Hyppää sisältöön

Maahanmuuton vastustajien alus joutui merihätään Välimerellä – Siirtolaisia pelastava laiva tuli apuun

Äärioikeistolaisen Defend Europe -järjestön alus on Välimerellä torjumassa Eurooppaan pyrkiviä siirtolaisveneitä sekä tarkkailemassa siirtolaisia pelastavia kansalaisjärjestöjä.

Maahanmuuttoa vastustavan Defend Europe-ryhmän C-Star -alus kuvattuna Famagustan satamassa Kyproksella 27. heinäkuuta. Kuva: EPA
Petri Burtsov

Maahanmuuttoa vastustavan äärioikeistolaisen Defend Europe -järjestön alus C-star on joutunut merihätään Välimerellä. Apuun on hälytetty Sea-Eye -pelastusalus, joka on alueella pelastamassa Libyasta Italiaan matkaavia siirtolaisia ja turvapaikanhakijoita.

– Meillä on velvollisuus auttaa kaikkia merihätään joutuneita, katsomatta heidän alkuperäänsä, ihonväriään, uskontoaan tai uskomuksiaan, Sea-Eyen tiedottaja Michael Buschheuer sanoi.

Sea-Eye kuuluu aluksiin, joita Defend Europe on syyttänyt rikollisesta toiminnasta yhteistyössä libyalaisten ihmissalakuljettajien kanssa sekä laittomien maahantulijoiden tuomisesta Afrikasta Eurooppaan.

Italian viranomaiset olivat ottaneet yhteyttä Sea-Eyehin, koska se oli lähimpänä merihätä-viestin lähettänytttä C-staria. C-star on alunperin Suomen Merenkulkulaitoksen tutkimusalus. Se tunnettiin Suomessa nimellä Suunta ja se toimi merenmittausaluksena avomerellä.

Defend Europe vähätteli ongelmaa ja kertoi aluksen moottoriin tulleen teknisen vian, jonka korjaamiseksi aluksen moottori piti sammuttaa.

C-star aluksen taival Välimerellä on ollut kivikkoinen. Heinäkuussa aluksen omistaja sekä osa sen miehistöstä otettiin kiinni Kyproksella, sen jälkeen kun osalla sen srilankalaisesta miehistöstä oli väärennetyt henkilöpaperit.

Lisäksi osa miehistöstä oli hakenut Kyprokselta turvapaikkaa ja kertonut maksaneensa matkastaan Eurooppaan.

Myöhemmin C-star joutui vaikeuksiin myös Tunisiassa, kun paikalliset kalastajat estivät sen rantautumisen, syyttäen alusta muslimien ja afrikkalaisten kuolemien vähättelystä.

Defend Europe -järjestön takana on useissa Euroopan maissa toimiva Génération Identitaire -liike, joka vastustaa maahanmuuttoa, monikulttuurisuutta ja islamia.

Uutistoimisto Reutersin saamien tietojen mukaan C-star on torjunut avuntarjoukset.

– Puhuimme radion välityksellä. He sanoivat, etteivät tarvitse eivätkä halua apuamme, Buschheuer sanoi.

Lue myös:

Kalastajat torppasivat maahanmuuton vastustajien aluksen Tunisiassa

Maahanmuuton vastustajien aluksen piti torjua siirtolaisia Välimerellä – Osa miehistöstä hakikin turvapaikkaa

Entisen suomalaisaluksen uusi elämä – maahanmuuttoa vastustava järjestö aikoo torjua siirtolaisia Välimerellä

Suosittelemme sinulle