Hyppää sisältöön

Herätys: Speden kadonnut käsikirjoitus löytyi, lasten viikkorahat vertailussa, Elviksen kuolemasta 40 vuotta

Lue tästä päivän puheenaiheet lyhyesti. Voit säätää Uutisvahdissa Herätys-ilmoituksia asetuksista.

Spede oli poikkeusyksilö, monilahjakas luova hullu. Tässä hän poseeraa Linnanmäen vedenneitona. Kuva: Kalle Kultala / Yle arkisto
Yle

Speden kadonnut käsikirjoitus löytyi tilikirjojen keskeltä

Joskus elokuvahistorian aarteet löytyvät oudoista paikoista, kuten vanhojen tilikirjojen keskeltä. Näin kävi Spede Pasasen kadonneelle elokuvakäsikirjoitukselle X-Paroni-elokuvasta. Kansallinen audiovisuaalinen instituutti on nyt saanut tämän aarteen arkistoihinsa. Yhteensä kymmenen prosenttia kotimaisten elokuvien käsikirjoituksista uupuu.

Kehitysapurahojen leikkaukset ajoivat järjestöt ahtaalle

Vuosi 2016 oli kehitysyhteistyöjärjestöille kylmä suihku, kun kehitysyhteistyömäärärahojen leikkaukset astuivat voimaan. Sen jälkeen yksityinen

Kirkon Ulkomaanavun hanke Kongossa päädyttiin lakkauttamaan kehitysapumäärärahojen leikkauksien vuoksi. Kuva: Ville Asikainen / Kirkon Ulkomaanapu Kuva: Ville Asikainen / Kirkon Ulkomaanapu

rahoitus järjestöille sekä vapaaehtoistyö ovat kuitenkin lisääntyneet selvästi apurahojen leikkausta edeltävään aikaan nähden.

Yleisin viikkoraha on viiden euron seteli

Alakouluikäisen viikkoraha on noin viisi euroa ja yläasteikäisten 9–15 euroa, selviää Nordean teettämästä kyselytutkimuksesta. Suomessa viikko- tai kuukausiraha maksetaan selvästi useammin

Kuva: Derrick Frilund / Yle

käteisenä kuin muissa Pohjoismaissa. Suomalaisvanhemmat myös maksavat erikseen hyvistä arvosanoista useammin kuin vanhemmat Ruotsissa, Norjassa ja Tanskassa.

Rokkarin ikään ehtinyt Pasilan asema on pian maan tasalla

Suomen toiseksi vilkkain asema on pian vain kasa betonia. Vuonna 1990 valmistunut Pasilan asema puretaan kokonaan marraskuuhun mennessä.

Kuva: Riku Tonttila / Yle

Purkutöissä riittää haastetta, sillä ne pitää tehdä häiritsemättä noin tuhannen päivittäisen junan kulkua aseman kautta. Uusi asema valmistuu 2019. Se on osa Triplaksi nimettyä massiivista kolmen korttelin rakennuskokonaisuutta.

Kymmenet tuhannet muistavat rockin supertähteä Gracelandissa

Elviksen kuolemasta on 40 vuotta, eikä kiinnostus rockin supertähteä kohtaan ole hiipumassa. Maailmassa toimii nyt jopa 35 000 Elvis-imitaattoria.

Elvis Presley Kuva: AP Graphics Bank

Elviksen kotikartanoon saapuneita faneja suututtaa, että Elviksen perinteiseen muistokulkueeseen osallistumisesta peritään tänä vuonna maksu.

Pilvisyys lisääntyy päivän kuluessa

Aamu on aurinkoinen suuressa osassa maata. Päivän mittaan pilvisyys lisääntyy, Etelä-Lapin seudulla tulee myös yksittäisiä sadekuuroja. Lämpötila on suuressa osasa maata 20 asteen tuntumassa. Illaksi maan länsiosaan saapuu sateita. Tarkemmat säätiedot löytyvät osoitteesta yle.fi/saa.

Kuva: Yle

Suosittelemme sinulle