossa.

Askelmia on kaikkiaan 426, ja niistä numero 244 saa kahdeksanvuotiaan Safiya Hellmanin erityiskäsittelyn. Hän maalaa askelman päätypinnan valkoisella maalilla, jota roiskuu samalla pisarakaupalla paidalle.

– Joo, sitä vähän roiskui ja samalla meni housut ihan pilalle, Safiya nauraa.

malminkartano maalaus katutaide täyttömäki jätemäki
Täyttömäen huipulle johtaa 426 porrasta, jotka kiiltelivät 8.8.2017 yli 30 eri värisävyssä. Kuva: Vesa Marttinen / Yle

Pieni vastoinkäyminen ei tunnu iloista tunnelmaa haittaavan. Meneillään on yhteisöllinen taideprojekti, jonka myötä täyttömäen harmaansävyiset portaat saavat kertaheitolla väriä pintaansa.

Taiteilija Maj-Britt Huovilan ideoima ja johtama teos yhdistelee räsymatoista ja sateenkaarista lainattua raitatematiikkaa.

– Ajattelin räsymattoa, monikulttuurisuutta ja pridea. Siihen raidan symboliikkaan liittyvät nämä kaikki, Huovila kertoo.

malminkartano maalaus katutaide täyttömäki jätemäki
Safiya ja Bintu (vas.) Hellman osallistuivat täyttömäen portaiden maalaukseen aamusta saakka. Kuva: Vesa Marttinen / Yle

Aamukahdeksasta iltapäiväkahteen kestävä maalausprojekti on tarkkaan organisoitu. Huovilan tekemässä luonnoksessa on hahmoteltu, mikä askelma maalataan milläkin värillä. Kaikki noin 50 vapaaehtoista maalaajaa saavat alhaalta mukaansa lapun, jossa on askelman numero sekä halutun värisävyn koodi.

Virve Kemppainen tuli paikalle puolenpäivän aikaan kuntoiluaikeissa.

– Se osoittautui mahdottomaksi, kun portaat olivat maalattavana. Kysyin sitten, saisinko minäkin maalata, ja nyt tässä on maalipurkin kanssa ravattu portaita ylös alas.

Kemppainen pitää portaiden maalaamista tervetulleena tempauksena.

– Aivan loistava idea, tällaisia väripilkkuja me tarvitaan tänne kaupunkiin!

Suosittelemme sinulle