Hyppää sisältöön

Poliisi epäilee: Bensowin säätiön hallitus käyttänyt väärin luottamusasemaansa

Rikosepäilyt liittyvät säätiön ylläpitämän päiväkodin remontin valvontaan ja toteutukseen vuonna 2014. Poliisi selvittää säätiön hallituksen jäsenten vastuuta urakassa. Lisäksi remontin tehnyttä virolaista rakennusliikettä epäillään törkeästä veropetoksesta.

Bensowin säätiön rakennus Kauniaisissa
Bensowin lastenkotisäätiö Kauniaisissa. Kuva: Christoffer Gröhn / Yle
Susanna Siironen

Rikosepäilyt liittyvät säätiön ylläpitämän päiväkodin peruskorjaukseen, joka tehtiin vuonna 2014. Kunnostusta tehnyttä rakennusliikettä epäillään törkeästä veropetoksesta. Lisäksi yhtä rakennusliikkeelle työskennellyttä henkilöä epäillään törkeästä veropetoksesta. Asiasta kertoo Svenska Yle.

– Rikosepäilyt säätiön hallitusta kohtaan liittyvät siihen, onko hallitus laiminlyönyt valvontavastuutaan päiväkotiremontin yhteydessä. Asia koskee siis vuoden 2014 hallitusta, sanoo esitutkinnan johtaja Viola Ikonen Länsi-Uudenmaan poliisilaitokselta.

Poliisi on kuulustellut koko Bensowin hallitusta, mutta on edelleen epäselvää, mikä vastuu yksittäisillä hallituksen jäsenillä on ollut kunnostusprojektissa.

Marraskuussa 2016 lastenkotia ylläpitänyt Bensowin säätiön entinen toiminnanjohtaja tuomittiin ehdolliseen vankeuteen muun muassa veropetoksista.

Säätiön päiväkotien Lilla Lyan ja Stora Lyan peruskorjaukset tapahtuivat kesällä 2014. Kauniaisten kaupunki kuitenkin keskeytti työt, sillä remontilta puuttui rakennuslupa. Vuoden 2015 aikana toinen rakennusliike teki remontin uudestaan.

Yle Huvudstadsregion tavoitti useita vuoden 2014 hallituksessa istuneista jäsenistä. Heidän mukaansa rakennusliike ja henkilö, joka oli säätiön osalta vastuussa peruskorjauksesta, huijasivat hallituksen jäseniä. Hallituksen jäsenet pitävät hyvänä sitä, että poliisi tutkii asiaa.

Rakennusliike ei ole maksanut veroja

Epäonnistunut peruskorjaus oli virolaisen rakennusyhtiön tekemä. Poliisin mukaan yhtiö ei ole maksanut veroja Suomeen ja on epäiltynä törkeästä veropetoksesta.

–  Yritys on myös maksanut suorituksia henkilölle, jolla ei ole ollut virallista työsopimusta rakennusliikkeen kanssa. Poliisi epäilee tässä törkeää veropetosta, kertoo Ikonen.

Poliisin esitutkinta valmistunee syksyllä ja juttu etenee syksyn aikana syyteharkintaan.

Peruskorjauksen jälkeen paljastui 25 rakennusvirhettä

Meneillään on myös useita muita oikeusjuttuja epäonnistuneeseen päiväkotiremonttiin liittyen. Bensowin säätiö vaatii vahingonkorvauksia 466 000 euron edestä rakennusliikkeeltä, joka teki ensimmäisen remontin vuonna 2014.

Rakennusliike vaatii korvausvaatimuksen hylkäämistä. Espoon käräjäoikeus ei ole vielä ratkaissut tapausta.

Säätiö jätti viime vuoden lopussa käräjäoikeudelle asiakirjan, jossa ilmenevät kaikki remontin aikana aiheutuneet rakennusvirheet.

Lilla Lyanista löytyi 11 rakennusvirhettä ja Stora Lyanista 14 virhettä. Virheitä ja puutteita löytyi esimerkiksi ilmastoinnin rakentamisesta ja sähköasennuksista.

Rakennuskonsultin laskelmien mukaan virheiden korjaaminen tuli maksamaan lähes 600 000 euroa. Säätiö tyytyy kuitenkin vaatimaan tätä alempia vahingonkorvauksia.

Lisäksi säätiö ja rakennusliike ovat erimielisiä siitä, kumman vastuulla olisi ollut anoa rakennuslupaa.

Säätiö vaatii vahingonkorvauksia hallituksen aiemmalta jäseneltä

Helsingin käräjäoikeudessa vireillä olevassa toisessa oikeusjutussa Bensowin säätiö vaatii 428 000 euron vahingonkorvauksia henkilöltä, joka oli säätiön osalta vastuussa päiväkodin peruskorjauksesta. Henkilö on istunut säätiön hallituksessa useita vuosia, muttei enää peruskorjauksen aikana.

Säätiö vaatii vastuussa ollutta henkilöä vahingonkorvauksiin, koska säätiön mukaan hän on laiminlyönyt remontin kilpailutuksen, jättänyt tekemättä sopimuksia ja valvomatta työtä.

Henkilöä vaaditaan vahingonkorvauksiin myös siitä, että hän hyväksyi kaksi rakennusliikkeen laskua vielä sen jälkeen, kun Kauniaisten kaupunki puuttui rakennusprojektiin uupuvan rakennusluvan vuoksi. Laskujen yhteissumma oli yli 150 000 euroa.

Henkilö on vastannut, että vahingonkorvausvaatimukset ovat perusteettomia, ja että säätiö on vastuussa paljastuneista rakennusvirheistä.

Suosittelemme sinulle