Hyppää sisältöön

Tämän tiedämme yön jälkeen: Turun puukottajalla oli kymmenen uhria – Poliisin mukaan uhrit valikoituvat sattumanvaraisesti

Uhreista kaksi on kuollut, muut ovat sairaalahoidossa. Poliisi ampui epäiltyä puukottajaa reiteen ja myös hän on sairaalahoidossa, eikä häntä ole vielä kuultu.

Ihmiset toivat kynttilöitä ja kukkia Turun puukotusten uhrien muistoksi Turun Kauppatorille perjantai-iltana 18. elokuuta. Kuva: Markku Ojala / EPA

Turun epäillyllä puukottajalla oli kymmenen uhria, poliisi vahvisti myöhään yöllä. Heistä kaksi on kuollut, kahdeksan on loukkaantunut.

Uhrit ovat saaneet eriasteisia vammoja ja ovat hoidossa Turun yliopistollisessa keskussairaalassa. Kolmen uhrin tila oli yöllä kriittinen ja he olivat tehohoidossa. Sairaalaan on kutsuttu lisätyövoimaa ja myös siellä on korotettu valmius turvallisuuden suhteen.

Poliisin mukaan illalla vaikutti siltä, että uhrit olivat valikoituneet sattumanvaraisesti. Poliisin mukaan vaikuttaa siltä, että uhreilla ja tekijällä ei ole ollut minkäänlaista suhdetta.

Epäilty tekijä on myös sairaalassa. Häntä ei vielä yöllä oltu kuulusteltu, mutta poliisi pyrkii kuulemaan häntä mahdollisimman pian.

Poliisi on tehnyt useita operaatioita eri puolilla Suomea. Keskusrikospoliisi kertoi STT:lle, että operaatioissa on otettu kiinni neljä ihmistä. Poliisi on jatkanut tutkimusten tekemistä läpi yön ja on jo aloittanut kiinniotettujen kuulustelut. Poliisilla on kuitenkin vielä paljon asioita avoinna ja selvitettävänä.

Poliisi järjestää seuraavan tiedotustilaisuuden lauantaina iltapäivällä kello 14.

Turussa järjestettiin myöhään illalla ekumeeninen rukoushetki Turun tuomiokirkossa. Tilaisuuteen osallistuivat muun muassa tasavallan presidentti Sauli Niinistö ja valtiovarainministeri Petteri Orpo.

Turun tilannetta on seurattu niin kotimaassa kuin ulkomailla. Useat eri maiden johtajat ottivat osaa sosiaalisessa mediassa.

Turussa järjestetään lauantaina suruliputus uhrien muistoksi.

Miten perjantain tapahtumat etenivät?

Turun tapahtumat alkoivat siitä, kun nuorehko mies puukotti kymmentä Turussa Kauppatorilla ja Puutorilla perjantaina iltapäivällä.

Turun poliisi sai tapauksesta ensimmäisen hälytyksen kello 16.02. Hälytyksen mukaan Turun kauppatorilla nuorehko mies oli puukottanut kahta ihmistä. Toinen puukotetuista oli ensimmäistä uhria avustanut henkilö.

Puukottaja pakeni Kauppatorilta juosten Kauppiaskatua, kääntyi siltä oikealle Maariankadulle ja seuraavasta risteyksestä vasemmalle Puutorille, jossa hän puukotti useaa uhria. Nämä tiedot perustuvat silminnäkijähavaintoihin.

Poliisi aloitti operatiivisen kenttätoiminnan torilla ja sen lähiympäristössä välittömästi. Kauppakeskuksia ei tyhjennetty, mutta niiden vartiointia lisättiin. Poliisi hälytti lisää työvoimaa ja keskitti tapahtumien selvittämisen Turun keskustaan. Samalla aloitettiin tapahtumien laajempi tutkinta.

Epäillyn henkilöllisyyttä ei ole vielä julkistettu. Poliisi pysäytti miehen muutaman minuutin sisällä tapahtumista. Poliisi kertoi tiedotustilaisuudessa taltuttaneensa epäillyn noin kello 16.05 eli kolme minuuttia tapahtumien alkamisesta. Poliisi ampui yhden laukauksen, joka osui epäiltyä reiteen. Epäilty on sairaalahoidossa.

Myöhään perjaintai-iltana sairaalasta kerrottiin, että kolme sairaalaan tuoduista on edelleen tehohoidossa. Yksi sairaalaan tuoduista on kuollut. Myös sairaalassa on korotettu valmius.

Kuva: Yle Uutisgrafiikka

Poliisi jatkaa tapahtumien selvittämistä

Kaikkia Turun tapahtumiin liittyviä yksityiskohtia ei ole vielä saatu selville. Poliisin mukaan ei ole vielä tiedossa, liittyykö tapahtumiin muita tekijöitä kuin kiinni otettu mies. Tosin myöhään illalla keskusrikospoliisi kertoi Ylelle, että tapaukseen liittyen on tehty useita kiinniottoja. Poliisi jatkaa tutkintaa ja pyytää kaikkia silminnäkijöitä ottamaan yhteyttä Turun poliisiin. Poliisi tutkii myös kaikki alueen valvontakameroiden videot. Tekoase on poliisin hallussa ja se toimitetaan tutkintaryhmälle.

Tutkintaan osallistuvat Turun poliisin llisäksi myös suojelupoliisi ja keskusrikospoliisi.

Poliisi lisäsi välittömästi valvontaa muun muassa Helsinki-Vantaan lentoasemalla, Turun ja Helsingin satamissa sekä rautatieasemilla. Myös ulkomaalaisvalvontaa on nostettu ja viranomaiset ovat olleet yhteydessä myös maahanmuuttovirastoon.

Turkulaisille järjestettiin heti perjantaina kriisiapua. Sisäministeri Risikko totesi tiedotustilaisuudessa, että apua on tarjolla kaikille sitä tarvitseville.

Presidentti Sauli Niinistö matkusti Turkuun perjantai-iltana. Sisäministeri Paula Risikko välitti presidentin osanoton jo poliisin järjestämässä tiedotustilaisuudessa. Se pidettiin Turun pääpoliisilaitoksella kello 19 alkaen. Tiedotustilaisuudessa oli paikallisen poliisijohdon lisäksi läsnä vastaamassa sisäministeri Paula Risikko ja poliisiylijohtaja Seppo Kolehmainen.

Lue lisää:

Kaksi kuoli Turun puukotuksissa, epäilty on edelleen sairaalahoidossa – Ylen hetki hetkeltä -seuranta jatkuu lauantaina 

"Lähdin jahtaamaan tekijää ja huusin: Varokaa, sillä on puukko!" – Näin silminnäkijät kertovat Turun tapahtumista 

Suosittelemme sinulle