SDP:n, vihreiden, vasemmistoliiton ja RKP:n puheenjohtajat olisivat yhä valmiita antamaan osalle kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneista luvan, jolla voisi oleskella Suomessa luvallisesti.
Tilapäisellä luvalla olijat eivät olisi paperittomia.
– Tällöin viranomaiset tietävät, missä nämä ihmiset ovat, ja he ovat tavallaan kontrollissa tämän kautta, SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne perustelee.
Turun puukotukset nostivat keskustelun turvapaikanhakijoista jälleen pinnalle. Viranomaiset ovat olleet huolissaan maahan kielteisen turvapaikkapäätöksen jälkeen jäävistä, joista osa saattaa kadota viranomaisten tavoittamattomiin.
Tosin Turun puukkoiskun epäilty ei ollut paperiton. Hänen turvapaikkaprosessinsa on kesken.
Puheenjohtajat kertoivat jo maaliskuussa yhteisessä kannanotossaan kannattavansa tilapäisten oleskelulupien myöntämistä joillekin kielteisin turvapaikkapäätöksen saaneille. Turun tutkittava terrori-isku ei ole muuttanut heidän kantaansa.
Parempi antaa paperit kuin antaa painua maan alle?
Tilapäisten lupien myöntäminen päättyi pari vuotta sitten. Myös vasemmistoliiton Li Andersson palaisi aiempaan käytäntöön.
– Se tarkoitti sitä, että hän oleskeli jollain statuksella täällä ja oli myös viranomaisten tiedossa. Tämän käytännön poistaminen on käytännössä tarkoittanut sitä, että tällaisissa tilanteissa siirrytään paperittomuuteen. Mun näkemys on se, että edellinen käytäntö oli järkevämpi, Andersson sanoi A-studiossa viime viikolla.
Osaa kielteisen päätöksen saaneista ei pystytä palauttamaan, koska heillä ei ole matkustusasiakirjoja tai lähtömaa ei ota heitä vastaan.
– On riski, että nämä ihmiset painuvat maan alle niin että viranomaiset eivät tiedä heidän olinpaikkaansa. Jotta tämä tilanne saadaan hallintaan, tilapäinen oleskelulupa ihmisille, joilla ei ole palautussopimusta tai matkustusasiakirjaa, olisi järkevä antaa siksi aikaa kunnes saadaan sopimus ja asiakirjat kuntoon - jonka jälkeen heidät poistetaan maasta, SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne sanoo.
Kukaan ei ehdota, että kaikki saisivat jäädä
Myös vihreiden Aalto näkee tilapäisluvat tarpeellisiksi. Hallitus on viime vuosina tiukentanut oleskelulupakäytäntöjä: vuonna 2015 vasemmistoliiton ja vihreiden lähdettyä hallituksesta lakia muutettiin niin, että tilapäinen lupa voidaan myöntää niille, jotka eivät pysty poistumaan maasta.
Aiemman lain mukaan lupa myönnettiin, jos maasta ei pystytty poistamaan. Tämä käytännössä lopetti tilapäisten oleskelulupien myöntämisen.
– Ihminen voi jäädä tilanteeseen, jossa hänellä on karkoituspäätös, mutta hän ei koe voivansa vapaaehtoisesti palata, häntä ei voida palauttaa eikä hänellä ole oikeutta oleskella Suomessa, vihreiden puheenjohtaja Touko Aalto sanoo.
Kukaan ei kuitenkaan ehdota, että kaikki Suomeen tulleet saisivat jollain konstilla jäädä Suomeen.
–Tilapäistä oleskelulupaa ei tarvitse myöntää kaikille kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneille, Aalto sanoo.
Henriksson: Väärinymmärtämistä on liikkeellä
Touko Aalto esitti tilapäisten lupien palauttamista joillekin myös Helsingin Sanomien tämän päivän haastattelussa. Haastatteluun tarttui keskustan varapuheenjohtaja Markus Lohi, joka medialle lähettämässään kannanotossa tulkitsi Aallon tarkoittaneen luvan myöntämistä kaikille.
RKP:n puheenjohtaja Anna Maja-Henriksson pitää valitettavana sitä, että tilapäistä oleskelulupaa kannattavia pyritään tulkitsemaan tahallaan väärin.
– He, ketkä haluavat että tämä asia kärjistyy, antavat mielellään sellaisen kuvan, että poliitikot puhuisivat sen puolesta, että lupa annettaisiin kaikille jotka ovat saaneet kielteisen päätöksen. Tämä on väärintulkinta, Henriksson sanoo.
Vuonna 2015 lakia muutettaessa hallitus antoi lausuman, jonka mukaan sisäministeriö seuraa muutoksen vaikutuksia paperittomien määrää, Henriksson muistuttaa.
– Se on yhteiskunnalle vakava ongelma, jos paperittomien määrä yhteiskunnassa kasvaa.
“Pitää saada miettiä ratkaisuita ääneen”
Oikeusvaltio voi tehdä myös virheitä. Vihreät haluaisivat, että turvapaikanhakija todella voi olla Suomessa, kunnes koko oikeusprosessi on ohi.
– Olisi perusteltua lopettaa pakkopalautusten toteuttaminen ainakin ennen korkeimman hallinto-oikeuden päätöstä, koska KHO:ssa muuttuneiden päätösten osuus on kasvanut ja niiden myötä riski ehdottoman palautuskiellon rikkomisesta kasvaa, Aalto esittää.
Presidentti Sauli Niinistö ja valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok.) ovat olleet huolissaan siitä, että oikeuslaitoksen turvapaikkapäätösten kyseenalaistaminen horjuttaa oikeusvaltiota.
Oikeusministerinäkin toimineen RKP:n Henrikssonin mielestä huoli oikeusvaltion horjumisesta kuulostaa lähinnä siltä, että asiasta ei haluta keskustella.
– Jos yhteiskunnassa on ongelmia, niin pitää aina saada miettiä myös ääneen, mitkä voivat olla ne ratkaisut. Pitää olla mahdollista keskustella siitä, minkälaisia muutoksia tarvitaan, Henriksson sanoo.