Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 6 vuotta vanha

Antti Rinne pahoittelee puheitaan synnytystalkoista: "Jokainen nainen ja jokainen mies päättää itse, miten tämä asia ratkaistaan"

Antti Rinteen mielestä sanavalinnasta noussut somekohu ei ollut jälkeenpäin ajateltuna yllätys.

Antti Rinne SDP:n kesäkokouksen tiedotustilaisuudessa Kouvolassa keskiviikkona.
Antti Rinne (oik.) SDP:n kesäkokouksen tiedotustilaisuudessa Kouvolassa keskiviikkona. Kuva: Jussi Nukari / Lehtikuva
Annette Blencowe
Avaa Yle-sovelluksessa

SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne sanoo, että hänen eilen keskiviikkona SDP:n kesäkokouksessa käyttämänsä termi "synnytystalkoot" oli huono sanavalinta.

– Tämä oli huono sanavalinta, mutta asia on tärkeä. Nyt on tosissaan puhuttava perheitten asioista, Rinne sanoi tänään torstaina Ylen Radio Suomen Suomen Radiossa.

Rinne myönsi, että kohu syntyi hänenkin mielestään aiheesta.

Minun ei ollut missään tapauksessa tarkoitus loukata ketään.

Antti Rinne

– Minun ei ollut missään tapauksessa tarkoitus loukata ketään. Päinvastoin ymmärrän hyvin sen, että jokainen nainen ja jokainen mies päättää itse siitä, miten tämä asia ratkaistaan.

Rinne kuitenkin sanoi olevansa huolissaan siitä, että syntyvyys on alentunut nopeasti viime vuosien aikana.

Tilastokeskuksen mukaan vastasyntyneiden määrä painuu tänä vuonna ensimmäistä kertaa alle 50 000:n sitten vuoden 1868 nälkävuoden, jos alkuvuoden trendi jatkuu.

Rinteen mielestä perhepolitiikkaan pitäisi laatia valtakunnallinen strategia.

Sosiaalinen media kohahti sanavalinnasta

Rinne sanoi eilen SDP:n kesäkokouksessa Kouvolassa olevansa huolissaan Suomen väkiluvun pienenemisestä ja syntyvyyden alenemisesta. Rinne käytti puheessaan sanaa synnytystalkoot. Sanavalinnasta nousi pian kohu sosiaalisessa mediassa.

Rinteen puheita kritisoivat myös SDP:n poliitikot. Esimerkiksi SDP:n euroedustaja Liisa Jaakonsaari arvioi sanan synnytystalkoot tuovan mieleen kolmannen valtakunnan ja kansallissosialismin.

Myös SDP:n varapuheenjohtaja Sanna Marin oli sitä mieltä, että sanavalinta oli epäonnistunut.

Rinne itsekin ennätti pahoitella sanavalintaansa jo eilen Twitterissä.

Juttua muokattu klo 16.13: Poistettu jutusta Antti Rinteen sitaatti, jossa Rinne sanoi, että syntyvyydessä ollaan kohta 1860-luvun tasolla, ja lisätty Tilastokeskuksen tieto, jonka mukaan vastasyntyneiden määrä painuu tänä vuonna ensimmäistä kertaa alle 50 000:n sitten vuoden 1868 nälkävuoden. Syntyvyydellä mitataan syntyneiden lasten osuutta väestöstä. Näin ollen 1860-luvulla syntyvyys oli suurempaa kuin nykyään.

Suosittelemme