Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 6 vuotta vanha

Finnwatch direktiiviriidasta: "Suomalaisyrityksiä ei erityisesti rokoteta"

EK:n veroasiantuntija Virpi Pasanen pitää veronkiertodirektiivin pääperiaatetta oikeana, mutta uskoo sen häiritsevän myös viattomia investointeja ja heikentävän Suomen kilpailukykyä.

Seteleitä ja mappi.
Kuva: Ismo Pekkarinen / AOP
Tero Valtanen
Avaa Yle-sovelluksessa

Elinkeinoelämän keskusliitto (EK) ja yritysvastuuseen keskittynyt kansalaisjärjestö Finnwatch ovat eri mieltä Euroopan komission veronkiertodirektiivistä, jolla on tarkoitus suitsia yritysten aggressiivista verosuunnittelua ja veronkiertoa.

Elinkeinoelämän keskusliiton EK:n veroasiantuntija Virpi Pasanen pitää pääperiaatetta oikeana, mutta katsoo direktiivin häiritsevän myös viattomia investointeja ja heikentävän kilpailukykyä.

– Heikentää näin ollen myös yritysten mahdollisuuksia luoda uusia työpaikkoja, Pasanen sanoo.

Pasasen mukaan esimerkiksi yritysten lainojen korkovähennysleikkaus nostaa investointien kustannuksia ja kurittaa myös Suomen kilpailukykyä EU:n ulkopuolisiin maihin, kuten Yhdysvaltoihin, Kiinaan ja brexit prosessissa olevaan Britanniaan nähden.

Finnwatch: Tervetullut uudistus

Kansalaisjärjestö Finnwatchin toiminnanjohtaja Sonja Vartiala näkee asiat toisin. Hänen mukaansa direktiivi ei heikennä suomalaisten yritysten asemia kilpailussa.

– Ei tässä suomalaisyrityksiä mitenkään erityisesti rokoteta, Vartiala sanoo.

Finnwatchin mukaan Suomi sen sijaan menettää tällä hetkellä noin neljästä sadasta miljoonasta eurosta jopa 1,4 miljardiin vuodessa yritysten verovälttelyiden takia.

Vartiala sanoo, että rajoitukset korkovähennyksiin on todettu yhdeksi toimivaksi keinoksi sutsia verosuunnitelua.

– Tällä on tarkoitus puuttua verosuunnitteluun käytettäviin korkokuluihin.

Korkovähennysoikeutta on jo aiemmin  rajattu konserniin kuuluvien yritysten keskinäisissä lainajärjestelyissä. Jatkossa direktiivi laajentaa  korkojen verovähennysrajoitusta myös konsernin ulkoisiin korkomenoihin, kuten esimerkiksi yritysten ottamiin pankkilainoihin.

EK:n Pasanen: Tässä ei osuta oikeaan maaliin

Pasanen sanoo, että tällaisessa konsernin ulkopuolelta tulevassa lainoituksessa ei ole kyse verokeinottelusta.

– Mielestäni tässä ei nyt osuta oikeaan maaliin.

– Normaali elinkeinotoiminnan meno, joka pitäisi voida vähentää verotuksessa täysimääräisesti.

EK:n Pasanen muistuttaa, että Suomessa on meneillään suuria hankkeita esimerkiksi laivanrakennuksessa ja Uudenkaupungin autotehtaalla.

– Kilpailukyvystä on pidettävä huolta.

– Korkovähennyksen leikkaaminen on suora lisäkustannus investonteihin, Pasanen sanoo.

Finnwactchin toiminnanjohtaja Sonja Vartiala sanoo, ettei ole huolissaan investoinneista tai direktiivin vaikutuksesta uusien työpaikkojen luomiseen.

 – Erittäin tervetullut uudistus. Tämä mielestäni vain tasaa pelikenttää myös niille, jotka eivät ole kikkailua harjoittaneet, Vartiala Sanoo.

– Tämä on mielestäni myös EU:n periaatteiden vastainen. Asetetaan sisämarkkinoille lisäkustannuksia, Pasanen hämmästelee.

**Lue myös **

Komissiolta lakiesitys veropakoilun kitkemiseksi

Veronkiertäjä nukkuu nyt huonosti – tilitietojen laaja vaihto ympäri maailman käynnistyi 

Suosittelemme