Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 6 vuotta vanha

Useat kymmenet poliisit tutkivat Turun epäiltyä terroritekoa – Mitä poliisi tekee juuri nyt?

Turun epäiltyä terroritekoa tutkii päävastuullisena keskusrikospoliisi. Lounais-Suomen poliisi ja suojelupoliisi ovat tiiviisti mukana tutkinnassa.

Aseistautunut poliisi vartiossa Turun torilla.
Kuva: Roni Lehti / Lehtikuva
Päivi Happonen
Avaa Yle-sovelluksessa

Turun torilla päivystävät jatkuvasti poliisipartiot kuten Helsinki-Vantaan lentokentällä ja satamissakin. Näkyvien poliisipartioiden lisäksi poliisi tekee laajasti ja tiiviisti tutkintaa Turun epäillystä terroriteosta.

Ylen keskusrikospoliisista saamien tietojen mukaan Turun epäiltyä terrorismitekoa tutkivat tällä hetkellä kymmenet poliisit.

Yksi linja on kansainvälinen yhteistyö, jota tehdään keskusrikospoliisin päämajasta Vantaan Tikkurilasta. Poliisi on yhteydessä jatkuvasti eurooppalaisiin kollegoihinsa ja yrittää selvittää, onko Turun viidellä epäillyllä ollut yhteyksiä muissa maissa oleviin henkilöihin ja terrorismijärjestöihin.

Poliisi on etsintäkuuluttanut yhden Turun tapahtumiin mahdollisesti liittyvän henkilön, joka ei ole Suomessa.

Yksi tärkeä tutkintalinja on puhuttelu, jota poliisi tekee. Poliisi kuulee silminnäkijöitä ja muita tapahtumiin liittyviä henkilöitä. Neljä epäiltyä on pidätetty ja poliisi kuulustelee heitä. Sairaalassa olevaa pääepäiltyä pyritään päästä kuulemaan mahdollisimman pian. Tähän asti hän ei ole suostunut puhumaan poliisille. Kun hän pääsee pois sairaalasta, hän siirtyy poliisin huostaan, ja kuulusteluja päästään toden teolla aloittamaan.

Poliisi seuraa somea

Osa poliiseista on keskittynyt seuraamaan kaikenlaista someliikennettä. Liikkeellä on paljon huhuja ja vääriä tietoja, mutta poliisilla on oma erikoisyksikkö, joka on erikoistunut sosiaalisen median seurantaan.

Näiden lisäksi poliisi käy parhaillaan läpi valvontakamerakuvia, joita eri puolilta Turun kaupunkia on saatu. Poliisi ei ole vahvistanut, onko sillä valvontakamerakuviin liittyvää tutkintaa myös muissa kaupungeissa tällä hetkellä.

Yhteensä Turun epäiltyä terroritekoa tutkii tällä hetkellä useat kymmenet poliisit. Tutkijoiden lisäksi järjestyspoliisi tekee keskusrikospoliisin kanssa yhteistyötä. Myös Lounais-Suomen poliisilaitoksen tutkijat avustavat keskusrikospoliisia.

Lounais-Suomen poliisilaitoksen apulaispoliisipäällikkö Kari Puolitaival kertoi tänään keskusrikospoliisin tiedotustilaisuudessa, että poliisit ovat tulleet vapaapäiviltä ja lomiltaan töihin.

Suosittelemme