Hyppää sisältöön

Turun veitsimies halusi liittyä Isisiin ja kutsui suomalaisia vääräuskoisiksi – Vastaanottokeskuksen lähteet: "Varoitimme viranomaisia, mutta meitä ei uskottu"

Turun iskuista epäilty Abderrahman Mechkah kuunteli kännykästään radikaalisaarnoja ja kasvatti lihaksiaan. Hänen luonaan kyläili ulkomailla asuva marokkolaismies.

Turun puukotusten pääepäiltyä kuultiin oikeudessa sairaalasta käsin. Kuva: Martti Kainulainen / Lehtikuva

Turun veitsi-iskuista epäilty Abderrahman Mechkah oli uhkaava ja hänestä varoitettiin Turun vastaanottokeskuksen johtoa useammin kuin kerran.

Näin kertovat henkilöt, jotka ovat tunteneet puukottajan Pansion vastaanottokeskuksessa.

Yle on tavannut ja haastatellut useita henkilöitä, jotka ovat antaneet tietoja Turun perjantaisen iskun tekijän taustasta. Heidän kertomuksensa ovat yhdenmukaisia.

Yle ei kerro henkilöiden kansallisuutta, sukupuolta tai edes tarkkaa lukumäärää lähteidensä suojelemiseksi.

Esiintyi väärällä nimellä ja iällä

Abderrahman Mechkah -nimellä esiintyvä mies tuli Pansion vastaanottokeskukseen joulukuussa 2016.

(Juttu jatkuu kuvan jälkeen.)

Abderrahman Mechkah -nimellä esiintynyt mies kävi Turussa muun muassa suomen kielen tunneilla. Kuva: Snapchat

Hän oli ilmoittanut Suomeen tullessaan iäkseen 17 vuotta ja viettänyt ensin puolisen vuotta alaikäisten yksikössä. Kun hän tuli ilmoituksensa mukaan täysi-ikäiseksi marraskuun lopussa 2016, hänet siirrettiin aikuisten yksikköön.

Aikuisten yksikössä kiinnitettiin pian huomiota miehen radikaaliin käytökseen. Hän puhui suomalaisista vääräuskoisina ja kyseli neuvoja, miten Isisiin voi liittyä.

Ylen lähteiden mukaan miehen oikea nimi ei ole Abderrahman Mechkah. Hän kehuskeli antaneensa suomalaisviranomaisille väärän nimen ja iän. Hänen oikeaa nimeään tai ikäänsä ei tiedetä. Ylen lähteet arvioivat, että Mechkah on todellisuudessa yli 20-vuotias.

Saksalaismedia uutisoi tiistaina, että Mechkah on käyttänyt Saksassa useita valehenkilöllisyyksiä. Mechkah oleskeli Saksassa ennen Suomeen tuloaan. Häntä epäillään siellä pahoinpitelystä. Myös kaksi muuta tänään vangittua marokkolaista on Saksan poliisin kirjoissa. Heitä epäillään ryöstöstä ja varkaudesta.

Turun vastaanottokeskuksessa Mechkah kertoi, että hän oli kiertänyt ennen Suomeen tuloaan Euroopassa ja muun muassa myynyt kokaiinia Italiassa.

Kasvatti lihaksiaan, heitteli tappouhkauksia

Vastaanottokeskuksessa huomattiin, että Mechkah oli jyrkkä ja radikaali henkilö.

Hänen kuultiin kuuntelevan kännykästään radikaaleja saarnoja. Toisinaan hän kuunteli puhelimestaan hip hopia.

Yhdelle lähteelle Mechkah kertoi tappaneensa henkilön asuessaan Marokossa. Hänellä oli tapana heitellä tappouhkauksia kiivastuessaan myös Suomessa.

Hän kutsui suomalaisia joskus nimityksellä "kuffar" eli vääräuskoinen.

Mechkah kävi päivittäin salilla ja käytti proteiinilisää kasvattaakseen lihaksiaan. Hän kävi myös uimahallissa. Hän oli Ylen lähteiden mielestä kohtalaisen isokokoinen ja hyväkuntoinen.

Päivisin hän kävi suomen kurssilla.

Mechkahin tunteneet henkilöt eivät pidä häntä mielenvikaisena tai hulluna. Heidän mukaansa Mechkah on älykäs mutta käytökseltään selvästi muista poikkeava.

