Hyppää sisältöön

Nyt on räsymatolla mittaa: Mänttä-Vilppulassa kudottiin yli 318-metrinen ennätysmatto

Räsymatto on tempauksen järjestäjien mukaan Suomen pisin 70 senttimetriä leveä räsymatto.

Räsymattorulla maassa. Vieressä kyltti "Suomen suurin räsymattorulla"
Jättimäisen mattorullan halkaisija on 1,57 metriä. Kuva: Iiro Koskelainen/IronMedia Oy
Heli Mansikka

Kangaspuut ovat louskuneet taajaan Pirkanmaalla, Mänttä-Vilppulassa. Kaupungissa on tammikuusta alkaen tehty jättimäistä räsymattoa, jonka tekemiseen on osallistunut noin tuhat henkilöä ympäri Suomea ja aina Eurooppaa ja Kaukoitää myöden.

Mattorullan halkaisija oli kunnioitettavat 1,5 ja ympärysmitta liki viisi metriä. Lauantaina puoliltapäivin käärö avattiin Serlachius-museo Göstan edessä ja komeus mitattiin.

Kymmeniä erivärisiä räsymattoja maassa suojapahvin päällä
Ennätysmatto koostuu 158 yhteen solmitusta matosta. Kuva: Iiro Koskelainen/IronMedia Oy

– Kokonaispituus on 318,60 metriä, kertoo projektipäällikkö Mari Tastula tyytyväisenä.

Tastulan mukaan kyseessä on Suomen pisin 70 senttimetriä leveä räsymatto.

"Vahdin kuin haukka"

Ennätysmatto koostuu itse asiassa 158 matosta, jotka on yhdistetty toisiinsa. Kaikki palat on kudottu yksillä ja samoilla kangaspuilla.

Nuorin kutoja on ollut 1,3-vuotias ja vanhin 85-vuotias. Kudontaan ovat osallistuneet koululaiset, erityisryhmät, maahanmuuttajat, nuoret, ikä-ihmiset, työporukat ja myös satunnaiset matkailijat. Kirjavasta tekijäkunnasta huolimatta jälki on tasaista.

– Olen vaikuttunut siitä, miten tasalaatuisia matot ovat. Olin paikalla lähes koko ajan valvomassa työtä ja opettamassa kutojia. Vahdin kuin haukka, että kaikki meni oikein, projektipäällikkö Mari Tastula kertoo.

Pätkinä hyväntekeväisyyteen

Jättimatto kudottiin pätkissä, jotka solmittiin mittaamista varten yhteen. Nyt ennätysmatto pätkitään uudelleen ja myydään hyvään tarkoitukseen.

– Myytyjen mattojen tuotto menee hyväntekeväisyyteen, Mänttä-Vilppulan ikäihmisten luku– ja ulkoilutuspalveluiden hankintaa varten, Tastula kertoo.

Elämän Värit -mattoprojekti on toteutettu yhteistyössä Taito Pirkanmaan Mäntän keskuksen kanssa.

Suosittelemme sinulle