Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 6 vuotta vanha

Peruuttamattomat poisjäännit aiheuttavat isot tappiot julkiselle hammashoidolle

Asiakkaiden huolimattomuus maksaa julkiselle hammashoidolle miljoonia euroja vuodessa.

Hammaslääkäri Katri Hyvärinen hoitaa asiakkaan hampaita
Kuva: Mikko Savolainen / Yle
Ulla Ylönen
Avaa Yle-sovelluksessa

Asiakkaiden huolimattomuus aiheuttaa julkiselle hammashoidolle vuosittain miljoonien eurojen tappiot. Peruuttamattomat ajanvaraukset jäävät usein käyttämättä, sillä uutta asiakasta on lyhyellä varoitusajalla lähes mahdotonta saada pois jääneen tilalle.

Aikuisasiakkaat joutuvat maksamaan huolimattomuudestaan jälkeenpäin, kun hammashoidon järjestäjä lähettää heille sakkomaksun. Se ei kuitenkaan vastaa suuruudeltaan todellisia kustannuksia. Sakkoa ei myöskään voida periä alle 15-vuotiailta.

Esimerkiksi Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri Eksote laskuttaa peruuttamatta jääneestä suun hoidon ajanvarauksesta 51,40 euroa.

Suuhygienistin tai hammashoitajan vastaanottokäynnin todelliset kustannukset ovat Eksotessa 64 euroa kerralta. Hammaslääkärikäynnin hinta on vastaavasti 126 euroa.

Eksoten tammi-kesäkuun 2017 hammashoitolakohtaisen tilaston mukaan Eksoten yhdessätoista hammashoitolassa* on käyty yhteensä 46 112 kertaa.

Peruuttamattomia poisjääntejä oli tammi-kesäkuussa 1 827.

Valtavat tappiot

Hammashoitajan ja suuhygienistin peruuttamattomat käynnit aiheuttivat Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiirin alueella yli 230 000 euron tappiot.

Vastaavasti hammaslääkärin ajanvarauksen todellisilla kustannuksilla laskettuna tappio on 460 404 euroa.

Jos tilalle saatuja potilaita ei huomioida, vaihtelee laskennallisesti peruuttamattomien poisjääntien aiheuttama tappio 233 000 euron ja 460 000 euron välillä.

Alaikäisiä asiakkaita suojaa asiakasmaksulainsäädäntö, eikä heitä voida laskuttaa peruuttamatta jääneistä ajanvarauksista.

– Alle 18-vuotiaiden hammashoito on lain mukaan maksutonta, muistuttaa Eksoten ylihammaslääkäri Maarit Natunen.

Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiirissä eniten peruuttamattomia poisjääntejä on alle kouluikäisillä ja 8.-luokan oppilailla. Molemmat kuuluvat asiakasryhmiin, jotka kutsutaan hammashoitolaan lakisääteiseen määräaikaishoitoon.

Alle 15-vuotiaiden kutsut lähetetään huoltajille, mutta jos jälkikasvu jättää saapumatta hammashoitoon tai ajanvaraus jää muuten perumatta, sakkomaksua he eivät saa.

– Vanhempienhan tulisi huolehtia tarvittaessa ajanvarausten perumisista, sanoo Natunen.

Hammasraudat
Kuva: Yle

Muistutuskampanja alkaa

Eksoten tavoitteena on pudottaa peruuttamattomien poisjääntien osuus hammashoitolakäynneistä 3,5 prosenttiin. Tavoite on puolen prosenttiyksikön päässä.

Alkuvuoden lukujen perusteella esimerkiksi Lemillä, Taipalsaarella ja Savitaipaleella toteutettu muistutuskampanja on tuottanut tulosta.

Natunen uskoo, että peruuttamattomat poissaolot vähenevät, kun huoltajat voivat itse varata sopivan ajan.

– Jatkossa tilannetta helpottaa sekin, että ajanvarausjärjestelmä tarkistaa huoltajuuden automaattisesti. Lisäksi olemme saamassa tekstiviestimuistutuspalvelun, sanoo Natunen.

– Kyllähän perumattomista ja käyttämättä jääneistä hoitoajoista tulee merkittävää taloudellista hukkaa veronmaksajille, sanoo Natunen.

*Tilastosta puuttuu 1.1.2016 Eksoteen liittynyt Imatra, joka käyttää erilaista potilastietojärjestelmää.

Suosittelemme