Illat pimenevät ja tuntuu, että syksy saapuu. Innokkaan puutarhurin ei kannata vielä laittaa pihaa talvea varten kuntoon, vaan kannattaa malttaa mielensä ja nauttia parhaasta sadonkorjuuajasta.
Hortonomi Annikki Oikkonen Puutarhaliitosta ohjeistaa, millä tavoin syyskesällä kannattaa puutarhaa hoitaa ja miten valmistautua syksyyn.
1. Anna porkkanoiden pulskistua
Hortonomi Annikki Oikkosen mukaan satoaika on tänä vuonna kahdesta kolmeen viikkoa myöhässä. Hänen mukaansa esimerkiksi porkkanat tulevat sitä makeammaksi, mitä pitempään ovat maassa ja pulkistuvat.
– Usein niitä otetaan maata harventaen pitkin syyskesää ja se on hyvä vaihtoehto.
Hedelmän- ja marjanviljelijän liiton mukaan esimerkiksi herukat kypsyvät parhaillaan loppukesästä. Musta- ja punaherukan pääsatokausi kestää tänä vuonna liiton mukaan pitkälle syyskuuhun saakka.
– Jos on kohtuullisia päivälämpötiloja päivisin, eikä ole yöpakkasia niin kyllä marjat sieltä vielä kypsyvät, sanoo erityisasiantuntija Tuija Tanska Hedelmän- ja Marjanviljelijäinliitosta.
Oikkonen kannustaa, että esimerkiksi kirsikka- ja luumupuita voi leikata sen jälkeen, kun marjat on poimittu. Luumut ja kirsikat ovat keväällä vuotavia lajeja, joten ne on hyvä leikata syksyllä.
– Leikkuutarve voi olla hyvin vähäinen, mutta kuivia oksia kannattaa poistaa. Nyt on sen aika.
Oikkonen muistuttaa, että oli kyse marjoista tai vihanneksista, sadonkorjuu kannattaa tehdä mahdollisuuksien mukaan vaiheittain. Näin myös säilöminen on helpompaa.
2. Piristä ilmettä syyskukilla
Oikkosen mukaan pihan ilmettä kannattaa piristää vaihtamalla kesäkukat ruukuista pois ja tilalle syyskukkia. Hän sanoo, että kesäkukat saattavat olla monesti parhaimmillaan vasta myöhään kesällä, jos niitä on säännöllisesti lannoitettu.
– Jos valon vähyys ja ilmojen viilentyminen tekee sen, että kesäkukat näyttävät kurjilta niin tilalle voi laittaa krysanteemeja, heiniä ja havukasveja, syklaameja, hän opastaa.
Kanervat kestävät jonkun verran pakkasta, joten ne voi jättää kaunistuttamaan terassia vaikkapa jouluun asti.
3. Katse kohti ensi kevättä
Syksy on oivaa aikaa pihan rakentamiseen. Oikkosen mukaan esimerkiksi perennapenkin kohentamiselle on hyvä aika syksyn kynnyksellä. Keväällä kukkineet perennat voi syksyllä jakaa ja istuttaa uusille paikoille tai täydentää penkissä olevia aukkoja.
– Vuorenkilpi on yksi esimerkki keväällä kukkivasta perennasta. Nyt on hyvä aika istuttaa perennoita, jotta ne ehtivät asettumaan kasvupaikoilleen ja juurtumaan. Ilmankosteus on nyt suuri, joten niitä ei tarvitse niin paljon kastella, sanoo Oikkonen.
Samoin myös puita ja pensaita kannattaa hankkia syksyllä ja istuttaa.
4. Kitke rikkaruohot
Oikkosen mukaan loppukesä ja syksy ovat hyvää aikaa kasvimaan kitkemiseen, koska keväisin sille jää helposti liian vähän aikaa.
– Jos rikkaruohot jäävät maahan, niin ne nousevat keväällä nopeasti valloilleen.
Hänen mukaansa kasvimaat kannattaa kattaa syksyllä lehtisilpulla tai lehdillä. Muita istutusalueita voi kattaa esimerkiksi valmiilla katteilla.
5. Älä unohda nurmikonleikkuuta
Nurmikko kannattaa Oikkosen mukaan nurmikko kannattaa jättää syksyllä aavistuksen pitemmäksi kuin normaalisti, jolloin se vahvistuu talveksi. Hän sanoo, että nurmikko kasvaa niin pitkään, kun lämpöä riittää, joten vielä ei kannata viedä ruohonleikkuria talviteloille.
– Ihan viimeisellä leikkuukerralla säiden kylmettyä kannattaa nurmikko leikata lyhyeksi talvituhojen välttämiseksi.
Oikkonen sanoo, että lehtien pudotessa puista, voi ruohonleikkurilla silputa lehtiä ja jättää ne nurmikolle.
– Jos nurmikko on hyvässä kunnossa niin lehtisilppu haravoidaan pois. Jos on harvempi nurmikko, niin silpun voi jättää pinnalle, koska se parantaa maata.