Hyppää sisältöön

Historiantutkija: Nainen voi olla raskaana tietämättään – tapauksia ollut jo vuosisatoja

Niin sanotut yllätyssynnyttäjät nousevat aika ajoin mediassa esille. Jotkin raskaudet ovat kerta kaikkiaan mahdottomia tulkita, sanoo myös Kätilöliiton puheenjohtaja.

Kuva: Yle

1950-luvulla eräs rouva kävi lääkärillään yhteensä parikymmentä kertaa ja sai lääkkeitä vatsanväänteisiin. Vauva syntyi vain paria tuntia viimeisimmän lääkärikäynnin jälkeen. Sama tarina on naimattomalla piialla 1870-luvulla. Kesällä 2017 yllätyssynnytykset herättivät keskustelua, kun 18-vuotias Suvi Hakkarainen kertoi Ylelle tarinansa.

Niin sanottuja piiloraskauksia on ollut vuosisatoja, sanoo historian tutkija Mona Rautelin. Hän uskoo, että kroppa voi huijata naista niin, että hormonitkin pysyvät alhaisina ja tästä syystä raskaus ei näy päälle päin.

Tällöin nainen ei tiedä olevansa raskaana, sillä mitään raskauden merkkejä ei ole huomattavissa.

Kuva: AOP

Rautelin kiinnostui piiloraskauksista tehdessään väitöstutkimusta 1700-luvun lapsensurmista. Historiantutkija purki aineistoja ja huomasi, että naisten lausunnoista nousi toisinaan esiin se, etteivät he tienneet olevansa raskaana, eikä kukaan muukaan sitä ymmärtänyt.

Pohjoismaissa Rautelinin kutsumia piiloraskauksia, yllätyssynnytyksiä, ei ole juuri tutkittu, muualla maailmassa hieman enemmän.

– Nämä määritellään psykosomaattisiksi häiriöiksi, mielen ja ruumiin yhteispeliksi. Vielä ei tiedetä, millä tavalla.

Ongelma on, ettei kyseisiä raskauksia päästä tutkimaan: kun kukaan ei tiedä, että nainen on raskaana, hänen elimistöään ei voida tutkia ennen kuin lapsi sitten syntyy.

"Jotkin raskaudet ovat kerta kaikkiaan mahdottomia tulkita"

Rautelin perustelee näkemystään historialliselta pohjalta. Tapauksia on ollut erilaisissa kulttuureissa jo vuosisatojen ajan. Hän on tutkinut näitä tapauskohtaisesti aina 1700-luvulta lähtien.

Mikäli kyse olisi raskauden kieltämisestä – kuten useat lääkärit uskovat – tapauksissa olisi Rautelinin mukaan eroavaisuuksia. Kulttuurierot näkyisivät siinä, miksi nainen olisi raskauttaan piilotellut tai kieltänyt raskauden itseltään.

– Jos kulttuuri paheksuu esimerkiksi avioliiton ulkopuolisia synnytyksiä, sellaisia pyritään piilottelemaan tai kieltämään häpeän estämiseksi. Nykyään näin ei ole. Se on minusta osoitus siitä, että lääketieteen on otettava ruumiin osuus piiloraskauksissa vakavasti.

Lääkärit perustelevat niin sanottuja yllätyssynnytyksiä usein kieltämisen kautta. Heidän mukaansa nainen siis jollain tavalla tietää olevansa raskaana, mutta aktiivisesti kieltää kaikki raskauden merkit niin vahvasti, ettei raskaus näy päälle päin.

Kuva: AOP

Suomen kätilöliiton puheenjohtaja Millariikka Rytkönen uskoo, ettei kaikkia niin sanottuja yllätyssynnytyksiä voida pistää kieltämisen piikkiin.

– Raskaudet ovat kaikki erilaisia, ja on mahdollista, että jotkin raskaudet ovat kerta kaikkiaan mahdottomia tulkita. Naisia ei pitäisi tuomita, kun kaikki tapaukset ovat niin erilaisia, hän sanoo.

Rytkönen perustelee kantaansa myös sillä, ettei esimerkiksi ehkäisyasioita hävetä suomalaisessa yhteiskunnassa. Meillä ei ole tabuja – mutta silti ilmiö toistuu aika ajoin.

– Väittäisin, että jokainen kätilö, joka on tehnyt pitkän uran synnytyssalissa, on kohdannut tällaisen synnyttäjän. Se voi käydä kelle tahansa, eikä se katso synnyttäjän ikää, yhteiskuntaluokkaa tai siviilisäätyä.

Tutkija toivoo lääkäreiltä armollisempaa suhtautumista

Lääketieteessä piiloraskaus ja raskauden kieltäminen laitetaan siis helposti samaan kategoriaan. Rautelinin mukaan on kuitenkin huomattava, että esimerkiksi hänen tutkimista aineistoistaan käy ilmi, että 'piiloraskaana' olevat naiset hakevat yleensä lääketieteellistä apua.

– Kuvio on selvä: naiset ovat tienneet, että jotakin on pielessä.

Rautelin toivoo, että aihe herättelisi lääketieteen ammattilaisia.

– Nainen, joka kävelee sairaalasta vastasyntynyt yllätysvauva kainalossaan, kokee mitä ilmeisemmin itsensä tyhmäksi, jos häntä ei oteta vakavasti. Hänen pitäisi saada tukea sairaalasta ja tietää, että se, mitä tapahtui, ei ole mitään erikoista. Piiloraskaus voi myös uusiutua. Siksi naisen pitää saada tietää, mistä on kyse, jotta hän voi varautua.

Suosittelemme sinulle