Hyppää sisältöön

Barcelonassa 30 vuotta asunut suomalaistoimittaja: "Olen odottanut koska tällaista tapahtuu"

Ylen haastattelema suomalainen Timo Laiho on sitä mieltä, että nyt tehty isku on luonteeltaan aivan erilainen kuin Espanjassa aiemmin tehdyt terrori-iskut.

Ihmiset poistuivat iskun takia rajatulta alueelta Barcelonan keskustassa 17. elokuuta. Kuva: Pau Barrena / AFP

Barcelonan hyvin tunteva suomalainen toimittaja Timo Laiho arvioi, että Espanjassa on osattu ennakoida terrori-iskua Lontoon ja Pariisin iskujen jälkeen.

– Olen odottanut, koska tällaista tapahtuu, Laiho sanoo Ylelle puhelimitse ravintolan terassilta noin 20 minuutin matkan päässä Barcelonan keskustasta.

Laihon mukaan kyse on täysin erityyppisestä iskusta kuin Espanjassa aiemmin koetut Madridin pommi-iskut ja baskijärjestö ETA:n terrorismi.

– ETA ei koskaan hyväksynyt, että kuka tahansa terroristi menisi pistoolin kanssa minne tahansa. Se laittoi pommeja supermarketteihin. Nyt näyttää, että riittää yksi auto, yksi ihminen, Laiho toteaa.

Vuonna 2004 Madridissa tehtiin lähijuniin pommi-iskujen sarja, jossa kuoli yli 190 ja loukkaantui yli 1 800 ihmistä. Iskuista tuomitut olivat enimmäkseen espanjalaisia ja marokkolaisia, jotka olivat lähellä al-Qaida-järjestöä.

– Sillä ei ole yhtään mitään tekemistä tämän kanssa. Se isku oli niin hyvin suunniteltu, Laiho sanoo.

Laiho arvioi, että tämänpäiväisen iskun taustalla voi olla Espanjan talouskriisi, joka on luonut kasvualustan terrorismille.

Laihon mukaan Barcelonassa on ongelmallisia kortteleita, joiden pohjoisafrikkalaistaustaisia ihmisiä talouskriisin työttömyys on lyönyt pahiten.

– Riittää yksi hullu, se on siitä kiinni. Ihmiset lukevat mediaa ja saavat sieltä ideoita.

Laiho arvelee, että viranomaiset ovat seuranneet terrorismiepäiltyjä tarkasti. Barcelonassa on myös asukkaiden paikallista solidaarisuutta, mutta sekään ei auta, kun yksittäinen tekijä tekee iskun.

– Joka korttelissa on ihmisiä, jotka tuntevat kaikki. Ne ovat pieniä paikkoja, Laiho toteaa.

Lue lisää Barcelonan iskusta:

Yle seuraa hetki hetkeltä Barcelonan iskua – median mukaan yksi epäilty on kuollut ammuskelussa

Isis sanoo olevansa Barcelonan iskun takana – ainakin 13 kuoli ja 80 loukkaantui pakettiauton ajettua väkijoukkoon

Toimittajalta: Jokainen Barcelonan-kävijä on kulkenut La Ramblalla – hyökkäys kävelykadulle on isku Espanjan turismin sydämeen

Suosittelemme sinulle