Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 5 vuotta vanha

Tubettaja Roni Backilla on kamera koko ajan mukana – "Tää on tämmöstä jatkuvaa somepäivitystä tää mun elämä"

Youtube-tähti Roni Back dokumentoi arkeaan sosiaalisessa mediassa ja tekee uutisvideoita, joita katsovat etenkin lapset ja nuoret.

Anne Moilanen
Avaa Yle-sovelluksessa

– Tapasin erään perinteisen median edustajan pari viikkoa sitten. Hän ihmetteli, että hänen lapsensa eivät seuraa uutisia mistään muualta kuin mun Youtube-kanavalta. Monet keski-ikäiset tunnistavat mut, että olen se tubettaja, jota heidän lapsensa seuraavat, naurahtaa Youtube-tähti Roni Back.

Vaikka vanhempi väki ei Roni Backia tunnista, nuorille hän on kaikkien tuntema somejulkkis.

23-vuotias Back on Suomen katsotuin tubettaja. Hänen videoitaan katsotaan 5–8 miljoonaa kertaa kuukaudessa internetissä Googlen omistamassa Youtube-videopalvelussa, jossa hänellä on 270 000 seuraajaa. Yli puolet hänen seuraajistaan on alle täysi-ikäisiä lapsia ja nuoria.

– Ne videot ovat ensinnäkin hauskoja. Varsinkin uutisvideoista – jos ei itse katso uutisia – pääsee hyvin pääsee perille kaikista maailman menoista, sanoo 13-vuotias Irene Oksanen Helsingin Suomalaisen Yhteiskoulun SYK:n pihalla.

– Joo. En mä hirveästi mitään muita uutisia lue, komppaa Iiris Riikonen.

Iiris Riikonen ja Irene Oksanen.
Iiris Riikonen (vas.) ja Irene Oksanen osallistuivat myös elokuun toisena viikonloppuna järjestettyyn Tubecon-tapahtumaan. Kuva: Sasha Silvala / Yle

Vaikka Roni Back käsittelee uutisaiheita videoillaan, hän ei itse koe olevansa journalisti vaan viihdyttäjä. Hän haluaa olla esimerkillinen idoli, joka kyllä pelleilee, mutta ei esimerkiksi kiroile eikä ota poliittista kantaa.

– Teen tosi tarkan faktantarkistuksen asioista, joista kerron videoissani. Koetan painottaa, että ajatelkaa kriittisesti, ja tuon esiin valeuutisia.

Miitti Etelä-Haagassa

Back on järjestänyt Yleisradion pyynnöstä improvisoidun Meet & Greet -tapaamisen eli miitin muutamalle seuraajalleen, jotka sattuivat olemaan paikalla Etelä-Haagassa koulunalusviikolla. Back asuu alueella, kuten hänen faninsa hyvin tietävät.

Miittiin osallistuva Aki Oksman, 13, tapaa Backin kolmannen kerran. Hän ottaa yhdessä Roni Backin kanssa selfien ja juttelee idolinsa kanssa niitä näitä julkaistuista videoista ja koulun alkamisesta.

Aki Oksman ja Olli Matikka
Aki Oksman ja Olli Matikka pitävät tärkeänä, että Roni Back julkaisee uusia videoita usein. Kuva: Sasha Silvala / Yle

Suomalaisista tubettajista myös Lakkoa ja MrJallua seuraavalle koululaiselle on tärkeää, että Roni Back julkaisee videoita usein, lähes joka päivä. Viisi vuotta sitten tubettamisen aloittanut Back on julkaissut yli tuhat videota.

– On tärkeää, että ei tarvitse katsoa samoja videoita uudestaan, vaan tulee koko ajan uutta sisältöä.

Tubettajaidolin näkeminen oikeassa elämässä on Oksmanin mielestä hauskaa.

– Hän on livenä ehkä vähän rauhallisempi.

Vaikka Roni Back yrittää salata tarkan kotiosoitteensa, hänen ovikelloaan pimpotellaan ja postiluukusta tungetaan sisään kaikenlaista tavaraa. Onpa eräs fani ujuttanut Backin postiluukusta sisään jopa kameran ja ottanut siten kuvan hänen kodistaan.

– Siksi väliovi on yleensä kiinni, sanoo Back.

Hänen tavoitteensa on ollut juuri tämä: että hän saa jakaa elämäänsä verkossa.

– Ihailu on kuitenkin todella ystävällismielistä. Fanit ovat vain niin innoissaan, että näkisivät mut. He lähtevät etsimään mua. Se nyt vaan kuuluu tähän juttuun.

Back on parhaillaan muuttamassa, ja on joutunut miettimään uutta asuntoa tästäkin näkökulmasta.

– Oli paljon oli kivoja ekan keroksen asuntoja, mutta hehän tulisivat sinne sisään. Asunnon on pakko olla ylimmässä kerroksessa.

Mikä yksityisyys?

Yksityisyys on täysin mennyt, sanoo Roni Back. Mikään ei pysy salassa.

Asia ei kuitenkaan haittaa Backia. Hänen tavoitteensa on ollut juuri tämä: että hän saa jakaa elämäänsä verkossa Youtuben julkisella kanavalla, ja että hänet sen takia tunnistetaan myös kadulla.

– Aurinkolasieni heijastuksesta näkyi tyttöystäväni kuva, senkin oli joku huomannut. Yhteen aikaan keskityin kovasti, että ei videoissa ei näkyisi mitään henkilökohtaista. Mutta sitten, en jaksa, siihen menee vaan hullusti aikaa. Ei sille mitään voi.

Roni Backin seuraajat tietävät myös tottakai, että hän on juuri ollut polvileikkauksessa, ja että tyttöystävä on käytännössä muuttanut Backin luokse, ja muuttaa mukana myös uuteen asuntoon.

Tulee mieleen, että Roni Backin nuoret seuraajat tavallaan itsenäistyvät itseään vanhemman nuoren miehen mukana, hänen elämäänsä seuraamalla.

Suuri osa tubettajista on luonteeltaan sisäänpäin vetäytyviä.

– Youtube on alkanut muistuttaa tosi-tv:tä, myöntää Roni Back.

Back käyttää päivittäin 10–12 tuntia jollain lailla Youtubeen: videoiden ideointiin, taustatyöhön, kuvaamiseen, editointiin. Vapaapäiviä ei ole. Kamera on aina mukana.

– Tää on tämmöstä jatkuvaa somepäivitystä tää mun elämä.

Suuri osa tubettajista on luonteeltaan sisäänpäin vetäytyviä, ei välttämättä kovin sosiaalisia.

– Olin hiljainen poika koulussa. Tubettaminen oli mun tapa ilmaista itseäni, ja on ehkä edelleenkin. Nautin tästä yli kaiken, kun herään aamulla ja tiedän, että mun pitää korkeintaan mennä siihen penkille, kuvata video, käydä punttiksella, tulla takas. Nautin siitä, että en tapaa paljon ihmisiä.

Tubettamisessa on ehkä siisteintä Roni Backin mielestä se, että tubettamalla hän dokumentoi omaa elämäänsä.

– Kymmenen vuoden päästä ne videot ovat edelleen siellä. Voin katsoa että hei, olin tuolla leukaleikkauksessa, tai Linnanmäellä mun kavereiden kanssa, 50 vuotta sitten. Ja sitten voin näyttää vaikka lapsillekin, jos silloin lapsia löytyy, että katsokaa, tuollainen olin nuorena.

Katso juttu Roni Backin tubettamisesta Areenasta.

Suosittelemme sinulle