Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 5 vuotta vanha

Puku miehen tekee – paremmassa asussa tekee parempaa työtä

Kun pukeudut vaatteeseen, joka edustaa mielestäsi osaamista, viisautta ja itseluottamusta, niin myös olet fiksumpi ja luottavaisempi osaamiseesi.

"Puku miehen tekee" -piirros
Kuva: Stina Tuominen / Yle
Marcus Ziemann
Avaa Yle-sovelluksessa

Yhdysvalloissa on tutkittu paljon pukeutumiseen liittyviä mielikuvia. Eräässä tutkimuksessa selvisi, että miesopiskelijat selvisivät paremmin ajattelua vaativista tehtävistä, jos heillä oli puku päällä.

Toisessa tutkimuksessa opiskelijat selvisivät paremmin laboratoriotehtävistä, kun heillä oli valkoinen takki päällä.

Puku tai työvaate ei ole pelkästään pukeutumista, vaan asuun pukeutuessaan henkilö sujahtaa samalla tiettyyn rooliin. Olennaista on, mitä itse ajattelee tai millaisia merkityksiä asulle luo.

Hyvään pukeutumiseen liittyy tunne paremmasta. Koko olemus paranee. Esimerkiksi puku päällä istuu jo ryhdikkäämmin kuin muulloin.   

Jos uskoo onnistuvansa, onnistuu paremmin

Vaatetemppu onnistuu myös muualla kuin töissä. Polkupyörä tuntuu kulkevan paremmin oikeissa pyöräilyhousuissa tai hyvissä puutarhahanskoissa kukkapenkki tuntuu valmistuvan upeammaksi. Vaatteisiinkin pätee, että jos uskoo onnistuvansa, onnistuu ainakin hiukan paremmin.   

Oikea asu on tärkeä viesti itselle, mutta myös muille. Sitä ei aina edes tiedosteta.

Kun kaksi ennestään toisilleen tuntematonta ihmistä kohtaa, muodostetaan toisesta kuva. On myös vaatteista kiinni, onko opettaja, automyyjä tai putkiasentaja vakuuttava ja voiko häneen luottaa.

Hyvässä pukeutumisessa on myös vaaransa. Esimerkiksi työpaikkahaastattelussa hakijasta saattaa paistaa läpi, jos tämä on itselleen oudossa asusteessa. Kun olo on epävarma, alkaa tietoisuus seikkailla ja keskittyminen kärsii.

Isoin pomo nappi auki

Tietyillä aloilla pukeutuminen on uskottavuutta. Nuoret konsultit ovat hyvä esimerkki kloonipukeutumisesta. Pukeutumisella häivytetään nuoruutta ja mielikuvaa kokemattomuudesta. Se toimii itseluottamusta ja ammattitaitoa lisäävänä myös konsultille itselleen.

Joskus pukeutuminen tai sen yksityiskohta menee yli ja se alkaa häiritä. Rolex myyntitykin ranteessa ei välttämättä anna luotettavaa kuvaa oli kello sitten aito tai kopio. Myyjä itse taas saattaa ajatella, että arvokello tekee hänestä pätevämmän.

Kun ihminen on omasta mielestään riittävän pätevä, saatetaan pukeutumista myös hallitusti höllätä. Varsinkin organisaatioiden ylin johto ottaa itselleen vapauksia. Miehillä se tarkoittaa usein sitä, että isoin pomo jättää kravatin rohkeasti pois.

Pohjois- ja länsimainen ilmiö on monilla aloilla tällä hetkellä sporttisuus. Se näkyy esimerkiksi niin, että Suomessa itseensä luottava kirurgi voi hyvinkin kulkea sairaalassa merkkitennarit jalassa tai IT-pomo ilmestyä palaveriin hupparissa.      

_Juttua varten haastatellut: Aalto yliopiston kansainvälisen liiketoiminnan professori Rebekka Piekkari, Hankenin johtamisen ja organisaatioiden professori Janne Tienari sekä MPS Career urapalveluiden kehityspäällikkö Päivi Montgomery. _

Suosittelemme sinulle