Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 5 vuotta vanha

Rahaministeriön ykkösvirkamies: "Talousnousu ei ole ohimenevää, mutta työllisyyttä yhä parannettava"

Valtiovarainministeriön ylin virkamiespomo, kansliapäällikkö, valtiosihteeri Martti Hetemäki suhtautuu varsin toiveikkaasti Suomen talouden nousuun. Hänen mielestään on kaikki syy uskoa, että nyt olemme kestävällä pohjalla eikä kyse ole vain pikkupyrähdyksestä.

Jari Järvinen
Avaa Yle-sovelluksessa

Rahaministeriössä ollaan yleensä jo viran puolesta pessimistejä. Varsinkin, jos työmarkkinaratkaisut ovat lähestymässä. Tällä kertaa ainakin suhdanteiden osalta valtiosihteeri Martti Hetemäellä on toinen ääni kellossa. Tosin samalla hän on huolissaan työllisyydestä ja osaamisesta.

– Suhdannetilanne näyttää vahvalta, ja kasvu laaja-alaiselta. Kyse on pitkälti siitä, ettemme ole enää pelkän kotimaisen kysynnän varassa, vaan myös vienti on lähtenyt vihdoin vetämään.

Vielä vuosi sitten kukaan ei nähnyt tai myöntänyt Suomen talouden lähteneen nousuun, vaikka tosiasiassa näin oli tapahtunut. Tai nousu oli ainakin aivan kynnyksellä. Mistä nopea muutos ilmaantui?

Valtiosihteeri Hetemäen mukaan suuri ansio viennin vedosta kuuluu parantuneelle kilpailukyvylle. Sen takia kilpailukyvystä huolehtiminen on edelleen tuiki tärkeää.

Martti Hetemäki
Martti Hetemäki Kuva: Jouni Immonen / Yle

Tuleva palkkakierros käydään reippaasti parantuneessa taloustilanteesta, joten kilpailukyky voi joutua kovaan testiin. Monen vuoden palkkamaltti on koetuksella.

– Olisi kaikkien kannalta parasta, jos parantuneesta kilpailukyvystä voitaisiin pitää kiinni. Ymmärrän kyllä, että paineita on.

Hetemäki ei halua ottaa kantaa palkankorotusten tasoon, mutta etenkin työllisyyskehityksen kannalta maltti olisi valttia. Työllisyyden paranemien on kaikkien etu.

– Kaiken perusta on meidän osaamisemme. Tämä kasvu ei ole kestävää ellemme pidä osaamisestamme. Osaamisen pitää olla hyvää kaikilla tasoilla, kun maailma muuttuu, ja työelämän vaatimukset muuttuvat.

Hetemäen mukaan työllisyyden paranemiseksi on tehtävä kaikki mahdollinen. Se tuo mukanaan ostovoimaa, kulutuskysyntää ja tuotantoa. Työttömät ja avoimet työpaikat pitäisi saada kohtaamaan.

– Näköpiirissä on lisäksi tekijöitä, jotka tulevat hävittämään työpaikkoja. Sellaisia ovat muun muassa automaatio ja tekoäly. Siksi on varmistettava, että syntyy uutta työtä.  

Taloustieteen Nobel-palkinnon saanut Bengt Holmström totesi kauppakamarien juhlaseminaarissa olevansa huolissaan Suomen nuorista ja korkeakoulujen tilasta. Hetemäki on samaa mieltä Holmströmin kanssa.

– Olen aivan samasta asiasta huolissani. On suuri ongelma, jos meidän nuoremmat ikäluokkamme ovat heikommin koulutettuja kuin heitä vanhemmat.

Suosittelemme sinulle