Hyppää sisältöön

Jussi Vatanen näyttelee aina rakastettavaa luuseria – "Roolin suojissa ujokin ihminen uskaltaa olla esillä"

Kulttuurivieras Jussi Vatanen ryhtyi näyttelijäksi voittaakseen ujoutensa. Lempeä ja verkkainen koomikko nähdään syksyllä jonain aivan muuna: Tuntemattoman sotilaan Koskelana.

Näyttelijä Jussi Vatanen. Kuva: Derrick Frilund / Yle

Jussi Vatanen on näyttelijä, jonka kaikki tietävät – ainakin kasvoilta.

Hän on näytellyt pääosaa supersuosituissa Napapiirin sankarit -elokuvissa. Vatanen tunnetaan myös hauskana Putous-miehenä.

Suomalaisten suissa hän on usein Karim, Kimmo tai Antsku. Vatasesta piirtyy roolihahmojensa kautta kuva lempeänä ja hiljaisena häiskänä. Näyttelijästä kuitenkin tiedetään vähän.

Vatanen myöntää samaistuvansa moneen roolihahmoonsa, kuten Napapiirin sankarit -elokuvien Jannen suomalaiseen puhumattomuuteen ja rimpuiluun.

Näyttelijä kertoo olevansa enemmän seurailija kuin bileiden keskipiste.

– Kuuntelen tarkkaavaisesti ja kehittelen lopulta keskustelun hauskimman jutun.

Jussi Vatanen halusi tavata Hakaniemen torilla, koska alue on hänen mielestään Helsingin paras. – Sopivasti lähiötunnelmaa, perustelee Vatanen. Kuva: Derrick Frilund / Yle

Koko Vatasen näyttelijänura liittyy ujouden voittamiseen. On menty sitä kohti, mikä pelottaa eniten.

– Joku on joskus todennut näyttelemisen olevan ujon miehen kosto. Roolin suojissa ujokin ihminen uskaltaa olla esillä.

Hyvä esimerkki on Putous-ohjelmassa nähty Vatasen sketsihahmo Karim Z. Yskowicz, joka oli äänekkyydessään, iloisuudessaan ja kontaktinotossaan kaikkea muuta, mitä Vatanen itse. Siksi hahmoa olikin Vatasen mukaan niin nautinnollista esittää.

Rakastettavan luuserin leima?

Helsingin Hakaniemen torilla Vatanen tilaa kahvin ja croissantin. Hän puhuu mielellään ammatistaan, mutta on samalla etäinen. Pohjois-Savosta kotoisin oleva näyttelijä ei ole suulas tarinaniskijä, vaan ennemminkin pohdiskeleva tuleentuijottaja.

– Ei minulla ole unelmien roolia. Tuntuu aina yhtä uskomattomalta, kun pyydetään mukaan. Tulee vähän sama fiilis kuin jos Suomen futismaajoukkue tekee maalin: Ei oo totta! jalkapalloa harrastava Vatanen vertaa.

Vatasen tunnetuimmat roolit ovat muun muassa televisiosarjoissa Kimmo (2012–2017) ja Downshiftaajat (2015–2017). Kimmo on rakastettava luuseri, jonka pätkätöistä koostuva elämä on yhtä vastoinkäymistä. Downshiftaajien bisnesmies Tommi tekee konkurssin ja joutuu opettelemaan arkea ilman luksusta, eikä kommelluksilta vältytä.

Kimmossa ja Downshiftaajissa on ollut mukana sama ohjaaja ja tuottaja. Liekö tämä syy siihen, miksi Vatasen roolihahmoissa on paljon samaa. Myös Napapiirin sankareiden Janne kokisi varmasti sielunyhteyttä Tommin ja Kimmon kanssa.

– Kun näyttelijä esittää eri rooleja, niissä voi silti olla samanlainen ajatus tai pohjavire, pohtii Vatanen.

– Haluaisin, että roolini olisivat habitukseltaan tai rytmiltään erilaisia, mutta valitettava tosiasia on, että monesti ne kuitenkin muistuttavat hieman toisiaan.

Vataselle tarjotaan usein koomisen sivuhenkilön roolia, mutta se ei näyttelijää häiritse.

– On tehtävä duuneja myös lokeronsa ulkopuolelta. Se puhdistaa mieltä, kun komedian ohessa näyttelee myös draamaa. Jos tekee pelkkää komediaa, mikään ei tunnu enää hauskalta.

Vatasen ura kattaa huumorilevyn Putous-sketsihahmo Mr. Mallorcana sekä pääroolin Matti Ijäksen Puolin ja toisin -elokuvassa (2013). Raunon roolista hän nakkasi Kultainen Venla -palkinnon.

Vatanen asui Hakaniemen torin kupeessa, kun oli juuri valmistunut Teatterikorkeakoulusta ja näytteli helsinkiläisissä teattereissa. Samassa talossa on näyttelijä Matti Pellonpään lapsuudenkoti, ja naapurissa asuu kollega Kari Ketonen. Kuva: Derrick Frilund / Yle

Komediaa mutta ei koomisia hahmoja

Jussi Vatanen kertoo televisiossa ja elokuvissa ilmaisunsa perustuvan vähäeleisyyteen ja rytmiin.

– En osaa esittää räiskyviä tai äänekkäitä hahmoja. Kipinä ja kapina näkyvät enemmän hahmon silmissä.

