Hyppää sisältöön

Lapin matkailubuumi pahentaa asuntopulaa – Inarissa tarve sadalle asunnolle

Jotkut matkailuyrittäjät ovat pakon edessä rakentaneet itse asunnot työntekijöilleen.

Inarin kirkonkylää Kuva: Vesa Toppari / Yle
Annu Passoja

Puolisen vuotta Inarin kunnanjohtajana toiminut Toni K. Laine on yllättynyt ongelmasta, joka Inarissa odotti.

– Kun matkailun kasvu on kiihtynyt, niin asuntopula on alkanut näkyä jo todella hankalana meidän kolmessa keskuksessa eli Inarissa, Ivalossa ja Saariselällä. Minut yllätti, kuinka haastava tämä tilanne on.

Vuokra-asuntoa vailla ovat niin perheellistyvät inarilaisnuoret kuin ne kymmenet työntekijät joita alueen hotellit ja ravintolat haluaisivat palkata.

– Asuntojen tarve on kymmeniä, ollaan varmaan lähempänä sataa. Kun vielä otetaan huomioon kausityöntekijät, niin tarve moninkertaistuu.

Monet kunnan kiinteistöt, koulut ja päiväkodit, ovat remontin tarpeessa ja korjausvelkaa on niin paljon, etteivät kunnan rahat enää riitä tarvittavien vuokra-asuntojen rakentamiseen. Nyt käydäänkin keskusteluja yksityisten rakennuttajien kanssa. Kunnanjohtajan mukaan usealla yhtiöllä on ainakin alustavaa kiinnostusta rivi- ja kerrostalojen rakentamiseen.

– Keskusteluissa on päästy eteenpäin, toivotaan että lähitulevaisuudessa saadaan hankkeita liikkeelle, Laine toteaa.

– Jos yksityiset hankkeet eivät lähde liikkeelle, niin sitten täytyy keskustella kuinka paljon kunta voisi panostaa asuntotuotantoon ja mistä se on pois.

Inarin kunnanjohtaja Toni K. Laine Kuva: Ville-Riiko Fofonoff / Yle

Ilman autoa ei Inarissa pärjää

Asuntopula tarkoittaa esimerkiksi sitä, että kun kunta palkkaa opettajaa tai lastentarhanopettajaa Inarin kirkonkylälle, nousee kynnyskysymykseksi auto. Inarin kirkonkylällä asuntoa ei ole tarjolla, mutta 40 kilometrin päästä Ivalosta sen saattaa löytää.

Kunta on tehnyt tilanteen selväksi myös ravintoloita perustaville ja hotelleja laajentaville matkailuyrittäjille. Laine kertoo, että jotkut matkailuyrittäjät ovat rakentaneet yksin tai yhdessä asunnot työntekijöilleen.

– Se on tottakai iso juttu yrittäjälle lähteä ydintoiminnan lisäksi rakentamaan työntekijöille asuntoja, kunnanjohtaja myöntää. Hän korostaa, että kunta on valmis ja halukas tekemään matkailuyrittäjien kanssa yhteistyötä asunto-ongelman ratkaisemiseksi.

Suomen päälaella Utsjoella matkailu on vielä vähäistä verrattuna Saariselän kuhinaan, mutta kasvuun uskotaan. Vallen Lomakylän mökeissä ja uudessa hotellissa on riittänyt asiakkaita, talvella keskieurooppalaisia ja kesällä kotimaisia.

– Jos tässä joutuu lisää henkilökuntaa palkkaamaan niin asunnoista on kyllä huutava pula, kertoo yrittäjä Petteri Valle tilanteesta Tenojoen rannalla.

Kuva: Vesa Toppari / Yle

Utsjoelle ei löytynyt kohtuuhintaista rakentajaa

Utsjoella edellinen kunnanvaltuusto teki viimeisessä kokouksessaan toukokuussa päätöksen kahden rivitalon rakentamisesta; toinen olisi noussut Utsjoelle, toinen Karigasniemeen. Tarjous saatiin muutamalta urakoitsijalta, mutta ne olivat satojatuhansia euroja yli  3,2 miljoonan euron budjetin.

–  Hintataso oli niin korkea, ettei kuntalaisten rahoja siihen voinut laittaa, toteaa Utsjoen kunnanjohtaja Vuokko Tieva-Niittyvuopio. Nyt kunnassa sulatellaan pettymystä ja mietitään jatkoa.

– Rakentaminen tänne on kallista eikä yksityistä rakentamista ole saatu tarpeeksi. Ilmeisesti sijoittajat eivät koe vuokra-asuntotuotantoa täällä kannattavaksi.

Kunnan omia vuokra-asuntoja ei ole tälläkään hetkellä vapaana. Jotkut vuokratalot ovat lisäksi sen verran heikossa kunnossa, että ne purettaisiin ja siirrettäisiin asukkaat muualle, jos olisi mihin siirtää.

Millaisia ongelmia asuntopula on ehtinyt aiheuttaa, sitä kunnanjohtaja voi vain arvailla.

– Karigasniemeen on ollut vaikea saada päteviä opettajia ja olemme miettineet, että johtuuko se siitä että Karigasniemellä ei ole asuntoja, Tieva-Niittyvuopio pohtii.

Suosittelemme sinulle