Hyppää sisältöön

Pakettiautolla paikalle ja marjat varkaiden matkaan – Helsingin viljelypalstojen satoa valvotaan nyt vapaaehtoisvoimin

Helsingin Maunulanpuiston palstoilla kiertävät satokaudella hämärän aikaan vapaaehtoiset valvojat. Ilman vartiointia koko sato saattaa hävitä varkaiden matkaan.

Teija Merinen valvoo satokauden antimia Maunulanpuiston palsta-alueella useana yönä viikossa. Kuva: Ronnie Holmberg / Yle

Rusakoiden, citykanien ja etanoiden lisäksi palstaviljelijöitä piinaavat Helsingissä myös varkaat. Huonolla tuurilla tarkoin vaalittu sato saattaa kadota yhdessä yössä vorojen matkaan. Esimerkiksi Maunulanpuiston palstoilla satoa on päädytty vartioimaan yön pikkutunteja myöten.

– Muun muassa pakettiautolla on tuotu porukka tänne, ravistettu marjat pensaasta jonkun pressun päälle ja viety. Lisäksi on otettu kukkia, yrttejä, sipuleita ja perunoita. Käytännössä siis koko kasvimaa on voitu tyhjentää kahden vuorokauden kuluessa, sanoo Maunulanpuiston palstaviljelijöiden sihteeri ja palsta-asiainhoitaja Teija Merinen.

Ongelma ei vaivaa kaikkia kaupungin palsta-alueita, mutta Merisen mukaan joillakin on jouduttu turvautumaan jopa vartiointifirmoihin. Maunulanpuistossa viljelijät pyörittävät vartiointia vapaaehtoisvoimin.

Maunulanpuiston palstaviljelijät ry:n puheenjohtaja MattI Kaskenaholle yövartiointi on jo tuttua puuhaa. Kuva: Ronnie Holmberg / Yle

Kukkavaras palasi apajille

Yhdistyksen puheenjohtajana toimivan Matti Kaskenahon mukaan asiattomat liikkujat jatkavat yleensä nopeasti matkaa, kun näkevät huomioliivilliset vartijat.

– Käsiksi ei keneenkään käydä. Puhumalla pyydetään poistumaan ja viime kädessä otetaan puhelu poliisille, sanoo Kaskenaho.

– Viime vuonna jäi eräs kukkavaras kiinni itse teossa ja hänet usutettiin pois. Sama varas tuli kuitenkin vielä myöhemmin uudestaan hakemaan samoja kukkia, muistelee puolestaan Merinen.

Vartioiden mukaan varkaissa on nähty monenlaista sakkia. Joku on väittänyt saaneensa luvan sadon keräämiseen, kun taas toinen on sanonut luulleensa ruuan olevan kaupunkilaisten yhteistä omaisuutta.

– Kyllähän se ketä tahansa harmittaisi, jos kovalla työllä kasvatettu sato menisikin lopulta jonkun toisen suihin, sanoo Merinen.

Vorojen lisäksi hätistellään luonnon omia satovarkaita

Merinen ja Kaskenaho valvovat keskiviikkoyönä tuttuna tutkaparina. Termospullo on täynnä kuumaa kahvia ja lämpimät hiilet hehkuvat pallogrillissä.

Maunulanpuiston palstaviljelijät ovat järjestäneet valvonaa alueella jo useampana vuotena. Kuva: Ronnie Holmberg / Yle

– Kerran tunnissa käydään kiertämässä palsta-alue. Minä kierrän reuna-alueet autolla ja Matti tarkistaa keskiväylät ja pikkukäytävät. Nykyään mukana on myös kiikarit, joilla on hyvä tähyillä ison alueen toiselle puolelle, sanoo Merinen.

Yön pitkistä tunneista selviää kuulemma oikeanlaisella asenteella. Yöllä voi nauttia luonnon rauhasta ja kitkeä ohessa vaikka oman palstan rikkaruohoja.

– Varkaiden lisäksi hätistellään myös peuroja ja rusakoita pois syömästä salaatteja sekä kerätään pois espanjansiruetanoita. Lisää vapaaehtoisia tosin kaivattaisiin vartiotiimiin, sanoo Merinen.

Suosittelemme sinulle