Hyppää sisältöön

Tappoiko henkilääkäri Elviksen? Tohtori Nick kiisti syytöksen loppuun asti

Tasan 40 vuotta sitten kuolleen rock'n'rollin kuninkaan verestä löytyi 14 lääkeainetta. Lääkkeet oli määrännyt lääkäri George Nichopoulos.

Maaliskuussa 1977, puoli vuotta ennen kuolemaansa, Elvis oli sairas, ylipainoinen ja väsynyt mies. Kuva: Minerva Kustannus

"Elviksen ruumis lojui kasvot alaspäin pitkänukkaisella punaisella plyysimatolla keskellä kylpyhuonetta...Toinen puoli Elviksen kasvoista oli turvonnut ja muuttunut violetiksi, ja kieli oli haalistunut. Hän oli oksentanut matolle."

Elvis kiidätettiin Memphisin Babtist Memorial -sairaalaan, mutta mitään ei ollut enää tehtävissä. 42-vuotias supertähti oli ollut kuolleena jo joitain tunteja, todettiin sairaalan virallisessa raportissa. 

16.8.1977 kuolleen Elvis Presleyn elämää ja viimeisiä vaiheita on käsitelty lukuisissa kirjoissa. Tuoreimpana aiheeseen on tarttunut brittiläinen pitkän linjan kirjailija-toimittaja Ray Connolly, joka seurasi Elvistä jo 1960-luvulla. Kirja perustuu Connollyn keskusteluihin rokin kuninkaan sekä hänen managerinsa Tom "eversti" Parkerin kanssa.

Elviksen viimeinen vuosikymmen on sairaskertomus, jossa keskeiseen rooliin nousee hänen henkilääkärinsä George Nichopoulos. Tai tohtori Nick, kuten Elvis häntä kutsui.

Elvis tutustui amfetamiiniin armeijassa. Kuva: Minerva Kustannus

Alokas Presley tutustuu amfetamiiniin

Elvis sai ensikosketuksen huumeisiin armeijassa. Juuri läpimurtonsa tehnyt nuori mies määrättiin vuonna 1958 varusmiespalvelukseen Saksaan. Öisissä vartiovuoroissa oli varsin yleistä napata hieman amfetamiinia piristykseksi.

Amfetamiini oli tuohon aikaan Yhdysvalloissa sallittu lääke, jota määrättiin muun muassa masennukseen sekä liikalihavuuteen. Kielletyksi huumeeksi se luokiteltiin vasta 1960-luvun lopussa.

Tämä oli oleellista Elviksen näkökulmasta. Hän suhtautui hyvin kielteisesti niin sanottuihin katuhuumeisiin. Sen sijaan lääkärin määräämät tabletit ja muut lääkkeet olivat Elviksen mielestä ihan ongelmattomia.

"Elvis ei nähnyt asiassa mitään väärää. Koska hän sai lääkkeensä lääkäriltä, hän ajatteli olevansa aivan eri tilanteessa kuin narkkarit kadulla. Tämä oli ongelma," George Nichopoulos kertoi 2000-luvun alussa tehdyssä haastattelussa (siirryt toiseen palveluun)

Elviksestä oli kehittynyt varsin valistunut lääkeaineiden tuntija Nichopoulos jatkoi:

"Hän osasi ulkoa meidän lääkäreiden käyttämän farmakologian käsikirjan."

Elviksen vaivoista pitkäkestoisin oli unettomuus. Hän oli kärsinyt univaivoista jo lapsena ja elämän kriisit, kuten äidin kuolema tai ero Priscilla-vaimosta, pahensivat tilannetta. Vireyttä lisäävä amfetamiini, jonka koukkuun Elvis oli nopeasti jäänyt, ei tietenkään helpottanut asiaa.

Elvistä elämän viimeiset 10 vuotta hoitanut George Nichopoulos on arvioinut, ettei Elvis tuona aikana nukkunut kolmea tuntia enempää kerrallaan, ja aina herätessään hän kaipasi lisää lääkettä.

George Nichopoulos vuonna 1999. Kuva: AOP

Tohtori Nick ja elintärkeä lääkesalkku

Tohtori George Nichopoulos kutsuttiin alkujaan hoitamaan Elviksen unettomuutta. Nichopoulos oli arvostettu lääkäri Elviksen kotikaupungissa Memphisissä ja ensin Elvis oli potilas muiden joukossa. Pian suhde kuitenkin läheni ja Nichopoulos alkoi kulkea lääkesalkkuineen varjona rocktähden kannoilla.

