Hyppää sisältöön

Johaug saa kärynkin jälkeen tukirahaa Norjan liitolta – Suomessa vastaavaa ei voisi käydä

Suomen Hiihtoliiton toiminnanjohtajan Mika Kulmalan mukaan Suomessa tuki urheilijalle ei jatkuisi dopingtuomion jälkeen, kuten nyt Norjassa tapahtuu Theresa Johaugin tapauksessa.

Therese Johaug.
Kuva: AOP
Roope Visuri

Norjalaislehti VG uutisoi, että 18 kuukauden dopingtuomion saanut tähtihiihtäjä Therese Johaug saa urheilun kansainvälisen vetoomustuomioistuimen CAS:n tuomiosta huolimatta jatkossakin rahallista tukea.

Norjan liitto aikaa pitää edelleen sopimuksensa voimassa Johaugin kanssa. Liitto maksaa oikeuskulujen lisäksi edelleen muutakin tukea.

Johaug kirjoitti VG:n mukaan vuonna 2014 Norjan hiihtoliiton kanssa neljän vuoden sopimuksen. Lehden mukaan urheilijat saavat sopimuksen takia stipendejä, joilla urheilijoille annetaan vähintään 200 000 Norjan kruunua vuodessa (noin 21 500 euroa).

Suomen Hiihtoliiton toiminnanjohtajan Mika Kulmalan mukaan sopimus ei jatkuisi Johaugin kaltaisessa tapauksessa Suomessa.

– Meidän urheilijasopimukset eivät mahdollistaisi sitä. Emmekä tekisi sitä sillä tavalla, Kulmala toteaa.

Norjan hiihtoliiton hallinto- ja markkinointipäällikkö Espen Bjervig perusteli VG:lle, että Johaugin sopimus jatkuu, koska CAS määritteli Johaugin tahallisuuden asteen vähäiseksi käryssä.

– Meillä on itse päätös ratkaiseva juttu. Jos rikkomus todetaan tehdyksi ja siitä langetetaan sanktio, niin tukia ei tietenkään maksella. Toimintaakaan ei ole. Toisaalta sanktion suorittamisen jälkeen urheilija voi olla tarvittaessa toiminnassa mukana, Kulmala kertoo.

Norjan hiihtoliitto ilmoitti jo dopingtapauksen alkaessa, että se korvaa Johaugille aiheutuvia kuluja. Maaliskuun alussa dopingtapaus oli maksanut maan hiihtoliitolle jo 700 000 kruunua (noin 77 500 euroa).

VG:n tietojen mukaan ulkomaalaisten asianajajien lasku Norjan hiihtoliitolle ja olympiakomitealle on nyt noin 800 000 kruunua (noin 86 000 euroa).

Suomessa Hiihtoliitto ei tukisi urheilijaa lähtökohtaisesti CAS-valituksessa, jos kyseessä on dopingasia. Kulmalan mukaan asia olisi silloin lähtökohtaisesti urheilijan.

– Minulla ei ole ainakaan tiedossa, että dopingtapauksissa lähtisimme mukaan. Olemme olleet muissa tapauksissa mukana, kuten aikanaan oli Aino-Kaisa Saarisen protesti ladulla törmäilystä Petra Majdicin kanssa, Kulmala toteaa.

klo 16:44: Tarkennettu otsikkoa.

Lue myös:

Norjan liitto jatkaa rahatukeaan Johaugille dopingtuomiosta huolimatta – myös oikeuskuluja maksettavana yli 80 000 euroa

Suomen Hiihtoliiton pomo pitää Johaug-tuomiota oikeudenmukaisena: ”Maailman parhaat asiantuntijat ovat tehneet sen”

FIS:n puheenjohtaja ei sulattanut norjalaisten väitteitä: "Anteeksi, mutta hän on antanut positiivisen näytteen"

Kommentti: Miksi Björgen itkee Johaugin "epäoikeudenmukaista tuomiota"?

Johaugin tapaus puhuttaa: "Ei Suomessa olisi ehkä kiljuttu samalla tavalla ja samaan sävyyn kuin Norjassa"

Liitto maksumieheksi norjalaishiihtäjien käryissä? Ansiomenetysten korvaaminen ei olisi tavatonta Suomessakaan

Suosittelemme sinulle