Hyppää sisältöön

Perussuomalaisten sekava pyykinpesu: Haastemies ei ole edes saanut Vistbackalle tarkoitettua selvityspyyntöä

Puoluehallitus päättää epälojaalisuudesta epäiltyjen poliitikkojen kohtalosta syyskuun lopulla

Jussi Halla-aho ja Raimo Vistbacka.
Jussi Halla-aho (vas.) ja Raimo Vistbacka (oik.). Kuva: Petteri Paalasmaa, Mauri Ratilainen / AOP
Jyrki Hara

Perussuomalaisten sisäiset lojaalisuuskiistat alkavat saada farssin piirteitä.

Puolueen historian ensimmäinen puheenjohtaja Raimo Vistbacka odottaa Alajärvellä ovelleen haastemiestä, jotta tämä ojentaisi hänelle Jussi Halla-ahon lupaaman selvityspyynnön.

Vistbackan perussuomalaisuutta epäillään, koska hän pohti puolueen hajoamisen jälkeen julkisuudessa, voisiko hänen johtamansa Perussuomalaisten tukisäätiö tukea sittenkin perussuomalaisista irtautunutta Uutta vaihtoehtoa.

Halla-aho ilmoitti elokuun alussa, että hän panee haastemiehen asialle, koska vastausta ensimmäiseen Vistbackalle lähetettyyn kirjeeseen ei ollut kuulunut.

Vastaavat selvityspyynnöt lähetettiin kesällä ainakin europarlamentaarikko Pirkko Ruohonen-Lernerille ja kansanedustaja Matti Torviselle.

Perussuomalaisten puoluehallitus käsittelee selvitettäviä tapauksia kokouksessaan syyskuun puolivälin jälkeen. Jos selvitykset eivät puoluejohtoa tyydytä, seurauksena voi olla puolueesta erottaminen.

Vistbacka: Haastemiestä ei näy eikä kuulu

Haastemiestä ei ole näkynyt, Vistbacka kertoo Ylelle kodistaan Alajärveltä, Etelä-Pohjanmaalta. Hän sanoo vastaavansa kysymyksiin asiallisesti heti, kun vain saa ne.

– Asun suurin piirtein 80 kilometrin päässä haastemiehen työpaikasta. Ehkä se ei vain yhtä haastetta lähde tänne ajamaan, Vistbacka arvuuttelee viivästyksen syytä.

Etelä-Pohjanmaan käräjäoikeudesta Seinäjoelta kerrottiin kuitenkin Ylelle keskiviikkona iltapäivällä, ettei mitään tiedoksiantopyyntöä Vistbackalle ole edes laitettu vireille.

Perussuomalaisten puoluesihteeri Riikka Slunga-Poutsalo vahvistaa, että virhe on puoluetoimiston.

– Täällä päässä on tapahtunut informaatiokatkos. Asia on nyt hoidossa, Slunga-Poutsalo viestitti.

Vistbacka siis saanee selvityspyyntönsä lopulta. Mies itse ihmettelee, miksi Jussi Halla-aho ei ojentanut sitä hänelle henkilökohtaisesti jo viikkoja sitten, kun miehet osallistuivat samoihin tilaisuuksiin Pohjanmaalla.

Haluatteko kuitenkin jatkaa jäsenenä Jussi Halla-ahon perussuomalaisissa?

– No ainakin siihen saakka kun todetaan, että olen kelvoton, Vistbacka sanoo.

Pirkko Ruohonen-Lerner
Pirkko Ruohonen-Lerner Kuva: Yle

Ruohonen-Lerner jatkaa...

Perussuomalaisten europarlamentaarikko Pirkko Ruohonen-Lerner joutui selvityksen kohteeksi lausunnoistaan, jotka hän antoi pian Jyväskylän dramaattisen puoluekokouksen jälkeen. Hän ilmoitti tuolloin STT:lle, että siirtyisi Uusi vaihtoehto -ryhmään, jos olisi kansanedustaja.

– Heti puoluekokouksen jälkeen oli aika hämmentynyt henki, että ei oikein tiedetty, mitä tässä tulee tapahtumaan, Ruohonen-Lerner selittää lausuntoaan.