Vanhempi marokkolaismies kävi kylässä

Abderrahman Mechkah vietti aikaa ainakin viiden muun marokkolaisen kanssa. Marokkolaisseurueeseen kuului samoja henkilöitä, joita poliisi epäilee osallisuudesta Turun iskuun. Ryhmä muun muassa poltti yhdessä kannabista.

Ylen lähteiden mukaan osa ryhmän jäsenistä asui samassa vastaanottokeskuksessa, osa muualla. Lähteet arvelevat, että nuorimmat heistä ovat Mechkahin tapaan valehdelleet ikänsä viranomaisille.

Seurueessa nähtiin viime talvena myös ulkomailta Suomeen tullut vanhempi marokkolainen mies. Hän liikkui valkoisella pakettiautolla. Hänellä vaikutti olevan rahaa ja vaikutusvaltaa nuorempiin marokkolaismiehiin.

Useat henkilöt kiinnittivät huomiota siihen, että Abderrahman Mechkahilla oli toisinaan huomattavan kalliita vaatteita ja asusteita, joihin pelkkä hänen vastaanottorahansa ei riittänyt. Osa Ylen haastattelemista lähteistä epäilee, että marokkolaisporukka on saattanut käydä kauppaa huumeilla ja varastetulla tavaralla.

Mechkahin tunteneet henkilöt uskovat, että ryhmän muut jäsenet ovat syventäneet Mechkahin radikalisoitumista. He ovat vakuuttuneita siitä, ettei Mechkah ole suunnitellut iskua yksin.

Miehen Isis-sympatioista raportoitiin

Osa Ylen lähteistä kertoo varoittaneensa Pansion vastaanottokeskuksen johtoa Mechkahista, ensimmäisen kerran tammikuussa 2017. Vihjeet koskivat Mechkahin kiinnostusta Isisiin, uhkaavaa käytöstä ja huumeiden käyttöä.

Vihjaajien mukaan johto lupasi välittää tiedon Mechkahista poliisille ja ottaa hänet erityisvalvontaan vastaanottokeskuksen sisällä. Vihjaajat eivät huomanneet, että miestä olisi otettu erityiseen tarkkailuun.

Turun vastaanottokeskuksen apulaisjohtaja Heimo Nurmi kertoo, että vihje oli poikkeuksellinen.

– Tällainen viesti ei ole arkipäivää ja veimme sen eteenpäin poliisille. En usko, että tilanteessa on ollut vähättelyä tai väärinymmärrystä. Kun huoli on herännyt, se on otettu vakavasti, Nurmi vastaa.

Nurmen mukaan hän ei ole kuullut, että Mechkah olisi luvattu ottaa vastaanottokeskuksessa erityistarkkailuun.

– Poliisin on tehtävä selvittää, jos on jotain selvittämistä, Nurmi sanoo.

Alkukesällä Mechkah siirrettiin soluasunnostaan vastaanottokeskuksen päärakennukseen yhdessä toisen tänään vangitun 18-vuotiaan marokkolaisen kanssa.

Suojelupoliisi vahvisti maanantaina saaneensa alkuvuonna vihjeen miehen radikalisoitumisesta. Suojelupoliisi ei reagoinut tuolloin vihjeeseen, koska siihen ei liittynyt konkreettista isku-uhkaa. Supon mukaan samankaltaisia yksittäisiä vihjeitä tulee heille paljon.

Kun miehen tunteneet henkilöt ymmärsivät, että Turun puukkoiskun tekijä oli juuri Abderrahman Mechkah, he järkyttyivät perin juurin. He ovat pettyneitä viranomaisiin, ettei heidän Isis-varoituksistaan seurannut käytännössä mitään.

Iskun jälkeen osa Ylen haastattelemista henkilöistä on puhunut tai yrittänyt puhua poliisille. He ovat kokeneet, että poliisi ei ole luottanut heihin sataprosenttisesti, vaan on kohdellut heitäkin jonkinlaisina epäiltyinä.

_Korjattu 23.8. klo 9.40: Mechkahin kuva ei ole Turun kristilliseltä opistolta, kuten kuvatekstissä aluksi luki, vaan toisesta koulusta. Mechkah kävi kurssilla myös kristillisellä opistolla. _

Lue lisää:

Tämän tiedämme Turun puukotuksista nyt: Neljä vangittiin, yksi epäilty vapautettiin

Mitä tarkoittaa "syytä epäillä" tai "terroristinen tarkoitus"? Selitämme Turun puukotukseen liittyvät oikeustermit

Turun isku ryöpsäytti vihapuheen valloilleen – pelkkä somessa tykkääminen ja jakaminen voi olla rikos

Suosittelemme sinulle