Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 6 vuotta vanha

Presidentti Niinistö ylistää puukotuksen uhrien auttajia: "He pistivät oman elämänsä likoon"

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö lähetti osanottonsa uhrien omaisille ja läheisille

Sauli Niinistö laskee seppeleen.
Presidentti Sauli Niinistö laski kukkavihkon lauantaina Turun puukotusiskun tapahtumapaikalle. Kuva: Markku Sandell / Yle
Pekka Pantsu
Avaa Yle-sovelluksessa

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö kiittelee vuolaasti Turun puukotuksen uhrien auttajia julkisuuteen toimitetussa lausunnossa.

– Muistakaamme se rohkeus ja hyvyys, jota Turun torilla nähtiin. Sivustakatsojat pistivät oman elämänsä likoon pelastaakseen puukotuksen uhreja, Niinistö muistuttaa auttamiseen liittyvistä riskeistä.

Niinistön mukaan päällimmäisenä on tällä hetkellä kuitenkin suru. Puukotuksessa kuoli kaksi ihmistä ja loukkaantui kahdeksan.

– Haluan vielä kerran ottaa osaa uhrien omaisten ja läheisten menetykseen ja toivottaa voimia loukkaantuneille. Menetyksenne on meidän kaikkien menetyksemme.

Leimaamista kuultu tarpeeksi

Niinistön mukaan Suomi ja suomalaiset ovat tänään uuden tilanteen edessä, kun Turun väkivallantekoa on alettu tutkia terroritekona. Se on ensimmäinen kerta Suomessa.

– Turku on nyt osa pitkää ketjua, joka on kulkenut meille monen maan ja kaupungin kautta. Olemme hyvässä ja pahassa osa muuta maailmaa, Niinistö muistutti.

Niinistön mukaan Suomen  on nyt kansakuntana mietittävä, miten käsittelemme julman teon. Niinistö korostaa, että keskustelu maahanmuutosta on ollut vaikeaa, melkeinpä mahdotonta jo ennen tätä.

– Maahanmuutto herättää vahvoja tunteita – puolesta ja vastaan. Asiallista keskustelua on vaikea käydä tunteisiin menevästä aiheesta, mutta meidän on kansana siihen kyettävä, Niinistö tähdentää.

Niinistön mukaan Suomen menestys ja vahvuus perustuvat kykyyn toimia yhdessä, antaa tilaa erilaisille mielipiteille leimaamatta ja syyttämättä.

– Meillä on vapaus sanoa mielipiteemme ääneen, mutta meillä on myös vastuu siitä, mihin sanamme johtavat. Törkeää leimaamista tai tahallista väärinymmärtämistä on jo kuultu tarpeeksi. Maahanmuuttoa joku kannattaa ja toinen taas vastustaa; se on ymmärrettävä. Mutta jos tästä rakennetaan vihanpitoa, sillä heikennetään kykyämme torjua pahaa.

– Vetoan mielipidejohtajiin, olivat he uskonnollisia tai aatteellisia, olivat heidän ryhmänsä pieniä tai suuria – nyt on puhuttava ennen kaikkea maltilla ja tolkulla. Sitä on vapaus ja sitä on vastuu, Niinistö painottaa.

Suosittelemme