Hyppää sisältöön

Toimittajalta: Älä tee palvelusta terroristeille – älä levitä vihaa somessa

Turun kammottavat tapahtumat purkautuvat someen paitsi osanottoina ja asiallisina surun ilmauksina myös huhuina, valheina ja vihana, kirjoittaa Ylen sometoimittaja Sami Koivisto.

Kuva: Johanna Manu / Yle
Sami Koivisto

Turun tapahtumien kärkkäimpinä kommentoijina ovat perjantaista lähtien olleet ne, joille terrorismi tarjoaa tilaisuuden levittää vihaa. Suomessa sitä kohdennetaan tällä hetkellä erityisen voimakkaasti niin turvapaikanhakijoihin, maahanmuuttajiin ja islaminuskoisiin kuin kantaväestöön kuuluviin, erilaisiin ”ääriajattelijoihinkin”.

Juuri tätä terroristit toivovat.

Valeuutiset, vihapuhe ja terrorismi hyötyvät toisistaan. Niillä on yhteisiä piirteitä. Kun omaan ideologiaan pohjaava sokea into vie todellisuudentajun, mikään ei lopulta enää pidättele vihaa.

Terroristit hakevat vaikutusvaltaa kylvämällä pelkoa ja vihaa. He haluavat voimistuvaa, monipuolistuvaa vastakkainasettelua. He haluavat negatiivisesti yleistävää keskustelua ja raivoa erilaisia ihmisryhmiä kohtaan. Sitä kautta he saavat lisää kaipaamansalaista huomiota ja myös lisää potentiaalisia tekijöitä iskuille.

Rauhallinen, asiallinen keskustelu auttaa vaikeimpien asioiden käsittelyssä paremmin kuin mikään muu.

Jokainen järkevä ihminen tuomitsee jo terrorismin. Siksi jokainen julkinen vihaviesti on vain palvelus terrorismille.

Tämän vuoksi kenenkään ei kannata tykätä tai jakaa omaan somefiidiinsä rasistisia tai minkään muunkaanlaisia vihaviestejä. Ei trollausta, ei valeuutisia, ei vihaan kannustavia kuvia tai videoita.

Älä tee palvelusta terroristeille. Älä levitä vihaa. Ota rauhallisesti; odota varmistettuja faktoja, joita journalistiseen etiikkaan sitoutunut media työkseen tarkistaa.

Rauhallinen, asiallinen keskustelu auttaa vaikeimpien asioiden käsittelyssä paremmin kuin mikään muu. Rohkaistaan toinen toisiamme vaikeina aikoina tähän somessakin, niin kuin teemme kasvokkain läheistemme ja ystäviemme kanssa.

Suosittelemme sinulle