Hyppää sisältöön

Lukee, lukee, muttei ymmärrä – Satojentuhansien aikuisten lukutaito on surkea

"Korkean lukutaidon maassa on harmillisen paljon ihmisiä, joilla on vaikeuksia arkisissa lukemistilanteissa," harmittelee lukutaitotutkija.

Esitäytetty veroilmoitus.
Kuva: Yle
Paula Tiessalo

Suomessa on noin 370 000 työikäistä ihmistä, joilla on erittäin huono lukutaito. Heillä on vaikeuksia ymmärtää arkielämässä vastaan tulevia tekstejä.

Luvut käyvät ilmi kansainvälisestä PIAAC-tutkimuksesta (siirryt toiseen palveluun). Vuonna 2012 tehdyn tutkimuksen mukaan yleisesti katsoen suomalaisten aikuisten lukutaito on maailman kärkeä. Mutta:

– Meillä on aika paljon ihmisiä, joilla on hankaluuksia asioiden hoitamisessa tarvittavien tekstien lukemisessa, sanoo Jyväskylän yliopiston lehtori Sari Sulkunen.

Tutkimuksen mukaan noin 11 prosentilla 16-65 –vuotiaista suomalaisista on suuria puutteita lukutaidossa.

Huono lukutaito voi ahdistaa

Lukutaitotutkija Sari Sulkunen on huolissaan siitä, että huono lukutaito vaikeuttaa niin monen aikuisen arjessa selviytymistä.

– Jos ihminen törmää arjessa usein tilanteisiin, joissa menee sormi suuhun, hänelle voi tulla turhautunut ja jopa ahdistunut olo.

Lukihäiriö selittää Sulkusen mukaan vaikeuksista osan, mutta ei kaikkea. Eniten lukutaidon puutteita on vanhemmilla ihmisillä sekä työelämän ulkopuolella olevilla.

Työelämässä oleminen ruokkii lukutaitoa. Vanhemmat ikäluokat puolestaan ovat käyneet koulunsa ennen peruskoulu-uudistusta, joten heidän koulutuksessaan on paljon yksilökohtaisia eroja.

Viranomaistekstit monelle vaikeita ymmärtää

Lukemisen vaikeudesta voi välillä syyttää myös viestien lähettäjiä. Koukeroista viranomaiskieltä tai huonosti käännettyjä laitteiden käyttöohjeita on kenen tahansa vaikea lukea ja ymmärtää. Tähän ongelmaan ovat monet viranomaiset jo tarttuneetkin.

Sari Sulkunen kiittelee varsinkin Kelaa entistä selkeämmästä ilmaisusta. Myös monet sairaanhoitopiirit ovat kirjoittaneet verkkosivunsa selkokielellä, mikä ilahduttaa selkeydellään kaikkia palvelujen käyttäjiä.

Lukutaidon asiantuntija toivoo, että aikuisten lukutaidon kehittämiseen tarjottaisiin lisää sellaisia palveluja, joihin aikuisten olisi mielekästä osallistua. Aikuisesta voi tuntua hankalalta palata koulun penkille äidinkielen kirjaa selaamaan.

Digilukutaidossa puutteita myös mestarilukijoilla

Hyvilläkin lukijoilla olisi Sulkusen mukaan parantamisen varaa yhdellä lukemisen osa-alueella, nimittäin verkkolukutaidossa. Lapsia ja nuoria opastetaan jo hyvin digilukutaitoon, mutta aikuisia ei.

– Verkkolukutaito tarkoittaa, että ihminen ymmärtää, miten tietoa netistä haetaan ja osaa olla kriittinen löytämänsä tiedon suhteen. On hyvä miettiä, mitkä ovat kunkin nettiin kirjoittavan tarkoitusperät, yliopiston lehtori Sari Sulkunen sanoo.

Miten hyvin sinä osaat lukea? Testaa taitosi Ylen lukutaitotestillä!

Suosittelemme sinulle