Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 5 vuotta vanha

Näin syntyy helppo marjahillo – ja tämä tiskikoneniksi säästää sormesi palamiselta

Kun uusi sato alkaa täyttämään pakastinta, on aika keittää edellisvuoden marjat hilloksi. Kotitalousopettaja Helena Päiväniemi neuvoo, miten marjahillon keittäminen sujuu ilman näppien polttamista.

Mansikka.
Kuva: Jyrki Lyytikkä / Yle
Susanna Pekkarinen
Avaa Yle-sovelluksessa

Kotitalousopettaja Helena Päiväniemi on innokas marjastaja ja sadon pakastaja. Hilloja hän keittää isomman satsin kerralla, esimerkiksi omenahilloa syntyy kaksi kymmenen litran kattilallista kerralla.

Päiväniemi vinkkaa, että edellisvuoden marjat kannattaa keittää marjahilloksi, jos haluaa tyhjentää pakastinta uutta satoa varten. Yhdistämällä esimerkiksi mustikoita, puutarhavadelmia ja punaviinimarjoja syntyy violetti hillo, jossa on hiukan kirpeyttä.

– Tarvitaan riittävän iso paksupohjainen kattila, että hillo ei pääsisi palamaan pohjaan. Marjoja noin yksi kilo, ja hillosokeria puoli kiloa. Jos haluaa eksoottista vivahdetta, voi laittaa keittämisvaiheessa mukaan mausteeksi tähtianiksen.

Päiväniemi aloittaa hillon keittämisen kaatamalla kattilan pohjalle puoli desilitraa vettä. Se riittää, koska marjat on otettu juuri pakastimesta. Kun marjoista nousee vesihöyry, hän kaataa hillosokerin sekaan.

– Hillosokerissa on mukana pektiiniä, jota on luonnostaan paljon esimerkiksi omenoissa. Pektiini auttaa sakeuttamaan hillon, selventää Päiväniemi.

Päiväniemi sekoittaa hillosokerin huolellisesti marjoihin, ja antaa seoksen alkaa kiehua. Pehmeistä marjoista tehdyn hillon keittoaika on noin 10 minuuttia, ja aikaa aletaan laskea siitä hetkestä, kun seos kuplii. Kovakuoriset marjat, kuten karviainen, vaativat pidemmän keittoajan.

Kotitalousopettaja Helena Päiväniemi
Kuva: Susanna Pekkarinen / Yle

Tölkit voi kuumentaa tiskikoneessa

– Ennen purkittamista pitää kuoria vaahto. Siihen voi nousta marjoista epäpuhtauksia, ja siksi vaahto pitää ottaa pois. Samoin pitää olla varovainen, että hillonkeittäjä ei koske lasipurkkien sisäpintoihin, jotta hillo säilyisi pidempään eikä kaikki vaivannäkö menisi hukkaan, sanoo Päiväniemi.

Päiväniemellä on tölkkien kuumentamiseen oma kikka. Hän pesee tölkit ja kannet tiskikoneen kuumimmassa pesuohjelmassa, ja nostaa ne koneesta esiin vasta juuri ennen hillon purkittamista.

– Ennen kuumensin purkit uunissa, jotta pöpöt kuolisivat. Kannet keitin kattilassa erikseen.

Vanha konsti toimii edelleenkin, mutta tiskikonekikan avulla on helpompi olla polttamatta sormiaan.

Kun hillo on kiehunut riittävän kauan, sen annetaan jäähtyä puolisen tuntia, jotta hilloon jääneet kokonaiset marjat laskeutuvat pohjaan.

Tärkeää on täyttää purkki hillolla piripintaan. Kun hillo jäähtyy, lasipurkkiin muodostuu umpio, joka on koko säilönnän juju.

– Tällainen hillo on hyvää vaikka tuliaiseksi tai joululahjaksi, ja tölkkiin voi koristella mieleisensä etiketin. Minä kirjotan tähän etikettiin vaikka Marjamix, sanoo Päiväniemi.

Marjahilloa köyhien ritareiden päällä
Kuva: Tarja Nyyssönen / Yle

Marjamix-hillon resepti

Tarvitset

250 g vadelmia

250 g punaherukoita

500 g mustikoita

(1/2 dl vettä)

500 g (n. 6dl) hillosokeria

(tähtianis tai kanelitanko)

Laita hieman sulaneet marjat kattilaan. Kun seos höyryää, lisää hillosokeri (ja tähtianis tai kanelitanko). Kuumenna hitaasti kiehuvaksi ja anna hillon kiehua kevyesti 10–15 minuuttia marjalaadusta riippuen, sekoita välillä. Kuori vaahto pinnalta lusikalla tai reikäkauhalla.

Nosta kattila liedeltä. Jäähdytä noin 30 minuuttia, kunnes marjat eivät enää nouse pintaan. Sekoita muutaman kerran jäähtymisen aikana.

Tölkitä hillo puhtaisiin kuumennettuihin tölkkeihin. Sulje huolellisesti. Hillo hyytyy lopullisesti noin vuorokaudessa. Säilytä jääkaapissa.

Suosittelemme sinulle