Hyppää sisältöön

Trump julisti Yhdysvaltoihin kansallisen hätätilan huume-epidemian vuoksi

Opioidihuumeet kuten heroiini ja reseptikipulääkkeet vaikuttivat viime vuonna noin 60 000 yliannostuskuolemaan Yhdysvalloissa, arvioi The New York Times.

Kuva: Saul Loeb / AFP

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on julistanut Yhdysvaltoihin kansallisen hätätilan opioidihuumeiden käytön yleistymisen vuoksi.

– Opioidikriisi on kansallinen hätätila. Me aiomme käyttää siihen paljon aikaa, paljon vaivaa ja paljon rahaa, Trump sanoi tiedotustilaisuudessa New Jerseyssä.

– Se on vakava ongelma, jonkalaista meillä ei ole koskaan ollut. Kun minä olin kasvuiässä, ihmiset käyttivät LSD:tä ja tiettyjä huumeita, mutta koskaan ei ole ollut mitään sellaista kuin mitä on tapahtunut tälle maalle neljän tai viiden viime vuoden aikana, hän sanoi.

Trumpin mukaan hätätilajulistus virallistetaan pian asiakirjoilla. Kansalliseksi hätätilaksi julistaminen tarkoittaa, että huumeriippuvaisten hoitoon voi olla mahdollista saada lisää rahaa ja asiaan liittyviä päätöksiä voidaan tehdä nopeammin.

The New York Times -lehden kokoamien arvioiden mukaan (siirryt toiseen palveluun) opioidikipulääkkeet ja heroiini vaikuttivat vuonna 2016 noin 60 000 yliannostuskuolemaan Yhdysvalloissa. Virallisten tilastojen mukaan opioidit vaikuttivat vuonna 2015 noin 33 000 yliannostuskuolemaan.

Yhdysvaltain päihdelääketieteen yhdistyksen ASAM:n mukaan (siirryt toiseen palveluun) kahdesta kolmeen miljoonaa amerikkalaista on koukussa reseptikipulääkkeisiin tai heroiiniin.

Lähteet: AP, AFP, Reuters

Suosittelemme sinulle