Hyppää sisältöön

Särkänniemi pesee kätensä Veera-delfiinin siirrosta: "Emme voi kommentoida toisen yrityksen toimintaa"

Eläinsuojelujärjestöt arvostelevat Veera-delfiinin mahdollista uutta muuttoa.

Kuva: Antti Eintola / Yle

Eläinsuojelujärjestöt arvostelevat kovin sanoin kreikkalaisen Attica Park -eläintarhan aikeita siirtää Särkänniemestä tuotu Veera-delfiini muualle. Aamulehden (siirryt toiseen palveluun) mukaan eläintarhan tavoitteena on pitää jatkossa vain urosdelfiinejä, koska Veeran käytös on muuttunut hankalaksi.

Eläinsuojelujärjestö Animalian kampanjavastaava Veikka Lahtinen on hämmentynyt siirtoaikeesta.

– Mikäli tällaista siirtoa tosiaan suunnitellaan, se on pahasti vastaan sitä, mitä puhuttiin, kun delfiinien siirto Atticaan suoritettiin. Silloin siirtoa perusteltiin nimenomaan sillä, että lauma pysyy kasassa ja saa hyvät elinolosuhteet, Lahtinen sanoo.

– Nyt Aamulehden tietojen mukaan Veera-delfiiniä ei olisi alunperinkään haluttu sinne sukupuolensa vuoksi, mutta tätäkään ei ole tuotu aiemmin esiin. Olen kyllä erittäin hämmentynyt näistä tiedoista.

Eläinsuojelujärjestöt vaativat, että kaikki kreikkalaisen eläintarhan delfiinit siirretään Eurooppaan perustettavalle suojelualueelle merelle.

Särkänniemi vaitonainen

Lähes 40-vuotias Veera siirrettiin Kreikkaan Särkänniemen huvipuistosta vuosi sitten yhdessä kolmen muun delfiinin kanssa. Delfiinit lensivät Kreikkaan yön pimeydessä kohun saattelemana.

Nelikon toiseksi vanhin, Delfi, kuoli tammikuussa. Leevi ja Eevertti ovat jäämässä nykyiseen paikkaan Kreikassa.

Särkänniemi ei halua kommentoida Attica Parkin suunnitelmia. Särkänniemen tiedottaja, Tiina Mörttinen sanoo sähköpostissaan, että Attica Park omistaa delfiinit ja suunnittelee niiden hoidon ja tulevaisuuden.

– Särkänniemi ei anna asiasta haastattelua, sillä emme voi kommentoida toisen yrityksen toimintaa.

Mörttisen mukaan Särkänniemi voi tarjota Attica Parkille konsultaatiota delfiinien hoitoon liittyen mikäli he sitä toivovat.

– Mutta Särkänniemi ei ole mukana Attica Parkin suunnittelutyössä eikä siis voi kommentoida heidän suunnitelmiaan. Attica Park on sitoutunut huolehtimaan eläinten hyvinvoinnista ja toimii EAAM:n alaisen uhanalaisten lajien suojelukomitea EEP:n pullokuonodelfiinien lajikomitean suositusten mukaisesti, Mörttinen kirjoittaa.

Suosittelemme sinulle