Hyppää sisältöön

Pääministeri hoputti jälleen tiedustelulakien hyväksymistä: "Oikeus elämään on yksityisyyden suojaa korkeampi perusoikeus"

Sipilän mukaan Turun tapahtumien jälkeen asian pitäisi olla perustuslain näkökulmasta selvä.

Pääministeri Juha Sipilä puhuu Suomen suurlähettiläiden kokouksessa Helsingissä maanantaina 21. elokuuta 2017. Kuva: Emmi Korhonen / Lehtikuva
Matti Konttinen

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) on vedonnut jälleen eduskuntapuolueisiin, jotta tiedustelulait saataisiin nopeasti hyväksyttyä. Sipilän mukaan Turun tapahtumien jälkeen asian pitäisi olla perustuslain näkökulmasta selvä.

Tiedustelulain nopeaan menettelyyn tarvitaan eduskunnan laaja enemmistö, 5/6 kansanedustajista. Syynä on se, että tiedustelulait muuttavat myös perustuslakeja eli puuttuvat kansalaisten perusoikeuksiin.

– Oikeus elämään on yksityisyyden suojaa korkeampi perusoikeus, Sipilä sanoi suurlähettiläiden kokouksessa Helsingissä maanantaina.

Sipilän mukaan Suomi ei voi jatkaa niin, että se saa tietoja mahdollisesti kansalaisten turvallisuuden kannalta vaarallisista henkilöistä ulkomailta, mutta ei pysty itse riittävällä tavalla ja ajoissa tutkimaan näitä henkilöitä.

Sipilän mukaan tiedustelulainsäädännön uudistaminen tarvitaan ensi sijassa suomalaisten turvallisuuden takaamiseksi, mutta se on myös osa Suomen kansallista vastuuta.

– Nyt tarvitaan ponnistella yhdessä lainsäädännön voimaan saamiseksi mahdollisimman nopeasti. Toivon kaikkien eduskuntapuolueiden yhtyvän tähän, Sipilä sanoi.

Sipilän lisäksi aiemmin myös puolustusvaliokunnan puheenjohtaja Ilkka Kanerva (kok.), sisäministeriön kansliapäällikkö Päivi Nerg sekä tasavallan presidentti Sauli Niinistö ovat toivoneet tiedustelulainsäädännön pikaista käsittelyä.

"Malttia ja luottamusta ihmisten välille"

Sipilä myös totesi puheessaan, että Turun teko oli "tuomittava, vastenmielinen ja raukkamainen". Sipilän mukaan teko oli myös vastoin ihmisyyttä ja kaikkien uskontojen vastainen.

Lisäksi Sipilän totesi, että nyt tarvitaan malttia ja luottamusta ihmisten välille. Sipilän mukaan yksittäisten tapausten perusteella ei tule tehdä liian pitkälle meneviä johtopäätöksiä.

– Vastakkainasettelua tulee välttää. Nyt tarvitaan siltojen rakentamista, Sipilä sanoi.

Oikeusministeri: Uskon, että perustelut tiedustelulain kiirehtimiselle täyttyvät

Oikeusministeri Antti Häkkänen (kok) sanoo STT:lle uskovansa, että perustelut kiirehtimismenettelylle täyttyvät tiedustelulainsäädännön kohdalla. Häkkänen kuitenkin painottaa, että perustelujen täytyy olla kristallinkirkkaat, sillä tästä tulisi ennakkotapaus kiirehtimismenettelyn käyttämiselle.

Tiedustelulainsäädännön hyväksyminen vaatii perustuslain muuttamista. Jotta perustuslakia saataisiin muutettua tämän vaalikauden aikana, täytyy kiirehtimismenettelyn saada taakseen viisi kuudesosaa eduskunnasta.

Suosittelemme sinulle