Hyppää sisältöön

Kauppa käy niin että naurattaa – Jyväskylän ytimeen asukkaita yli puolet lisää

Jyväskylän keskustan alueella asuu nyt noin 7000 kaupunkilaista. Kaupunki haluaa lisää asuntoja ja elämää keskustaan ja pitkän tähtäimen tavoitteena on kasvattaa yli puolella asukasmäärä ruutukaava-alueella.

Vapuadenkatu 48-50 osoitteen kaksiosainen kerrostalo on uusinta uutta Jyväskylää.
Vapuadenkatu 48-50 osoitteen kaksiosainen kerrostalo on uusinta uutta Jyväskylää. Kuva: Arvo Vuorela / Yle
Arvo Vuorela

Cityasumisella on imua. Pieniä asuntoja kaipaavat yksinasuvat ja tietysti myös sijoittajat. Useita täydennysrakennuskohteita on jo käynnistynyt Jyväskylässä. Parhaillaan keskustaan rakennetaan reippaalla tahdilla kokonaan uusia pienkerrostaloja, lisätään kerroksia vanhoihin kerrostaloihin tai muunnetaan toimistotiloja asunnoiksi.

Kaavoitusarkkitehti Paula Julin kiteyttää, että Jyväskylän tavoitteena on korostaa ja ylläpitää edustavaa, modernia ja viihtyisää keskisuurta kaupunkia. Uudisrakentaminen eheyttää myös kaupunkikuvaa ja lisää kysyntää ja ostovoimaa keskustan palveluissa.

Tähän nousee periaatteessa kopio tuosta naapuritalosta.

Timo Riikonen

Kaupungille mieluisa uudishanke on muun muassa Cygnaeuksenkadulle Harjun kupeeseen nouseva uusi kerrostalo. Tiiviisti vanhan talon kylkeen samalle tontille nousevaan rakennukseen tulee reilut 30 pientä cityasuntoa ja vain neljä autopaikkaa.

– Tähän nousee periaatteessa kopio tuosta naapuritalosta, tontille sopiva hieman vanhanmallinen ja ympäristöön sopiva viisikerroksinen pieni kerrostalo, kuvailee yksikönjohtaja Timo Riikonen rakennusyhtiö Peabista.

Pieniä cityasuntoja autottomille rakentuu 1956 rakennetun kerrostalon kylkeen.
Pieniä cityasuntoja autottomille rakentuu 1956 rakennetun kerrostalon kylkeen. Kuva: Arvo Vuorela / Yle

Kauppa käy niin että naurattaa

Maaliskuussa valmistuvasta uudistalosta tulee yksinomaan asuinrakennus, sillä katutasoon ei tule liiketilaa lainkaan. Ja kauppa on käynyt paremmin kuin hyvin.

– Rakentajaa ihan naurattaa, sillä ne ovat käyneet hyvin kaupaksi. Ei ole enää vapaita, kaikki on varattuja, iloitsee Timo Riikonen.

Rakennusyhtiöt kartoittavat koko ajan kohteita keskustan lisärakentamiseksi. Cygnaeuksenkadun uudisrakennushanke eteni nopeasti, koska kaava oli valmis ja rakennusoikeutta jäljellä. Hankkeet pitkittyvät aina, jos lähdetään muuttamaan kaavaa.

– Taloyhtiöillä rakennusoikeuden myyntihalukkuus nousee, jos edessä on linjasaneerauksia, julkisivuremontteja tai vesikattojen uusimista. Nehän ovat osakkaille kalliita, kertoo Riikonen.

Tyhjän keskusseurakuntatalon taakse mahtuu kaksi uutta kerrostaloa opiskelijoille.
Tyhjän keskusseurakuntatalon taakse mahtuu kaksi uutta kerrostaloa opiskelijoille. Kuva: Arvo Vuorela / Yle

Kunniainhimoinen strategia valmis

Vuosi sitten kaupunki kysyi jyväskyläläisiltä ideoita, ehdotuksia ja kommentteja keskustan lisärakentamiseksi. Palautteen pohjalta syntyi useita karttakohteita keskustan rakennussuunnitelmiksi. Maaliskuussa kaupunkirakennelautakunta hyväksyi kunnianhimoisen strategisen suunnitelman kaupunkikeskustan rakentamiseksi.

