Sisäministeri Paula Risikon (kok.) mukaan käytävä keskustelu palautuskeskuksista keinona estää Turun puukkosurmat vie sivuraiteelle. Keskuksista ei olisi ollut apua Turussa. Marokkolainen Abderrahman Mechkah oli saanut Maahanmuuttovirastolta kielteisen turvapaikkapäätöksen, mutta häntä ei Risikon mukaan olisi voitu sijoittaa palautuskeskukseen.
Sisäministeriössä mietitään uudestaan jo aikaisemmin selvitettyjä keskuksia yhtenä keinona tehostaa kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneiden palauttamista kotimaahansa. Marokkolainen Mechkah oli valittanut päätöksestä ja odotti siihen ratkaisua vastaanottokeskuksessa.
Abderrahman Mechkah oli ministeri Risikon mukaan radikalisoitunut vastaanottokeskuksessa oleskelun aikana.
– Tutkinnassa on paljon vielä tekemistä ja löytymättä, mutta kun tutkinta valmistuu, mietimme voidaanko näille asioille tehdä jotain ennalta, Risikko kertoo Ylen aamu-tv:n haastattelussa.
Turvallisuusuhan takia keskuksia ei ole vielä
Sisäministeri Risikko uskoo, että Turun puukotukset ja radikalisoituminen pitäisi pystyä estämään. Mechkahin osalta tietoa ei ollut tarpeeksi. Turun puukotusten selvitysten yhteydessä käydään läpi myös Suojelupoliisille jo hyvissä ajoin tullut vihje 18-vuotiaan puukottajan toiminnasta.
– Tämäkin nyt käydään läpi, mitä vihjeelle tapahtui. Miten voimme tehostaa toimintaamme, tämä otetaan erittäin tarkkaan seulaan.
Muun muassa turvallisuusuhkien takia, arvioimme viime syksynä, että keskuksia ei pitäisi perustaa. Arvioimme nyt kaikki kertalleen vielä läpi.
Paula Risikko
Risikon mukaan palautuskeskusten perustamiseen vaikuttaa niiden kustannusten lisäksi se, että ne saattavat lisätä Mechkahille tapahtunutta radikalisoitumista. Keskuksiin olisi tarkoitus koota kielteisen päätöksen saaneita turvapaikanhakijoita odottamaan palauttamista. Säilöönottokeskuksiin verrattuna palautuskeskukset eivät ole suljettuja laitoksia.
– Muun muassa turvallisuusuhkien takia, arvioimme viime syksynä, että keskuksia ei pitäisi perustaa. Arvioimme nyt kaikki kertaalleen vielä läpi.