Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 6 vuotta vanha

Rockmusiikki nostaa jälleen päätään – suomalainen The Holy tähtää Eurooppaan

Rockmusiikki on elänyt pidemmän aikaa rapin ja elektronisen musiikin varjossa. Rock on hiljalleen virkoamassa vanhat konkarit etunenässä.

The Holy -yhtyeen keikka Flow Festivalilla 12. elokuuta 2017.
The Holy -yhtyeen laulaja-kitaristi Eetu Henrik Iivari. Kuva: Berislav Jurišić / Yle
Ville Vedenpää
Avaa Yle-sovelluksessa

The Holy -yhtyeestä lähtee paljon ääntä. Lavalla on kaksi rumpalia, kitaristeja, basisti, viulisti ja paljon muuta. Soundi on kuin isoimmilla stadionrockbändeillä, mutta tämä yhtye tulee Suomesta.

Helsinkiläinen The Holy perustettiin kolme vuotta sitten, kun kaverukset olivat kerääntyneet katsomaan jalkapallon MM-kisoja. Niiden jälkimainingeissa he kuuntelivat biisejä kirjoittaneen Eetu Henrik Iivarin demoja ja päätyivät treenikämpälle. Porukassa oli kaksi rumpalia, mikä on bändeille epätyypillistä. Sitä kautta syntyikin yhtyeen isolta kuulostava soundi.

– Laitoimme vahvistimet täysille, että pääsi kahden rumpalin volyymin yli. Piti soittaa kovaa, että pysyi niiden perässä, muistelee laulaja-kitaristi Eetu Henrik Iivari.

Hän vastaa myös biisien kirjoittamisesta. Kappaleet ovat yksinkertaisia ja tyyli on lähellä Bruce Springsteeniä ja Bob Dylania.

The Holy -yhtyeen keikka Flow Festivalilla 12. elokuuta 2017.
Kahden rumpalin bändi on harvinaisuus. Kuva: Berislav Jurišić / Yle

Yhtye on julkaissut tähän mennessä vasta More Escher and random notes -nimisen EP:n. Se ilmestyi viime vuonna. The Holy on saanut kohtalaisesti huomiota kotimaassa sekä ulkomaisissa musiikkiblogeissa kuten täällä. Muutaman biisin EP on kuitenkin tuonut vuodessa yli 50 keikkaa, mikä on saavutus.

Huomiota on tullut erityisesti livekeikoista, joilla yhtyeen suuri soundi pääsee esille. Bändi vierastaa sitä, että juuri se tuodaan heistä usein esille.

– Jos ajattelisi öljymaalauksen kautta, niin maalit ja sudit ovat yhä yhtä pieniä, mutta se kanvaasi on tosi iso. Se koko kangas pyritään täyttään aina joka kerta, maalailee Eetu Henrik Iivari.

The Holy -yhtyeen keikka Flow Festivalilla 12. elokuuta 2017.
The Holy -yhtyeen toinen rumpali Eero Jääskeläinen. Kuva: Berislav Jurišić / Yle

Rockin uusi tuleminen?

Vuosituhannen alussa rockmusiikki oli vielä voimissaan. Kymmenen vuotta sitten myynti- ja soittolistoilla alkoivat kuitenkin jyrätä rap ja elektroninen musiikki. Nuoriso tanssi mieluummin EDM:n tahtiin kuin heilutti tukkaansa rockkeikoilla. Rock painui marginaaliin.

Tänä vuonna rockmusiikki on osoittanut piristymisen merkkejä. Uusia levyjä ovat julkaisseet pitkän linjan bändit kuten Red Hot Chili Peppers, Foo Fighters, The Killers, Muse ja Coldplay.

– Briteistä tulee edelleen uusia rockbändejä. Alle kaksikymppiset tekevät tosi räkäistä ja aggressiivista rokkia. Siellä rock on edelleen tietty kapinan muoto. Muualla maailmassa nuoret löytävät kapinan räpistä, sanoo YleX:n musiikkitoimittaja Anne Lainto.

Uudempia menestyneitä rockbändejä ovat esimerkiksi Royal Blood ja Frank Carter & The Rattlesnakes.

Monelle nuorelle rockmusiikki on vanhanaikaista, mutta samalla myös uutta ja kiehtovaa. Mielenkiintoista on se, että One Direction -poikabändistä soolouralle lähtenyt Harry Styles tekee yllättävän perinteistä rokkia.

– Jos Harry Styles sanoo haastattelussa, että hän tykkää kovasti David Bowiesta, niin nuoret menevät heti katsomaan, kuka tämä Bowie oikein on, sanoo Lainto.

Myös Suomessa rokkia tehdään ahkerasti ja monimuotoisesti, mutta edelleen marginaalissa. Esimerkkeinä Anne Lainto nostaa esiin garagerockia soittavan Ursus Factoryn sekä 70-luvun progesta ammentavan Litku Klemetin.

Suomalaisrockia Eurooppaan

Sunrise Avenue on iso nimi Saksassa ja indierockbändi Satellite Stories tekee enemmän keikkoja ulkomailla kuin Suomessa. Englanninkielistä rokkia tekevät suomalaisbändit tuppaavat pärjäämään paremmin muualla kuin kotimaassa. Täällä menestyy tällä hetkellä suomenkielellä. Mutta intoa lähteä kokeilemaan siipiään ulkomaille englanninkielellä löytyy.

The Holy -yhtyeen keikka Flow Festivalilla 12. elokuuta 2017.
The Holy -yhtyeen basisti Laura Kangasniemi. Kuva: Berislav Jurišić / Yle

The Holy on jo käynyt esittäytymässä eurooppalaisilla esiintymisareenoilla. Yhtyeen ensimmäinen albumi julkaistaan keväällä ja sen jälkeen alkaa todellinen Euroopan valloitus. Sitä varten he ovat palkanneet skotlantilaisen managerin.

– Keväällä fokuksena on saksankielinen Eurooppa, Britannia, Hollanti ja muu Eurooppa. Ensi vuonna kaikki taloudellinen satsaus laitetaan siihen, sanoo Eetu Henrik Iivari.

The Holy sai jo esimakua suuren maailman meiningistä, kun se esiintyi Red Hot Chili Peppersin lämmittelijänä heinäkuun lopulla Helsingissä.

Suomalaiset ovat kuitenkin varovaisia maailmanvalloituksessaan.

– Eihän me olla vielä valloitettu Suomeakaan, nauraa bändin laulaja.

The Holy -yhtye.
The Holy -yhtyeen Laura Kangasniemi (vas.), Eetu Henrik Iivar, Mikko Maijala ja Eero Jääskeläinen. Kuva: Berislav Jurišić / Yle

Suosittelemme