Ja tottahan se on. Putouksessa Antskun vilkuilevat katseet ja pampulavillapaidan hihojen vetely ovat hahmon parasta antia. Televisiosarja Kimmossa Vatanen taas hurmaa hiusten pörröttelyllään ja kauhtuneen farkkutakin kaulusten nostelulla.

Vatanen on tyytyväinen siihen, kuinka käsikirjoitettu komedia on monipuolistunut viime vuosina Suomessa. Komiikka ei ole enää hahmoissa, vaan myös tilanteissa.

Jussi Vatanen näyttelee Napapiirin sankarit 3 -elokuvassa kolmannen kerran Jannea. Kuva: Mikko Rasila / Yellow Film

Jussi Vatasen mielestä kaikkien aikojen suomalainen komediaelokuva on Matti Ijäksen Katsastus.

Siis se vuoden 1988 kulttileffa, jossa Vesa Vierikko ajelee Hillmannilla ja Sulevi Peltola näyttelee vanhaa raggaria.

– Ijäksen elokuvissa henkilöt ovat vähän pöhköjä ja pihalla. Kaurismäenkin leffoissa sankari on renttu, jolla ei mene hyvin.

Katsastuksen teemoissa, vanheneminen ja itsensä etsiminen, on paljon samaa kuin tuoreimmassa Napapiirin sankareissa. Jotkut ovat määritelleet Napapiirin sankarit -elokuvat junttikomedioiksi. Vatanen ei ole samaa mieltä.

Kolmannessa osassa on komediallisia sävyjä, mutta Vatasen hahmo ei ole elokuvan hauskuuttaja. Näitä ovat enemmänkin esimerkiksi Kari Ketonen ja Jani Volanen.

– Jannehan värisee koko ajan kuin haavanlehti, heittää Vatanen.

Suomalaiseen kipuiluun keskittyvät elokuvat kiinnostavat vuosikymmenestä toiseen. Napapiirin sankarit 3 sai elokuussa avausviikonloppunaan lähes 80 000 katsojaa, joka on enemmän kuin muilla aiemmin tänä vuonna ilmestyneillä kotimaisilla elokuvilla.

Kansakunnan Koskela

Suomalaiset mieltävät Jussi Vatasen näyttelijäksi, joka on aina hauska. Lokakuussa mielikuva voi muuttua. Vatanen nimittäin näyttelee Aku Louhimiehen ohjaamassa Tuntematon sotilas -elokuvassa Vilho Koskelaa.

Vänrikki Koskela on reilun miehen perikuva. Vatasen aiemmat roolit ovat kuin Koskelan pikkuveljiä: hiljaisia ja rehtejä, mutta vielä poikia. Tuntemattomassa sotilaassa saatetaan nähdä tuttua Vatasta, mutta tällä kertaa ilman pöhköilyä.

Kun Vatanen kuvailee suomalaisten elokuvien suuria mieshahmoja, hän korostaa juuri niiden rehellisyyttä.

Tuntemattoman sotilaan päähenkilöt ovat kaikki oikeamielisiä. Vares luovii lain molemmin puolin, mutta on rehellinen ystäviä ja heikkoja kohtaan. Aki Kaurismäen hahmot ovat aina ihmisen puolella.

Jussi Vatanen (oik.) näyttelee Tuntematon sotilas -elokuvassa Koskelaa ja Eero Aho Rokkaa. Kuva: Juuli Aschan / Elokuvaosakeyhtiö Suomi 2017

Suomalaisten odotukset ovat korkealla, kun kosketaan kansallisomaisuuteen. Vataselle tämä konkretisoitui vuoden 2016 huhtikuussa, jolloin Tuntemattoman sotilaan näyttelijäkaarti julkistettiin.

– Menin samana iltana kapakkaan. Ehdin olla paikalla 45 sekuntia, kun joku tuli siteeraamaan Koskelan repliikkejä. Minulle ei ole koskaan aiemmin lausuttu näyttelemättömän roolihahmon vuorosanoja, kuvailee Vatanen 1,5 vuoden takaista päivää, jolloin elokuvaa ei oltu kuvattu vielä kohtaustakaan.

Sotaelokuvista Vatasella on lyhyt, mutta yllättävä kokemus. Kainuussa kuvattiin Olli Saarelan Rukajärven tie -elokuvaa vuonna 1998, jolloin Vatanen oli armeijassa ja varusmiehiä määrättiin komppania kerrallaan avustamaan kuvauksiin.

Jos kamera olisi joukkokohtauksissa kuvannut metrinkin enemmän oikealle, Vatanen olisi näkynyt monessakin elokuvan kohtauksessa.

Näyttelijä toivoo, että ihmiset antaisivat Louhimiehen elokuvalle mahdollisuuden uutena teoksena. Sen Vatanen paljastaa, että Rauni Mollbergin versio (1985) on kahdesta aiemmasta hänelle se oikea.

Väinö Linnan Tuntematon sotilas on ollut Vataselle lapsesta asti tärkeä ja vaikuttava teos. Hän kuvailee romaanin olevan monille vaihtoehtoinen historiankirjoitus, vaikka se on kirjailijan näkemys tapahtumista.

– Linnan tyypit puhuttelevat kautta Suomen niemen. Enkä usko olevan sattumaa, että samassa korsussa kuuluvat kaikki Suomen murteet, Jussi Vatanen myhäilee ja katsoo lempeästi silmäkulmiensa alta.

Kuva: Yle Uutisgrafiikka

Suosittelemme sinulle