Urheilun kansainvälinen vetoomustuomioistuin (CAS) antoi norjalaishiihtäjä Therese Johaugille 18 kuukauden kilpailukiellon. CAS toimitti tuomiosta julkisuuteen lyhyen lehdistötiedotteen, jossa päätöksen perusteita avattiin vain niukasti.
Urheiluoikeuden asiantuntija Olli Rauste nostaa perusteluista esille kaksi tärkeää seikkaa.
– Kansainvälinen hiihtoliitto FIS vaati maksimissaan 20 kuukauden kilpailukieltoa. Tämä tarkoittaa sitä, että FIS:n mielestä Johaugin menettelyssä ei ollut merkittävää huolimattomuutta. Ja tästä CAS oli samaa mieltä, Rauste sanoo.
– Johtopäätös on se, että jos urheilija ei tarkasta lääkepakkausta tai tuoteselostetta eikä vertaa sitä kiellettyjen aineiden luetteloon eikä hänen lääkärinsäkään ole sitä tehnyt, niin se ei ole tästä eteenpäin merkittävää huolimattomuutta.
Johaug on vedonnut pitkin matkaa siihen, ettei hän tiennyt anabolista steroidia sisältäneen lääkkeen olleen kielletty. Vastuun rikkomuksesta otti lääkäri, vaikka antidopingsääntöjen mukaan urheilija on itse vastuussa kehoonsa päätyvistä aineista.
Rauste pitää annettua kilpailukieltoa ennakkospekulaatioiden mukaisena. Suurta merkitystä ei ole sillä, onko kielto 18 kuukauden vai kahden vuoden mittainen, sillä se pitää Johaugin poissa kilpaladuilta käytännössä koko ensi kauden.
Merkittävää on puolestaan se, kuinka Johaugin teon tahallisuutta ja huolimattomuutta on arvioitu. Rausteen mielestä ennakkotapaus voi johtaa siihen, että dopingrikkeiden sanktiotaso alenee.
– Tietyllä tavalla olen jopa pettynyt. Kyllä minä olisin tässä kysymyksessä esittänyt sitä linjaa, että jos et katso lääkepakkausta etkä kiellettyjen aineiden luetteloa, niin olet merkittävästi laiminlyönyt velvollisuuksiasi urheilijana.
– Kyllä tästä ajatus herää, että johtaako tämä sanktioiden lieventämiseen jatkossakin jos urheilija voi aina sanoa, että en katsonut pakkausta, enkä tiennyt että aine oli kielletty, Rauste sanoo.
Rauste on käynyt keskustelua tapauksesta myös muiden kollegoidensa kanssa.
– Minun tietojeni mukaan asiantuntijat Norjan ulkopuolelta ovat olleet samoilla linjoilla kuin minäkin, että tämän olisi oltava merkittävää huolimattomuutta. Mutta norjalaiset tuntuvat elävän omassa lasikuplassaan. He eivät tunnu näkevän Johaugin toiminnassa mitään moitittavaa.
Mutta mitä tämä tarkoittaa puhtaiden urheilijoiden oikeusturvan näkökulmasta?
– Se on tietysti mielipidekysymys, että kuinka kovia sanktioita pitäisi määrätä. Näin on Wada säännöissä päättänyt ja näin on CAS linjannut, ja sen mukaan eletään.
Lue myös
Kyynelehtivä Therese Johaug: "Minulla oli unelma olympialaisista"
Aino-Kaisa Saarinen Johaugin kilpailukiellosta: On tämä oikeudenmukaisempi tuomio kuin aiemmin
Hiihtotähti Therese Johaugille 18 kuukauden kilpailukielto - olympiaunelma murskaksi