Hyppää sisältöön

Rakennusalalla huutava pula työnjohtajista – näkyykö myöhemmin rakennusvirheiden lisääntymisenä?

Rakennusliikkeet yrittävät houkutella osaajia jopa vinkkipalkkioilla. Laadun tarkkailusta vastaavien työnjohtajien puute ja heidän runsas työmääränsä voi oireilla rakennusvirheinä.

Keskustakirjaston kaarien pystytys on vaatinut rakentajilta taitoa. Kuva: Jani Saikko / Yle

100-vuotiaan Suomen kunniaksi kohoavan keskustakirjaston työmaan johtaminen on vaativaa hommaa. Erikoiskohteet vetävät aina osaajia, mutta muuten rakennusalalla on tällä hetkellä kova puute työnjohtajista ja rakennusinsinööreistä.

Aiemmin vinkkipalkkioita on maksettu it-alalla, mutta nyt rakennusyhtiötkin turvautuvat työntekijöille maksettavaan palkkioon ammattilaisten löytämiseksi.

YIT otti "löytöpalkkion" käyttöön viime syksynä. Resurssi- ja rekrytointipäällikkö Timo Piili sanoo keinon tukevan muita rekrytointikanavia.

– Työntekijät tuntevat verkostojensa kautta kavereita ja muita ihmisiä. Totuuden nimessä täytyy sanoa, että kilpailijoidenkin ihmisiä. Kymmenen prosenttia meidän rekrytoinneista tulee tätä kautta, Piili kertoo.

YIT:n Resurssi- ja rekrytointipäällikkö Timo Piili. Kuva: Jani Saikko / Yle

Hän ei paljasta palkkion tarkkaa summaa, mutta mainitsee sen olevan nelinumeroinen.

Lisääntyvätkö rakennusvirheet, kun laadun valvojia ei riitä?

Rakentamisen noususuhdanteen lisäksi aiemmat virheet pahentavat ongelmaa. Rakennusmestarikoulutus ajettiin alas 90-luvun laman jälkimainingeissa.

Yksi sukupolvi rakennusmestareita menetettiin, kun monet siirtyivät muihin töihin rakentamisen pysähdyttyä lama-aikana. Vanhemmat mestarit taas lähtevät nyt joukolla eläkkeelle. Sopivia työntekijöitä ei yksinkertaisesti ole tarpeeksi.

Huhujen mukaan palkat voivat alkaa jopa 8 000 € ja työsuhdeauto päälle. Nämä ovat kuitenkin poikkeuksia.

Pron Jyrki Suihkonen

– Rakennusinsinöörit eivät ole niin innostuneita käytännön työnjohdosta, vaan hakeutuvat mieluummin vähemmän vaativiin toimistotöihin. Heidän innostamisensa työmaille on ollut pikkuisen vaikeaa, toteaa Ammattiliitto Pron sopimusalavastaava Jyrki Suihkonen.

Yritykset kilpailevat erityisesti kokeneista viisikymppisistä työnjohtajista.

– Pakko myöntää, että vaatimukset meidän työnjohtotehtäviin esimerkiksi tälle keskustakirjaston työmaalle ovat kohtuullisen kovat, YIT:n Piili sanoo.

Keskustakirjaston työmaalla Helsingissä painetaan hommia. Valmista pitäisi olla vuoden päästä. Kuva: Jani Saikko / Yle

Työnjohtaja vahtii, että työnjälki täyttää laatuvaatimukset. Täystyöllistetyn työnjohtajan kiire voi oireilla muutaman vuoden päästä ilmitulevana rakennusvirheenä.

Rakennusalan toimihenkilöitä edustavan Pron mukaan suuret vastuut ja rakentamisen muutos vähentävät työn kiinnostavuutta. Jyrki Suihkonen kuvailee työtä stressaavaksi.

– Nykyisessä rakentamisen mallissa urakat pilkotaan. Omaa väkeä ei ole, vaan työt tehdään alihankintana tai vuokratyövoimalla. Se on toimihenkilölle melko raskasta hommaa, hän toteaa.

Jaksamisesta huolehtiva työnantaja vie osaajan

Puute osaavista rakennusmestareista ja projektijohdosta näkyy palkoissa. Työnjohdon peruskuukausipalkat liikkuvat 4 000–6 000 euron välissä, mutta palkoissa on selvää liukumaa ylöspäin.

– Huhujen mukaan yksittäiset palkat voivat alkaa jopa kahdeksasta tonnista ja työsuhdeauto päälle. Nämä ovat kuitenkin poikkeuksia, Jyrki Suihkonen kertoo.

Ammatiliitto Pron sopimusalavastaava Jyrki Suihkonen Kuva: Jani Saikko / Yle

Palkka tai hyvät työsuhde-edut eivät ole ainoa peruste vaihtaa kilpailijalle. Mielekkäiden, omaa osaamista kehittävien työtehtävien lisäksi yhtiön henkilöstöpolitiikka voi olla vetovoimatekijä.

– Jaksamisen merkitys kasvaa kaiken aikaa. Kun porukasta on pula, tilanne on aika usein se, että ennen kuin vanha projekti loppuu, uusi alkaa. Ei oikein ehditä välillä palautumaan, Suihkonen sanoo.

Myös etenemismahdollisuudet painavat vaakakupissa. Näitä kaikkia etuja tarjoavat pieniä paremmin suuret rakennusliikkeet.

– Kouluttautuminen, joustot työelämässä ja jatkoura. Mitä teet vaikka viiden tai kymmenen vuoden päästä. Näillä me menestytään tässä kilpailussa, YIT:n Timo Piili painottaa.

Uusia työnjohtajia koulutetaan vauhdilla

Pula työnjohtajista ei ratkea lähivuosina. Rakennusteollisuuden mukaan suurin rakennuspiikki on ohitettu, mutta rakentamisen määrä kasvaa edelleen tänä ja ensi vuonna. Keväällä työnantajajärjestö ennusti 2–3 prosentin kasvuvauhtia tälle vuodelle, mutta lukua tullaan nostamaan ylöspäin.

Osaajia vetävät erityisesti pääkaupunkiseutu ja kasvukeskukset, joissa rakentaminen jatkuu vilkkaana.

Kymmenen prosenttia meidän rekrytoinneista tulee vinkkipalkkion kautta.

YIT:n Timo Piili

Osaajapulan helpottamiseksi aloitettiin muutama vuosi sitten uudestaan AMK-tason rakennusmestarikoulutus. Myös pitkän linjan rakentajia ja it-insinöörejä muuntokoulutetaan alalle. Mutta tuleeko työttömistä it-insinööreistä hyviä rakennusinsinöörejä?

– Toivomme tämän onnistuvan. Hieman pelottaa kuitenkin kauhean kova vauhti. Työ on aika vaativaa, osittain jopa vaarallista. Toivottavasti ihmiset koulutetaan kunnolla, että he pystyvät ammattiin, Pron Jyrki Suihkonen sanoo.

Suosittelemme sinulle