Hyppää sisältöön

Heinäkuu oli mittaushistorian kuumin – meteorologi: todennäköisesti syynä ilmastonmuutos

Nasan mukaan ennätyskuumat säät eivät ole johtuneet tänä kesänä Tyynenmeren El Niño -ilmiöstä.

Jääkarhu jäätiköllä Huippuvuorilla Norjassa. Kuva: Marco Gaiotti / AOP
Tapani Hannikainen

Tämän vuoden heinäkuu oli mittaushistorian kuumin maailmassa. Tieto perustuu Yhdysvaltain avaruushallinnon Nasan tutkimukseen. Tilastoa ilmastosta on pidetty 137 vuoden ajan.

Erityisen kuumaa oli heinäkuussa osissa Kiinaa, pohjoisessa Australiassa, Lähi-idässä sekä Pohjois-Amerikan luoteisosissa.

– Nasan mittaustulos näyttäisi vahvistavan käsitystä, että ilmaston lämpenemisen syynä on ihmisen aiheuttama ilmastonmuutos, sanoo Ylen meteorologi Joonas Koskela. 

– Nasan tutkimuksessa todettiin, että El Niño -ilmiö ei vaikuta tällä hetkellä ilmastoon. Eli ilmastoa lämmittävät ihmisten aiheuttamat muutokset ilmakehässä, sanoo Koskela.

Paahtava helle piinaa: koululainen menetti tajuntansa kuumuuden vuoksi Hongkongissa. Kuva: Roman Pilipey / EPA

El Niño -ilmiö syntyy Tyynellämerellä

El Niñolla tarkoitetaan Tyynenmeren ja ilmakehän välistä ilmiöitä. Siinä merialueiden ja ilmakehän virtaukset vaikuttavat toisiinsa. El Niñon aikana pasaatituulet laantuvat ja itäinen Tyynimeri lämpenee. Merestä pääsee huomattava määrä kosteutta ja lämpöä ilmakehään. Läntisellä Tyynellämerellä on vastaavasti viileämpää.

El Niño toistuu yleensä 2-7 vuoden välein.

Ihmisen aiheuttamassa ilmastomuutoksessa kyse on kasvihuonekaasupäästöistä. Kasvihuoneilmiötä voimistavat teollisuuden, liikenteen ym. lähteiden hiilidioksidi- ja pienhiukkaspäästöt.

Vuonna 2016 heinäkuu oli yhtä kuuma kuin tänä vuonna. Kun viime kesänä ilmastoa lämmitti vahva El Niño -ilmiö, tänä kesänä ilmasto siis lämpeni ilman sitä. Nasan mukaan tämän heinäkuun lämpö oli 0,83 astetta enemmän, kuin vuosina 1951-1980 mitatut saman kuukauden keskiarvot.

Myös alkuvuosi oli liki ennätyskuuma

Vuoden 2017 viisi ensimmäistä kuukautta olivat mittaushistorian toiseksi kuumimmat. Kuumempaa oli vain viime vuonna. Myös tämän vuoden kesäkuu lukeutuu mittaushistorian kuumimpiin.

Nasassa tutkimuksen teki avaruustutkimuksen Goddard-instituutti GISS.

Japanin meteorologinen laitos puolestaan julkaisee pian oman tutkimuksensa ilmaston lämpenemisestä.

Yhdysvaltain kansallisen valtameren ja ilmakehän tutkimuslaitoksen, NOAA:n mukaan jokaisena kolmena viime vuonna – 2014, 2015 ja 2016 – globaali lämpeneminen on saavuttanut ennätyslukemat.

Vaikka maailmanlaajuisesti ilmasto lämpenee, löytyy myös alueita, joissa on keskimääräistä viileämpää. Tämä on koettu tänä kesänä Suomessa.

Lisää ilmastonmuutoksesta: 35 sekuntia kestävällä videolla esitetään, miten ilmasto on lämmennyt vuodesta 1900 tähän päivään.

Lue myös meteorologimme juttu Ranskan suurimman jäätikön sulamisesta Alpeilla – katso myös video lumen äkillisestä sulamisesta italialaisessa hiihtokeskuksessa helteiden vuoksi.

Juttuun korjattu 16.8.2017 kello 17:00 tieto NOAA:sta. Tutkimuslaitosta väitettiin jutussa virheellisesti japanilaiseksi, vaikka se on yhdysvaltalainen.

Suosittelemme sinulle