Hyppää sisältöön

Turun puukotusten pääepäilty on Abderrahman Mechkah – tämän tiedämme hänestä nyt

Epäilty on syntynyt vuonna 1998. Hänestä on vihjattu suojelupoliisille aikaisemmin.

Kuva: Kirsi Kanerva / Lehtikuva

Turun joukkopuukotuksen pääepäilty on 18-vuotias marokkolainen Abderrahman Mechkah. Häntä on esitetty vangittavaksi maanantaina tekonimikkeistä terroristisessa tarkoituksessa tehty murha ja terroristisessa tarkoituksessa tehty murhan yritys.

Epäilty on ollut perjantaista asti sairaalahoidossa, kun hän loukkaantui kiinnioton yhteydessä. Maanantaina kerrottiin, että epäilty on pääsemässä pois tehohoidosta.

Ylen saamien tietojen mukaan 18-vuotias marokkolaismies on saanut kielteisen turvapaikkapäätöksen, josta hän on valittanut. Poliisi on tähän mennessä kertonut, että terroriteoista epäity on ollut Suomessa turvapaikkaprosessissa, mutta poliisi ei ole suostunut vahvistamaan, missä vaiheessa prosessi on.

Ylen tietojen mukaan epäilty on asunut ainakin viime aikoihin asti Pansion vastaanottokeskuksessa. Hänellä ei ole aiempaa rikostaustaa.

Turkulainen kebab-pizzeriaa pyörittävä yrittäjä kertoi Ylelle, että epäilty mies kävi ravintolassa usein. Pizzerian henkilökunta piti miestä töykeänä ja epänormaalisti käyttäytyvänä. Mies liikkui yrittäjän mukaan joko yksin tai muutaman marokkolaisen seurassa.

Ylen tietojen mukaan suojelupoliisille vihjattiin alkuvuodesta Turun puukkoiskut tehneestä miehestä. Vihjeen mukaan mies vaikutti radikalisoituneelta ja hän oli kiinnostunut ääriajattelusta. Vihjeeseen ei kuitenkaan liittynyt tietoa konkreettisesta isku-uhasta. Ylen tiedossa ei ole, mitä toimenpiteitä vihje mahdollisesti aiheutti poliisissa.

Epäilty on tullut Suomeen viime vuonna turvapaikanhakijana. Sisäministeriön kansliapäällikkö Nerg kertoi Huomenta Suomen haastattelussa, että mies ei ole vielä saanut lainvoimaista päätöstä turvapaikkaprosessissaan. Poliisi ei ole kommentoinut kysymyksiä siitä, onko pääepäillyllä ollut yhteyksiä terroristijärjestöihin. Myöskään siihen ei ole saatu vastausta, onko tekijä toiminut yksin.

Deutsche Welle (siirryt toiseen palveluun)n saamien tietojen mukaan epäilty olisi tullut laittomasti Saksaan loppuvuodesta 2015 ja oleskellut siellä viime vuoden alkuun saakka. Radiokanavan mukaan hän ei olisi hakenut Saksasta turvapaikkaa. Häneltä oli kuitenkin otettu DNA-näyte ja sormenjäljet, lehti kertoo. Tiedon Saksassa oleskelusta kertoi ensimmäisenä Helsingin Sanomat (siirryt toiseen palveluun).

Pääepäillyn lisäksi poliisi on pidättänyt neljä ihmistä, jotka ovat kaikki Marokon kansalaisia. Heitä epäillään osallisuudesta terroristisessa tarkoituksessa tehtyihin murhiin ja murhan yrityksiin. Miehet kiistävät osallisuutensa tekoihin. Poliisi esittää kaikkia neljää miestä vangittavaksi.

Turussa tapahtui perjantaina joukkopuukotus, jossa sai surmansa kaksi ihmistä. Heidän lisäkseen kahdeksan ihmistä loukkaantui. Poliisi on kertonut, että hyökkäys vaikuttaa kohdistuneen naisiin.

Lue myös: Poliisi esittää viittä vangittavaksi Turun puukkoiskusta

Terroriteon pääepäilty oli saanut kielteisen turvapaikkapäätöksen  

Juttua päivitettu klo 12.10: Lisätty tieto siitä, että poliisi esittää pääepäillyn lisäksi myös neljää muuta henkilöä vangittavaksi.

Juttua päivitetty kello 16.29: Lisätty tieto siitä, että pääepäilty on saanut kielteisen turvapaikkapäätöksen.

Suosittelemme sinulle