Ruohonen-Lerner sanoo hämmentyneensä erityisesti presidentti Niinistön perussuomalaisia koskevista lausunnoista kesäkuussa. Ne saivat mepin uskomaan, että puolueessa olisi tapahtunut radikaali muutos.

Hän on sittemmin tullut toisiin ajatuksiin: Mistään muutoksesta ei hänen mukaansa näy merkkejä ja hän haluaa jatkaa perussuomalaisissa.

Se Ruohonen-Lernerille todennäköisesti myös sallitaan, vaikka hänen ensimmäinen vastauksensa selvityspyyntöön ei perussuomalaisten johtoa vielä elokuun alussa tyydyttänytkään. Ruohonen-Lernenin haluttiin oikaisevan "puoluetta vahingoittavia" lausuntojaan julkisesti.

Europarlamentaarikon Seura-lehdelle sittemmin antama (siirryt toiseen palveluun) haastattelu tiettävästi riittää puoluehallitukselle vakuutukseksi Ruohonen-Lernerin sitoutumisesta perussuomalaisiin.

Matti Torvinen
Matti Torvinen Kuva: Jarno Kuusinen / AOP

...Torvinen lähtee

Varapaikalta eduskuntaan noussut Matti Torvinen on sen sijaan avoimessa konfliktissa nykyisen puoluejohdon kanssa ja tulee muodollisesti saamaan potkut puolueesta syyskuun lopulla.

Hän kerää avoimesti kannatuskortteja Sininen tulevaisuus -puolueen perustamiseksi.

Entinen puoluevaltuuston jäsen ja Lapin piirin puheenjohtaja on erotettu jo luottamustoimistaan. Hän on julkisuudessa ilmoittanut eroavansa perussuomalaisista, mutta aikoo sitä ennen vastata haastemiehen toimittamaan selvityspyyntöön pisteliäästi.

– Siinä vastauksessani tulen ottamaan kantaa siihen, kuka oikeasti on toiminut puoluetta vastaan ja kenen tässä itse asiassa pitäisi erota, Torvinen sanoo.

Slunga-Poutsalo: Naurettavaa kikkailua

Perussuomalaisten puoluesihteerin Riikka Slunga-Poutsalon mukaan selvityspyynnöt puolueuskollisuudesta ovat täysin normaalia yhdistystoimintaa. Haastemiehiä on päädytty käyttämään, jotta selvitykset ja niistä mahdollisesti seuraavat toimenpiteet olisivat varmasti lain mukaisia.

Puoluesihteeri syyttää myös osaa selvityksen kohteista asian vaikeuttamisesta.

– Torvinen tietää tasan tarkkaan, miten puolueesta eroaminen tapahtuu. Koska hän ei ole näin toiminut, puolue joutuu hoitamaan asiat virallisten teiden kautta, Slunga-Poutsalo sanoo.

Myös joidenkin paikallispoliitikkojen käytös harmittaa puoluesihteeriä.

– Hieman naurettavaa kikkailua puoluejäsenyyden kanssa. Ei erota puolueesta, julkisesti kerätään kannattajakortteja, ei haeta selvityspyyntöjä postista, vaan pistetään puolue hoitamaan näitä asioita järeämmillä toimilla.

Riikka Slunga-Poutsalo
Riikka Slunga-Poutsalo Kuva: Jyrki Lyytikkä / Yle

Ruohonen-Lerner toivoo vielä sopua

Katkeran kuuloisista käänteistä huolimatta ainakin europarlamentaarikko Pirkko Ruohonen-Lerner jaksaa vielä toivoa, että perussuomalaiset ja Uusi vaihtoehto sittenkin sopisivat kiistansa.

– Edelleen toivoisin, että löytyisi joku viisas sovittelija, joka pystyisi tämän tilanteen ratkaisemaan. Niin että ei aleta iskemään toisiamme matalaksi.

Ruohonen-Lernerin mukaan molempien ryhmien poliitikoilla on syytä etsiä vielä yhteistä säveltä.

– Kuitenkin meillä ovat olleet samat ohjelmat, joilla meidät on näihin luottamustehtäviin valittu, Ruohonen-Lerner vetoaa.

Suosittelemme sinulle