Hyppää sisältöön

Kotimainen koiran kuivamuonan valmistaja haastaa kansainväliset konsernit – "Me ollaan vähän tämmönen markkinahäirikkö"

Koirien kuivamuonabisnestä hallitsevat isot toimijat. Omaa palastaan tästä kakusta koittaa saada Kristiinankaupungin Dagsmarkissa koirien nappuloita valmistava yritys.

Koirien kuivamuonaa valmistetaan Dagsmarkissa. Kuva: Anna Wikman/Yle
Terhi Varjonen

Kristiinankaupungissa entisen perunalastutehtaan tiloissa tehdään nyt syötävää koirille. Hallissa on koirien kuivamuonaa valmistava tehdas, Dagsmark Petfood. Yrityksen toiminta käynnistyi noin vuosi sitten ja varsinainen tuotanto tänä kesänä.

Koirien kuivamuonaa valmistetaan kolmessa vuorossa. Kuva: Anna Wikman/Yle

Yrityksessä on elintarviketeollisuudesta tuttuja henkilöitä kuten Laitilan Wirvoitusjuomatehtaan perustajiin kuuluva Pekka Siivonen-Uotila ja närpiöläinen elintarvikeyrittäjä Börje Norrgård. Toimitusjohtajana on Laura Strömberg, jolla on kokemusta koirabisneksestä entuudestaan.

Haastaja

Dagsmark Petfood on nopeassa tahdissa laittanut toiminnan käyntiin ja ensimmäinen tuote on saatu vastikään kauppoihin. Tuotetta on suurimpien ketjujen valikoimissa eli tavallisissa marketeissa.

Koiranruokabisnes on pitkälti kansainvälisten yhtiöiden hallussa.

– On täysin kansainvälisten brändien dominoiva markkina, että siinä mielessä me ollaan vähän kuin tämmönen markkinahäirikkö, rohkea porukka joka lähtee haastamaan näitä isoja, sanoo toimitusjohtaja Laura Strömberg.

Odotukset ensimmäisen tuotteen menestymisestä ovat kovat.

– Eletään jänniä aikoja, kun ensimmäiset tuotteet on menneet muutama viikko sitten kauppoihin. Nyt seurataan kuluttajien feedbackia, mitä sieltä tulee, kertoo Strömberg.

Yhtiö tavoittelee viiden vuoden säteellä Suomen kuivamuonamarkkinoista 5-10 prosentin osuutta.

Toimitusjohtaja Laura Strömbergillä on isot odotukset kuivamuonan menestyksestä. Kuva: Anna Wikman/Yle

Kotimainen tuotanto ja kotimaiset raaka-aineet

Jos koiranruoka valmistetaan Suomessa, Elintarvikevirasto valvoo valmistusprosessia ja raaka-aineita. Ruokiin käytettäviä ulkomaisia raaka-aineita, kuten lihaa, ei kuitenkaan testata Suomessa.

Dagsmarkilaisyritys nostaa kilpailuvaltikseen sen, että se on ainut Suomessa koirien kuivamuonaa valmistava yritys ja kaikki sen käyttämät raaka-aineet ovat kotimaisia.

– Viime vuodet koirien omistajat ovat alkaneet arvostaa enemmän kotimaista, puhdasta ja lähellä tuotettua ruokaa koirille. Se on tietynlainen buumi koirien omistajien keskuudessa, kertoo Strömberg.

Kaikki raaka-aineet ovat kotimaisia ja kuivatuotteita. Kuva: Anna Wikman/Yle

Kaikki raaka-aineet ovat kuivatuotteita ja osa niistä tuodaan Dagsmarkiin läheltä. Strömberg sanoo, että kotimaisia raaka-aineen tuottajia on löytynyt.

– Löytyy aika hyvin. Tosin eläinproteiinissa ei ole niin laajaa valikoimaa kuin mitä maailmalta olisi saatavissa, mutta se ollaan saatu mitä on tarvittu.

Yritys käyttää ensimmäisessä tuotteessaan eläinproteiinina sikaa ja kalaa. Tulevaisuudessa valikoimaa laajennetaan mm. kanaan. Yrityksen aikomus on hankkia sellaisia laitteistoja, joilla tehtaassa voitaisiin käsitellä myös tuoreita raaka-aineita. Esimerkiksi eläinproteiinin kohdalla se lisäisi mahdollisuuksia.

Suomi markkina-alueena – vielä

Tehtaalla työskennellään tällä hetkellä arkipäivisin kolmessa vuorossa, mutta seitsemänpäiväiseen tuotantoon siirtymistä pohditaan. Henkilökuntaa yrityksessä on kymmenen.

Tuotanto Dagsmarkissa on pyörinut vasta muutaman kuukauden, silti yrityksessä mietitään jo seuraavia askelia.

Dagsmarkilaista koirien kuivamuonaa on valmistettu muutaman kuukauden ajan. Kuva: Anna Wikman/Yle

Tarkoitus on tuoda uusia tuotteita kauppoihin ja jossakin vaiheessa omat kuivamuonansa saisivat myös kissat.

Vauhti on ollut yrityksellä nopea, mutta markkina-alue pysyy tässä vaiheessa vielä Suomessa.

– Riittääkö suomalaisuus sitten kansainvälistymiseen, että jos sitä ajatellaan, niin mahdollisesti Pohjoismaihin. Mutta Euroopan markkina on sellainen, ettei se ainakaan tässä vaiheessa meillä ole fokuksessa. Töitä riittää tässä Skandinaviassa ihan riittävästi, kertoo Strömberg.

Suosittelemme sinulle