– Nyt meillä on kohteita, joita voidaan tämän suunnitelman pohjalta ohjata kohti parempaa ja mielenkiintoisempaa keskustaa. Ja tulossa on isoja lisäyksiä täydennysrakentamiseen ydinkeskustassa, vahvistaa kaavoitusarkkitehti Julin.

Lisäys voisi olla nelisen tuhatta asukasta.

Paula Julin

Monia kaavoja on vireillä ja hankkeita rakenteilla. Nämä todennäköisesti toteutuvat hankkeet lisäävät keskustan asukasmäärää 750 henkilöllä.

Tiiviin tuntuisesta ydinkeskustasta löytyy vielä yllättävän paljon tilaa uusille asunnoille. Pidemmällä aikavälillä on mahdollista lisätä asukasmäärää reilusti.

– Lisäys voisi olla nelisen tuhatta asukasta eli yli puolet lisää tähän keskustaan pitkällä aikavälillä.

Aallonporttiin rakentuvat ensin 5-kerroksiset talot Hanni ja Hamilkar.
Havainnekuva: Aallonporttiin rakentuvat ensin 5-kerroksiset talot Hanni ja Hamilkar. Kuva: Rakennusliike Lapti Oy

Suuria kohteita tulossa

Keskustan tonteille on tyypillistä lisätä pienehkö määrä lisärakentamista, mutta myös suuria uudiskohteita on vireillä. Rakentamisen aloitusta odottaa kaksi uutta opiskelijakerrostaloa Keskusseurakuntalon ja Kauppakatu 11 väliin. Kaavamuutos on jo hyväksytty.

– Hämeenkadun alueen rakentaminen Ruusupuiston vieressä alkaa syksyllä. Reimarin tontti Kirkkopuiston ja Kaupunginteatterin kulmalla on hyvin merkittävä ja vaativa kohde, luettelee Paula Julin.

Huputettu Valtiontalo peruskorjataan ja tyhjälle Reimarin tontille nousee uusi kerrostalo.
Huputettu Valtiontalo peruskorjataan ja tyhjälle Reimarin tontille nousee uusi kerrostalo. Kuva: Arvo Vuorela / Yle

Hämeenkadun ja Vapaudenkadun väliseen Aallonportti-kortteliin tulee noin 250 uutta asuntoa seitsemään kerrostaloon. Ne nimetään Alvar Aallon ja hänen läheistensä mukaan. Alueelle rakentuu myös useita muita kerrostaloja, muun muassa KOAS:n puukerrostalo opiskelijoille.

Nykyisen torin ja Lyseon alueen kaavoitus on etenemässä. Jyväskylän Helluntaiseurakunta on päättänyt myydä kiinteistönsä Jyväskylän kaupungille ja rakentaa uudet toimitilat toisaalle.

– Tämä on pidemmän aikavälin juttu ja on hyvä, että hankkeita tulee pikkuhiljaa toteutukseen.

Helluntaseurakunta myy kiinteistönsä kaupungille. Sen ja Lyseon tontieille nousee tulevaisuudessa useita kerrostaloja.
Helluntaseurakunta myy kiinteistönsä kaupungille. Sen ja Lyseon tontieille nousee tulevaisuudessa useita kerrostaloja. Kuva: Arvo Vuorela / Yle

Todella suuri hanke eli Rantaväylän osayleiskaava on nytkähtänyt vireille ja tällä hetkellä keskitytään Kankaan alueen rakentamiseen liittyen Aholaidan ja Lohikosken väliin ja alueen tiesuunnitelmiin.

– Rantaväylän ja ratapihan kattaminen on visiona aika huima suhteessa nykyliikenteeseen. Se onkin pitkän aikavälin haave, pohtii Julin.