Lääkesalkkua tarvittiiin erityisesti kiertueilla. Ennen keikkaa Elvis vaati amfetamiinia. Keikan jälkeen oli vuorossa annos rauhoittavia. Usein keikkoja oli kaksi illassa eli satsi tuplaantui. Päivä oli alkanut piristeillä ja ennen nukkumaanmenoa Elvis otti pussillisen unilääkkeitä. Unilääkkeen annostelu tapahtui tosiaankin pusseissa.

Elämänsä viimeisenä yönä Elvis oli jälleen pirteä kuin peipponen. Aamuyöllä kello neljän tienoissa hän oli herättänyt serkkunsa ja tämän vaimon pelaamaan kanssaan racquetball-mailapeliä.

Kun Elvis lopulta otti unilääkepussillinsensa, ei se tehonnut. Hän alkoi hermostua, sillä seuraavana päivänä alkaisi jälleen kiertue ja hän tarvitsi unta. Elvis siemaisi toisen pussillisen. Aamun jo valjettua Nichopoulos antoi luvan kolmanteen unilääkepussiin. Se kädessään Elvis asteli kylpyhuoneeseensa.

Tappoiko tohtori Nick Elviksen?

Elviksen kuolinsyyksi kirjattiin sydänkohtaus. Hänen verestään löytyi kuitenkin jälkiä yhteensä 14 eri lääkeaineesta. Julkisuudessa alettiin nopeasti epäillä virallista selitystä luonnollisesta kuolemasta. Elviksen uskottiin kuolleen yliannostukseen, jonka hänelle oli määrännyt tohtori George Nichopoulos.

Nichopoulos sai syytteen liiallisesta lääkkeiden määräämisestä paitsi Elvikselle, myös 13 muulle potilaalleen, joukossa toinen rocktähti Jerry Lee Lewis. Oikeuspöytäkirjoista selvisi, että Nichopoulos oli määrännyt Elvikselle vuosina 1975-1977 yhteensä 19 000 lääkeannosta. Viimeisten kahdeksan kuukauden aikana Elvis oli saanut yli 10 000 annosta rauhoittavia, amfetamiinia ja muita huumeita.

Nichopoulos menetti lääkärinoikeutensa muutamaksi kuukaudeksi, mutta häntä ei tuomittu syylliseksi Elviksen kuolemaan.

Hänen yllään oli kuitenkin leima miehestä, joka tappoi Elviksen. Nichopoulos sai tappouhkauksia ja hän itse oli vakuuttunut, että hänet yritettiin tappaa pian Elviksen kuoleman jälkeen jalkapallo-ottelussa sattuneessa ampumisessa.

Elvis tyttöystävänsä ja turvamiehensä seurassa vuonna 1974. Kuva: Minerva Kustannus

"Yritin vain auttaa Elvistä"

George Nichopoulos on toistuvasti kieltänyt aiheuttaneensa Elviksen kuoleman. Päinvastoin, hän sanoo yrittäneensä auttaa lääkekoukussa olevaa laulajaa.

"Yritin vain pitää sekavan tilanteen jotenkin kasassa. Ja kiitokseksi sain syytteet niskaani."

Hän muun muassa kertoo antaneensa Elvikselle tämän tietämättä placebo-lääkettä, siis tabletteja, joissa ei ole lainkaan lääkeainetta.

Hän on myös puolustautunut sanomalla, että Elvis olisi hakenut lääkkeet joltain toiselta lääkäriltä, jos hän olisi kieltäytynyt. Tämä pitänee paikkansa, sillä Elviksen tiedetään saaneen lääkkeitä useilta muiltakin lääkäreiltä. 

George Nichopoulos menetti lopulta lääkärinoikeutensa vuonna 1995. Vanha mies oli velkaantunut oikeudenkäynneissä ja koetti elättää itsensä joskus epätoivoisillakin tavoilla. Hän muun muassa toimi hetken Jerry Lee Lewisin roudarina, kiersipä hän tovin esittelemässä kuuluisaa lääkärinsalkkuaan. Näytteillä oli muun muassa tyhjä Dilaudid-kipulääkepakkaus, jonka tohtori Nick oli määrännyt Elvikselle päivää ennen tämän kuolemaa.

Viime vuonna 88-vuotiaana kuollut George Nichopoulos vakuutti loppuun asti halunneensa vain potilaittensa parasta.

"Välitin heistä liian paljon" hän tiivisti elämäkerrassaan "The King and Dr Nick".

Elvis ei jäänyt ainoaksi lääkkeiden väärinkäyttöön menehtyneeksi viihdealan tähdeksi. Muun muassa Michael Jacksonin ja Princen kuolinsyyksi paljastui lääkkeiden yliannostus.

Suosittelemme sinulle