– Äkkiä pellolle poimimaan kukkia, tokaisee keski-ikäinen rouva ystävättärelleen ja naiset suuntaavat värikkäälle pellolle Rääkkylän Haapasalmen kylässä Pohjois-Karjalassa.
Kukkapenkkejä pursuavalla pellolla on jo muita poimijoita ja autoja valuu jatkuvana virtana parkkialueeksi niitetylle heinäpellolle.
Ollaan vuotuisessa Kukkakuhhauksessa. "Maalaisromanttinen kylätapahtuma", leppoisaa tapahtumaa on mainostettu.
Tällä kertaa sää suosii. Jo aamupäivällä hehtaarin kokoisella leikkokukkia ja kuivakukkalajikkeita kasvavalla pellolla on kymmeniä naisia poimimassa itselleen oman maun mukaisia kimppuja. Miehet näyttävät odottelevan suosiolla sivummalla.
Pitäisi katsoa kukkia ja taivaan lintuja.
Markku Halonen
– Jotkut lajit käyvät molempiin tarkoituksiin niin kuin tämä ikiviuhko, sen kasvatus on aloitettu jo maaliskuussa kasvihuoneessa. Muutoin ei onnistuisi, jos näitä ei esikasvatettaisi, esittelee harvinaisen kukkapellon viljelijä Markku Halonen.
Työtä tilalla on riittänyt istutuksessa ja kitkemisessä muutamille palkatuille työntekijöillekin ennen kuin kukkapelto on loppukesän loistossaan. Kukkien sidonnassa käytetään apuna alan ammattilaisia.
Siivekkäät saaneet väistyä
Erikoisviljelijä Markku Halonen ei näytä pahastuvan, jos häntä kutsuu "kukkamieheksi".
– Kyllähän sitä voi kutsua, mies tuumaa.
Idea kuhhauksesta syntyi vuosia sitten, kun kaunis kukkapelto hiveli sivukylällä vain viljelijän omaa silmää.
– Kukaan ei sitä nähnyt kuin minä. Ajattelin, että miksei voisi kutsua ihmisiä. Avoimien ovien päivä veti sitten ihan kivasti, Halonen kertoo alusta.
Nykyisin mukana on jo useita yhteistyötahoja ja luonnontuotteiden myyjiä myös naapurikunnista. Kävijöitä puolestaan riittää sadan kilometrin päästäkin.
Takavuosina saattoi olla tuhatkunta perhosta pellossa samana päivänä.
Markku Halonen
Markku Halonen tunnetaan myös innokkaana lintubongarina ja valokuvaajana, mutta harrastus on jäänyt vähemmälle kukkien viedessä yhä enemmän aikaa. Nyt hän kuvaa kukkia muun muassa omiin esitteisiin.
– Kukat on kivoja, kun ne ei mene karkuun, Halonen vertaa kasveja ja siivekkäitä.
Kukista ja linnuista pitävä luontoharrastaja on huomannut perhosten vähentyneen.
– Tuntuu ikävältä perhoskatovuodet niin kuin tämä ja viime vuosi. Takavuosina saattoi olla tuhatkunta perhosta pellossa samana päivänä, nykyisin voi olla tyytyväinen, jos näkee muutamia kymmeniä, Halonen harmittelee.
"Ei tarvi ainakaan jouten olla"
Markku Halosen yritys on nimetty Pohjois-Karjalan maakuntakukan mukaan Karjalanruusuksi. Kukkia mies käy myymässä elonkorjuumarkkinoilla myös Savon puolella.
– Ei tarvi ainakaan jouten olla ja syksy kuluu kivasti, kun jatketaan kuivakukilla joulusesonkiin asti, viljelijä kertoo.
Kiva, kun ihmiset tulevat kaukaa ja tykkäävät.
Markku Halonen
Ennen kuivakukkasesonkia tilalla kasvatetaan keväällä kesäkukkia ja hyötykasveja, joilla on isompi taloudellinen merkitys elantoon. Isäntä on kuitenkin mieltynyt harvinaiseen kukkapeltoonsa.
– Tämä syksysesonki on kaikin puolin mukava ja erilainen.
Ympärivuotisuus on Halosen mukaan tärkeää maaseudun yrityksille.
– Tällä viikolla on tulossa parikin linja-autoryhmää. Kiva, kun ihmiset tulevat kaukaa ja tykkäävät.
Erikoisviljelyä harjoittava Markku Halonen on huomannut aherruksen keskelläkin kukkien terapeuttisen vaikutuksen.
Kukat on sitä varten olemassa, että me niistä nautitaan.
Markku Halonen
– Kukat on sitä varten olemassa, että me niistä nautitaan. Saataisiin niistä voimaa ja hyvää mieltä. On semmoinen käskykin, että pitäisi katsoa kukkia ja taivaan lintuja, Halonen virkkaa.
Kukkamies epäilemättä nauttii kauniista kasvatettavistaan.
– Tässä mieli virkistyy ja ajatukset kääntyy ihan muuhun kuin mitä uutisista kuulee. Tällaista tarvitaan.