Rantaväylän tuleva osayleiskaava mullistaa tulevaisuudessa keskeisen osan Jyväskylää, muun muassa laajan ratapihan.
Rantaväylän tuleva osayleiskaava mullistaa tulevaisuudessa keskeisen osan Jyväskylää, muun muassa laajan ratapihan. Kuva: Isto Janhunen / Yle

Toimistoja muunnetaan asunnoiksi

Uutta linjaa Jyväskylässä edustaa toimistotilojen muuttaminen asunnoiksi. Esimerkkinä Sokoksen kolmen toimistokerroksen muuttaminen asunnoiksi. Vanhoja puutaloja muunnetaan myös asuinkäyttöön esimerkkeinä Vanha Ortopedia ja Alvar Aallon suunnittelema Casa Lauren Lounaispuiston nurkalla.

Ortopediasairaalasta tuli ensin kokous- ja toimsitorakennus. Nyt puutalo uudistuu asunnoiksi.
Alvar Aallon suunnittelemassa Casa Laurenissa ei ole paljoakaan Aaltoa jäljellä. Nyt se renmontoidaan toimistoista asunnoiksi.
Vanha Ortpedia ja Casa Lauren tulevat asuinkäyttöön.

Sokoksen kiinteistön päälle on suunnitteilla pienempi lisäkerros. Vapaudenkatu 75 kerrostalossa taloyhtiö on halukas rakentamaan lisäkerroksen. Taloyhtiöillä on vireillä myös ullakkotilojen rakentamista. Kaupunki teetti tätä varten erillisin ullakkorakentamisen selvityksen.

– Rakennuskanta on meillä sen verran nuorta, että harjakulma tuppaa olemaan liian matala. Ilman katon korottamista tai suurempaa muokkausta ei potentiaalia ole kovin paljon, mutta ehkä joku helmi saadaan niistäkin tänne Jyväskylään. Kaupunki on kyllä halukas viemään näitä eteenpäin, lupaa Paula Julin.

Sokoksen kolme ylintä toimistokerrosta muutetaan asunnoiksi ja päälle nousee vielä lisäkerros.
Sokoksen kolme ylintä toimistokerrosta muutetaan asunnoiksi ja päälle nousee vielä lisäkerros. Kuva: Arvo Vuorela / Yle

Kadonnutta vihreää palautetaan

Jyväskylän keskustan eri aikakausien ilmakuvista huomaa, että vihreä on päässyt hupenemaan kaupunkikuvasta ja nyt alueelle halutaan lisää puita. Uutta suuntaa edustaa kattojen hyödyntäminen piha- ja viheralueina.

– Kattomaailmalla voitaisiin  lisätä keskustan mielenkiintoisuutta ja oleskelupaikkoja. Esimerkiksi Vapaudenkatu 48-50  uudistalon katolla on mukava kattoterassi, jossa on  maksaruohoa kauniisti yhdistetty terassilautoihin. Tällaista näkisi mielellään lisää keskustassa.

Vapaudenkatu 48-50 uuden kerrostalon erikoisuus on asukkaiden yhteinen kattoterassi maksaruohoviljelmillä.
Vapaudenkatu 48-50 uuden kerrostalon erikoisuus on asukkaiden yhteinen kattoterassi maksaruohoviljelmillä. Kuva: Arvo Vuorela / Yle

Oma lukunsa on vanhojen matalien rakennusten korvaaminen uusilla kerrostaloilla. Elinkaarensa päähän tulleen matalan rakennuksen korjaaminen ei useinkaan lyö leiville. Kaavoittamalla lisärakennusoikeutta hankkeesta tulee kannattava. Näin on tapahtunut muun muassa Yliopistonkatu 47:ssä, jossa on toiminut muun muassa yökerho Ruma. Kaksikerroksisen talon paikalle ryhdyttiin jo rakentamaan uutta asuinkerrostaloa.

Suosittelemme sinulle