Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 6 vuotta vanha

Turun isku ryöpsäytti vihapuheen valloilleen – pelkkä somessa tykkääminen ja jakaminen voi olla rikos

Turun puukotusten jälkeen poliisin vihapuhetutkintaryhmän selvitettäväksi on tullut muutama tapaus.

Elisa Kallunki
Avaa Yle-sovelluksessa

Vihapuhetta tutkiva poliisi toivoo malttia kiivaana vellovaan somekirjoitteluun. Moni ei tule ajatelleeksi, että jopa vihapuheen eteenpäin jakaminen ja siitä tykkääminen voivat olla rangaistavia tekoja.

– Jos epäilee, että kyse on rangaistavasta vihapuheesta, ei kannata tykätä eikä jakaa eteenpäin, tutkinnanjohtaja Jouni Niskanen poliisin vihapuhetutkintaryhmästä sanoo.

Somekirjoittelussa Niskanen varoittaa etenkin turhasta yleistämisestä.

– Ei oteta hampaisiin koko kansanryhmää, eikä myöskään kohdisteta yksittäisiin henkilöihin esimerkiksi laittomia uhkauksia tai kunnianloukkauksia.

Vihapuhe on Niskasen mukaan omiaan lisäämään vaaraa, että kaduillakin ryhdytään väkivallantekoihin. Somessa jokainen voi omalta osaltaan liennyttää keskustelua.

– Lisäksi kannattaa ilmoittaa näistä tapauksista välittömästi poliisille.

Valtakunnallinen poliisin vihapuhetutkintaryhmä perustettiin keväällä ehkäisemään ja tutkimaan netin vihapuhetta. Turun puukotusten jälkeen ryhmälle on tullut maltillisesti ilmoituksia. Selvitettävänä on muutama tapaus.

– Toki on niin, että tyypillisesti ilmoituksia tulee viiveellä, Jouni Niskanen toteaa.

Ylläolevasta kuvasta klikkaamalla voit katsoa videon, jolla Niskanen kertoo, miten netin vihapuheeseen kannattaa reagoida.

Lue lisää:

Testaa sananvapauden rajoja – mitä netissä saa sanoa?

Suosittelemme