Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 6 vuotta vanha

Orpo: Rahat on löydyttävä, jos turvallisuustilanne sitä vaatii

Valtiovarainministeri Petteri Orpon (kok.) mukaan hallitus lisäsi poliisin ja rajavartiolaitoksen määrärahoja ensi vuodeksi jo keväällä, koska kohonnut uhka-arvio oli jo tiedossa.

 Petteri Orpo
Valtiovarainministeri Petteri Orpo Kuva: Heikki Saukkomaa / Lehtikuva
Hilkka Säävälä
Avaa Yle-sovelluksessa

Hallituksen yhteiseen budjettiriiheen valmistautuvan valtiovarainministeri Petteri Orpon (kok.) mielestä tekeillä oleva tiedustelulaki on välttämätön, mutta kaikkea se ei ratkaise.

Hallitus on hänen mukaansa ottanut muuttuneen turvallisuustilanteen huomioon jo keväällä, kun Supo oli kertonut uhka-arvion kohoamisesta.

Keväällä julkisen talouden kehysriihessä lisättiin poliisin ja rajavartiolaitoksen määrärahoja Orpon mukaan huomattavasti. Orpo kertoi asiasta kokoomuksen eduskuntaryhmän kesäkokouksessa Mikkelissä.

Poliisien koulutus enimmillään, rajalle tarkistuksia

Kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Kalle Jokinen summasi ensi vuoden budjetin turvallisuusmäärärhojen lisäyksiä. Poliisille on luvassa 34,5 miljoonaa ydintoimintojen turvaamiseen ja Supon määrärahoja korotetaan 3,5 miljoonalla eurolla.

Rajavalvontaa aiotaan lisätä. Rajavartiolaitoksen määrärahoja lisätään noin 8 miljoonalla eurolla muun muassa ulkorajoilla tehtävien tarkastusten tehostamiseen.

Jokisen mukaan myös yhteisen turvallisuustilannekuvan tuottamista ja käsittelemistä kohennetaan. Myös hybridiuhkien tunnistamista ja anlyysikykyä aiotaan vahvistaa.

Valtiovarainministeri Orpon mukaan lisää rahaa löytyy, jos nämä toimet eivät auta.

– Käydään huolellisesti läpi viime päivien tapahtumat ja jos löytyy sellaisia asioita, joita pitää korjata, niiihin pitää puuttua. Jos on kyse resurssein puutteesta niin ne rahat pitää löytää.

EU ryhtyy parantamaan tiedonvaihtoa

Europarlamentaarikko Henna Virkkusen (kok.) mukaaan  EU:n tasolla terrorismin torjuntaa tehostetaan.

Heinäkuussa EU-parlamentti päätti perustaa erityisvaliokunnan, jonka tarkoitus on parantaa jäsenmaiden yhteistyötä terrorismin torjunnassa. Viimeksi Turun puukotusiskun yhteydessä on todettu, kuinka tietojen liikkuminen eri rekisteriden ja maiden välillä takkuilee. 

– Erityisvaliokunta selvittää, miten laindäädäntö on jäsenmaissa toimeenpantu ja miten maiden välinen tiedonvaiihto viranomaisten välillä tällä hetkellä sujuu ja miten sitä parannettaisiin.

Erityisvalliokunta selvittää myös jäsenmaiden keinoja estää radikalisoitumista.

– Viime vuosina on toimeenpantu erilaisia direktiivejä ja strategioita tätä silmälläpitäen. mutta nyt niitä halutaan parantaa, Virkkunen sanoi Mikkelissä.

Juttua tarkennettu kello 15.58: Rajavartiosto korjattu rajavartiolaitokseksi.

Suosittelemme