Hyppää sisältöön

Pieneen Inarin kylään nousee hotelleja – Onko kylä valmis suuriin turistimassoihin?

Matkailun kasvu on rohkaissut investoimaan elinkeinoon myös pienessä Inarin kylässä pohjoisimmassa Suomessa. Majoituskapasiteettia alkaa kylästä jo löytymään, muita peruspalveluita ei niinkään.

Jouko ja Mari Lappalainen uskovat Inarin matkailun mahdollisuuksiin. Kuva: Xia Torikka / Yle Sápmi

Pohjois-Suomen matkailuelinkeino elää lihavia vuosia. Turistimäärät ovat kasvaneet vuosi vuodelta – viime talvena kasvua tapahtui yli 15 prosenttia.

Turistit löytävät yhä useammin myös pohjoiseen Inarin kylään. Talvituristit tulevat tällä hetkellä pääasiassa Aasiasta, kevät- ja kesämatkailijat Euroopasta.

Matkailun kasvu on antanut rohkeutta investoida elinkeinoon myös pienessä kylässä. Inarijärven rantaan on kesän aikana noussut uusi hotelli, kylän kahden vanhan hotellin, lomakylien ja muiden majoitusyritysten lisäksi. Kylään on suunnitteilla myös toinen uusi hotelli. Juutuanjoen rantaan kaavaillun hotellin rakennustyöt alkavat mahdollisesti ensi keväänä.

"Inari tuntui luonnollisesta vaihtoehdolta"

Jouko ja Mari Lappalainen rakentavat hotellia Inarijärven rantaan, pari kilometriä kylän keskustasta etelään.

Pariskunta pyörittää jo ennestään Nellimin erähotellia Inarin kunnan itäosassa. Inarin kylään laajentaminen tuntui parin mielestä luonnolliselta.

– Päätimme aikoinaan, että haluamme rakentaa tänne Inarijärven rannoille. Inarin kylässä on vahva kesämatkailu ja uskomme, että se pystyy vahvistumaan entisestään. Tämä oli meidän mielestämme luontainen suunta laajentua, kertoo Jouko Lappalainen.

Uuden hotellin on määrä valmistua joulusesonkiin. Kuva: Xia Torikka / Yle Sápmi

Jouko ja Mari Lappalainen ovat tyytyväisiä hotellin sijaintiin.

–  Tämä oli meidän mielestämme kaunis paikka. Olemme harvemmin olleet keskellä kylää, haluamme olla vähän sivummalla, jotta pääsemme kätevästi ohjelmille, Lappalainen selventää.

Onko Inarin kylä valmis suuriin turistimassoihin?

Visit Inarin toimitusjohtaja Tapani Lappalainen omistaa Inarissa hotellin, lomakylän sekä ohjelmapalveluyrityksen.

Hän on toiminut Inarin matkailun parissa jo yli 30 vuotta.

– Inarin kesämatkailu on aina ollut vahva, mutta viimeisen viiden-kymmenen vuoden aikana talvimatkailu on kehittynyt koko ajan. Buumi näyttää vain kiihtyvän, ja rakentaminenkin on voimakasta.

Lappalaisen mielestä Inarin kylä ei tarvitsisi uusia hotelleja juuri nyt, kun kylässä ei ole vielä tarpeeksi muita palveluita.

– Tarjonta lisää myös kysyntää. Ilmeisesti tarvetta on, maailmalla on kyllä asiakkaita, mutta toisaalta näen, että kasvun pitäisi olla suhteellisen tasaista ja hallittua, jotta palvelutaso pysyy kunnossa.

– Kaikki palvelut, joita asiakkaat tarvitsevat, tulee olla kunnossa, jotta heille ei tule pettymyksiä. Kyllä tämä raju kasvu aiheuttaa kaikille haasteita, pohtii Tapani Lappalainen.

Inarin matkailun konkari Tapani Lappalainen. Kuva: Vesa Toppari / Yle Sápmi

Inarin kirkonkylässä on yksi ruokakauppa. Suurin osa peruspalveluista, kuten terveyskeskus, apteekki ja pankki löytyvät noin 50 kilometrin päästä Ivalosta.

Sen lisäksi turisteille ei ole tällä hetkellä Inarissa tarjolla paljoakaan aktiviteettia. Muun muassa sen vuoksi turistit ovat vaellelleet myös paikallisten kotipihoilla.

Lappalainen näkee tämän ikävänä kehityksenä.

– Paikallisten asukkaiden näkökulmasta haittatekijöitä ei saisi olla. Asiakkaiden liikkuminen tulisi olla harkittua ja mietittyä, Lappalainen sanoo.

Hotelli Inari vaihtoi omistajaa viime vuonna. Kuva: Vesa Toppari / Yle

Uusi yrittäjäpari ei ole huolissaan palveluiden riittävyydestä

Jouko ja Mari Lappalaisen uusi, joulusesonkiin valmistuva hotelli tarjoaa 200 asiakaspaikkaa.

Pariskunta ei ole huolissaan suurista turistimassoista pienessä kylässä. He uskovat, että turistien kasvu lisää myös palveluita.

– Kyllä minä uskon ja toivon, että kun ihmisiä tulee lisää, saadaan tänne myös toinen kauppa, sanoo Mari Lappalainen.

– Tarjoamme omasta puolestamme myös aktiviteetteja. Järjestämme matkailijoille muun muassa revontulimatkoja, lumikenkäkävelyä ja kalastusreissuja.

Suosittelemme sinulle