Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 5 vuotta vanha

Risikko: Paperittomien piilottajille harkitaan rangaistusta

Sisäministeri Paula Risikon (kok.) mukaan kaikki mahdollinen pitää tehdä, että kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneet saadaan pois Suomesta.

Paula Risikko
Sisäministeri Paula Risikko Kuva: Heikki Saukkomaa / Lehtikuva
Hilkka Säävälä
Avaa Yle-sovelluksessa

Sisäministeri Paula Risikon (kok.) mukaan vastaanottokeskuksissa on 11 000 turvapaikanhakijaa, jotka ovat saaneet kielteisen päätöksen eikä valituskierros todennäköisesti muuta ratkaisua. Suurin osa heistä palautetaan kotimaihinsa.

Lainvoimaisen kieltävän ratkaisun jälkeen on paluusta kieltäytynyt 1 400 henkilöä. He odottavat parhaillaan poliisin pakkopalatusta. Odotuksen suurin syy on se, että palautettavilta puuttuu tarvittavat asiakirjat kotimaastaan. Näin sanoi ministeri Risikko Mikkelissä kokoomuksen eduskuntaryhmän kesäkokouksessa.

– Maat eivät suostu lähettämään tarvittavia asiakirjoja kovinkaan nopeasti, eli joudutaan odottelemaan hyvinkin pitkään ja kukaanhan ei pysty palaamaan kotimaahansa, jos asiakirjoja ei ole.

Pakkopalautettavista 800 on Irakin kansalaista. Suomi ei ole saanut solmituksi kahdenvälistä palautussopimusta Irakin kansssa aikeista huolimatta. Yhtä huono menestys on ollut muillakin mailla. Sen sijaan aiemman ongelmamaan Afganistanin kanssa sopimus on tehty.

Kielteisen päätöksen saaneet pikaisesti ulos Suomesta

Sisäministeri haluaa lainvoimaisen kielteisen päätöksen saaneet mitä pikimmin kotimaihinsa. Vapaaehtoista paluuta on vauhditettu palkkaamalla vastaanottokeskuksiin palveluohjaajia valistamaan vapaaehtoisen paluun eduista. Vapaaehtoisille palaajille maksetaan pieni palkkio.

Ongelmia tuottavat tuhannet paluusta kieltäytyvät.

– Yksi arvioitava puoli asiassa on, pitäisikö laittomasti maassaolevien rangaistusta koventaa, ministeri Risikko sanoi.

Hallituksen piirissä halutaan arvioida myös sitä, millä muilla keinoilla laittomasti maahan jääminen tehtäisiin yhä vaikeammaksi.

– Harkitaan myös, pitäisikö avunanto ja piilottelu tehdä rangaistavaksi, Risikko sanoi.

Ministeriö aikoo pohtia uudelleen myös erityisten keskusten avaamista kielteisten päätösten saaneille. Erityisesti poliisi on pitänyt niitä aikaisemmin huonosti toimivina.

 Sipilä: Meillä pitää olla nopeat keinot väärin perustein Suomeen tulleiden maasta poistamiseen

Orpo: Palautuskeskukset on syytä miettiä uudelleen 

Suosittelemme sinulle