Hyppää sisältöön

Halla-aho: Kaikki kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneet säilöön – "saaret sopisivat hyvin"

Perussuomalaiset katsovat, että tiedustelulakien kiirehtiminen ei riitä.

Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho perussuomalaisten eduskuntaryhmän kokouksessa Hyvinkäällä. Kuva: Emmi Korhonen / Lehtikuva
Jyrki Hara

Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-ahon mukaan tiedustelulainsäädännön kiirehtiminen ei ole poliitikoilta riittävä vastaus Turun tapahtumiin.

– Keskeinen ongelma on lepsu maahanmuuttopolitiikka, huono turvapaikkapolitiikka ja tehottomat palautuskäytännöt, Halla-aho sanoi Ylelle Hyvinkäällä, perussuomalaisten eduskuntaryhmän kesäkokouksessa.

Halla-ahon mielestä turvapaikkapolitiikkaa on kiristettävä reippaasti. Kaikki kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneet pitäisi hänen mukaansa "ottaa säilöön". 

– Nämä ihmiset muuttuvat riskitekijäksi viimeistään siinä vaiheessa, kun heistä tulee laittomia, siis paperittomia siirtolaisia Suomessa.

Halla-ahon mukaan säilöön ottaminen ei välttämättä tarkoita poliisin huostaan joutumista. Se voisi tarkoittaa myös sitä, että palautuskeskukset sijoitetaan maantieteellisesti niin, ettei niistä pääse pois.

– Vaikkapa Suomelle kuuluvat saaret sopisivat hyvin tähän tarkoitukseen, Halla-aho totesi.

Turvapaikanhakijoiden pitäminen säilössä ei hänen mukaansa tulisi läheskään yhtä kalliiksi kuin nykyinen järjestelmä. Lisäksi se vähentäisi Suomen houkuttelevuutta "turvapaikkaturistien" silmissä, Halla-aho perusteli.

"Perustuslaki ei näytäkään olevan este"

Perussuomalaisista irtautunut Sininen tulevaisuus -ryhmä esitti eilen, että kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneet otettaisiin säilöön, jos heitä epäillään vaarallisiksi. Halla-aho katsoo, että yksilökohtaista harkintaa ei tarvitsisi enää tässä vaiheessa tehdä.

– Kaikki säilöön, jotka ovat kielteisen saaneet.

Halla-ahon mukaan on mielenkiintoista, että hallitus ja suuri osa oppositiosta ovat valmiit muuttamaan nopeutetusti perustuslakia saadakseen uudet tiedustelulait voimaan.

Perussuomalaisetkin suhtautuvat myönteisesti tiedustelulain nopeutettuun säätämiseen, mutta Halla-ahon mukaan muiden puolueiden logiikka horjuu.

– Kun me olemme esittäneet tiukennuksia maahanmuutoa, turvapaikkaa ja perheen yhdistämistä koskeviin lakeihin, niin on toistuvasti sanottu, että perustuslaki estää tämän. Nyt perustuslaki ei näytäkään olevan läpipääsemätön este.

Halla-Aho katsoo, että jos perustuslaki avataan tiedustelulainsäädännön vauhdittamiseksi, samalla pitää tarkistaa myös turvapaikanhakijoiden vastaanottoon ja oleskelulupien myöntämiseen liittyvää lainsäädäntöä.

"Puolue selvinnyt koettelemuksista hyvin"

Puheenvuorossaan ennen eduskuntaryhmän kokousta Halla-aho sanoi perussuomalaisten jatkavan nyt entistä puhtaammalta pöydältä, kun osa kansanedustajista irtautui puolueesta Jyväskylän puoluekokouksen jälkeen.

Pienentyneessä eduskuntaryhässä on vapautunut ja yhteenhitsautunut tunnelma, puheenjohtaja kehui.

– Seuraavien eduskuntavaalien jälkeen ryhmä on taas nykyistä suurempi, Halla-aho ennusti itsevarmasti.

Hän kehotti väkeään keskittymään omaan tekemiseen ja muista puolueista erottuviin ydinteemoihin. Perussuomalaiselle vaihtiehdolle on tilausta, Halla-aho uskoi.

– Ympäristössä tapahtuneiden muutosten, etenkin siirtolaiskriisin, vuoksi sille on luultavasti kysyntää enemmän kuin koskaan.

Halla-aho linjasi, että puoleen kantavat teemat ovat "kansallinen etu ja sisäinen solidaarisuus."

– Tämän solidaarisuuden on oltava sisäistä, ensisijaisesti omaan kansaan kohdistuvaa, koska muuhun meillä ei realistisesti ole resursseja.

Perussuomalaisilta oma perhevapaamalli

Perussuomalaisen eduskuntaryhmän kesäkokouksessa kuultiin myös joukko muita politiikka-avauksia. Korjauksia vaadittiin esimerkiksi sisäilmaongelmien torjumiseen ja vakuutuslääkäreitä koskeviin sääntöihin.

– Tulevassa oppositiopolitiikassamme emme keskity vain haukkumaan hallitusta. Esitämme vaihtoehtoja, ryhmän puheenjohtaja Leena Meri sanoi.

Puolue on linjannut perhepolitiikkaansa ja esittää omaa perhevapaamalliaan.

Siinä ansiosidonnaista vanhempainvapaata pidennettäisiin niin, että perhe voisi saada sitä yhteensä 15 kuukauden ajan. Äidille ja isälle korvamerkittäisiin molemmille 3 kuukautta, lisäksi olisi 9 kuukauden vanhempainvapaa, jonka perhe voisi halutessaan jakaa.

Hoitovapaata olisi mahdollista jatkaa 3-vuotiaaksi asti. Hoitovapaan tukea porrastettaisin niin, että korotettu tuki päättyisi ensimmäisen 10 kuukauden jälkeen, lapsen ollessa 2-vuotias.

Päivähoidon maksuttomuutta puolue ei kannata. Työssäkäyvien perheiden maksutaakkaa monilapsisissa perheissä voitaisiin puolueen mukaan kuitenkin tarkastaa ja suurituloisten maksuja samalla korottaa.

Suosittelemme sinulle