Hyppää sisältöön

Työtiloja kaupataan jo kuin kuntosalioikeuksia – Toimistoon hypätään kuin turistibussiin

Toimistotiloilla on taas kysyntää, mutta mitkä tahansa tilat eivät kelpaa. Työntekijät haluavat viihtyä kuin kotona tai kahvilassa.

VarmaWorks toimii Finlaysonin vanhimmassa tehdasrakennuksessa, kuusvooninkisessa. Kuva: Matias Väänänen / Yle

Isot pääkonttorit ja omat toimistohuoneet ovat historiaa. Avokonttorien kulta-aikakin on ohi. Alan ammattilaisten puheissa toistuu sana coworking.

– Nykyään on trendikästä tehdä työtä coworking-tiloissa, tietää kiinteistösijoitusyhtiö Technopoliksen Tampereen aluejohtaja Henri Rantalainen.

Hankalasti suomeksi kääntyvä coworking-tila tarkoittaa työtilaa, jossa samojen seinien sisällä toimii erikokoisia yrityksiä. Tiloissa on sekä yhteisöllistä työtilaa että rauhallisia paikkoja keskittyneeseen työskentelyyn.

Rantalaisen mukaan työnteon tavat ovat muuttuneet.

– Maailma muuttuu. 20 vuotta sitten olisi varmaan ollut ihan käsittämätön ajatus, että useampi yritys tekee töitä samassa tilassa.

Työtila voi olla kahvilamainen ja kotoisa

Hyvin suunniteltu työtila mahdollistaa sekä keskinäiseen seurusteluun että itsenäisen työskentelyn.

– Nykyään ihmiset tekevät paljon töitään myös kotona tai kahviloissa. Siksi toimistoistakin halutaan viihtyisiä tiloja, sanoo Henri Rantalainen.

Technopolis rakentaa Tampereen rautatieaseman tuntumaan uutta toimistokampusta. Se koostuu kolmesta 9-kerroksisesta tornista, joihin toivotaan majoittuvan niin pieniä kuin suuriakin yrityksiä.

– Kuivakka perusavokonttori ei enää ole kovin trendikäs. Nyt halutaan värejä, tekstiilimattoja ja totta kai myös hyvää ilmanvaihtoa, valaistusta ja akustiikkaa. Neliöitä on työntekijää kohden vähemmän kuin ennen, mutta tilat ovat monipuolisempia.

20 vuotta sitten olisi ollut käsittämätön ajatus, että useampi yritys tekee töitä samassa tilassa.

Henri Rantalainen

Tampereen Finlaysonin aluetta isännöivä työeläkeyhtiö Varma tarjoaa vanhassa tehtaassa moderneja toimistotiloja, joita se kutsuu VarmaWorks coworking-tiloiksi.

Varman kiinteistöpäällikkö Kai Niinimäki sanoo, että työkulttuurin muutos vaatii joustavia ratkaisuja.

– Moni ihminen viettää ison osan ajastaan toimistolla. Yritykset ovat huomanneet, kuinka tärkeää on, että työympäristö on viihtyisä, aktivoiva ja elämyksellinen.

Neliövuokrista käyttösopimuksiin

Monitoimitiloijen käytöstä ei välttämättä peritä neliöihin perustavaa kuukausivuokraa. Vuokrasopimukset ovat vaihtuneet käyttöoikeussopimuksiksi.

Neliöiden sijaan yritys voi ostaa käyttöoikeuksia samaan tapaan kuin kuntosaleilta.

Esimerkiksi VarmaWorks kauppaa yrityksille Finlaysonilta kolmenlaisia käyttöoikeuksia, joissa on kiinteä kuukausihinta. Pitkiä irtisanomisaikoja ei ole.

– Tilavarauksen voi tehdä nettisivujen kautta, kertoo Varman Kai Niinimäki.

Näitä voisi kutsua vaikka Hop On Hop Off -tiloiksi. Ihmisiä tulee ja menee.

Henri Rantalainen

Isolla yrityksellä voi Henri Rantalaisen mukaan olla pieniä työpisteitä eri puolilla maata. Työtilat tukevat liikkuvaa elämäntyyliä.

– Kun ihmiset myös matkustavat töidensä takia paljon, näitä voisi kutsua vaikka Hop On Hop Off -tiloiksi. Ihmisiä tulee ja menee. Välillä voi pysähtyä lyhyemmäksi tai pidemmäksi aikaa töidensä ääreen.

Technopoliksen Tampereen aluejohtaja Henri Rantalainen sanoo, että toimistotkin voivat olla Hop On Hop Off-tiloja. Kuva: Marjut Suomi / Yle

Toimistotilojen kysyntä piristynyt kasvukeskuksissa

Kiinteistösijoitusmarkkinoilla suurin vipinä on viime vuosina kohdistunut asuntosijoittamiseen. Kiinnostus toimistokiinteistöihin on ollut laimeampaa. Tyhjiä toimistotiloja on ollut paljon.

Talouden yleinen piristyminen on virkistänyt myös toimistovuokramarkkinoita, kertoo Henri Rantalainen.

– Kuluneen vuoden aikana markkinat ovat selvästi piristyneet. Yritykset ovat alkaneet soitella, että ovat palkkaamassa lisää väkeä ja tarvitsevat lisää tilaa.

Edessä voi olla ajat, että vanhoja toimistokiinteistöjä puretaan.

Kai Niinimäki

Markkinat ovat kuitenkin hyvin kaksijakoiset. Vilkkainta uusien toimistotilojen kysyntä on pääkaupunkiseudulla, Turussa ja Tampereella.

Kiinteistösijoitusyhtiöillä on käsissään myös vanhoja toimistotiloja, jotka eivät kelpaa kenellekään. Ne ovat joko väärässä paikassa tai vääränlaisia.

– Edessä voi olla ajat, että vanhoja toimistokiinteistöjä puretaan, ennustaa Varman Niinimäki.

– Vanhoista taloista saattaa olla vaikea remontoida uusia viihtyisiä toimistotiloja, joissa esimerkiksi ilmanvaihto toimii kunnolla. Niitä yritetäänkin muuttaa muun muassa varastoiksi tai opiskelija-asunnoiksi, arvioi Technopoliksen Rantalainen.

Yleisradio toimii Tampereella Technopoliksen omistamassa Mediapoliksessa.

Suosittelemme sinulle