Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 5 vuotta vanha

Lapin matkailun kausityöntekijät revitään käsistä – rekrytointi kiivaampaa kuin koskaan

Lapin matkailun keskimääräiset kasvuprosentit olivat viime talvena jo parinkymmenen paremmalla puolen. Se tuo mukanaan myös ongelmia, sillä hyvät kausityöntekijät uhkaavat loppua heti kättelyssä. Sen jälkeen on vielä paikoitellen pulaa asunnoista.

Tarjoilija kantaa tarjontinta ravintolassa.
Lapin matkailukeskuksissa on töitä talvella muun muassa tarjoilijoille. Kuva: Andrew Gombert / EPA
Jarmo Siivikko
Avaa Yle-sovelluksessa

Lapin TE-toimisto, alueen yrittäjät ja muut toimijat ovat joutuneet ottamaan järeät keinot käyttöön saadakseen tarpeeksi työntekijöitä Lappiin ensi talvisesongiksi. Vaikean tilanteesta tekee vielä se, ettei mahdollisille tulijoille ole välttämättä tarjota kunnollisia asuntoja. Moni jää tulematta.

– Kyllä tämä meidän positiivinen kasvukehityksemme näkyy työvoiman tarpeessa enemmän kuin koskaan aikaisemmin. Meidän yrityksessämme se merkitsee toistakymmentä prosenttia enemmän kuin viime vuonna, yrittäjä Ilkka Länkinen Santa Parkista sanoo.

Santa Parkin yrittäjä Ilkka Länkinen
Santa Parkin yrittäjällä Ilkka Länkisellä on haku päällä Eurooppaa myöten. Kuva: Antti Mikkola / Yle

– Onneksi me saamme muutamia harjoittelijoita alan oppilaitoksista. Opiskelijoillehan se on hyvä tapa saada jalka ovenrakoon ja näyttää osaamistaan, Länkinen toteaa.

Kaikki tahtoo – yhtä aikaa

Tilanteen tekee hankalaksi Länkiselle myös se, ettei hän ole tarpeensa kanssa yksin. Kaikki yrittäjät ovat nyt yhtä aikaa etsimässä työntekijöitä.

– Sesongit ovat lyhyitä ja kaikilla toimijoilla on tarve yhtä aikaa. Kyllä siinä jonkinlainen kilpailutilanne on. Mekin olemme ulkoistaneet haun suoraan Eurooppaan, Länkinen sanoo.

Palvelujohtaja Kaija Kukkola Lapin TE-toimistosta
Palvelujohtaja Kaija Kukkola Lapin TE-toimistosta sanoo, että sesonkina tarvitaan monenlaisia työntekijöitä. Kuva: Antti Mikkola / Yle

Monet sesongin työtehtävät ovat niin sanottuja matalapalkkatöitä. Se on omiaan myös hidastamaan työvoiman löytymistä.

– Kyllä minä kuitenkin suosittelisin ennakkoluulottomasti tiedustelemaan työtä matkailualalla. Kaikki työt eivät ole tuntitöitä tai lyhytaikaisia, vaan luvassa on nykyään pidempiä jaksoa. 

– Tarjolla on yhä monipuolisempia työtehtäviä, ei pelkästään perinteisiä ravintola- tai opashommia. Voidaan jopa hakea tarinankertojia tai muita erikoisempia työntekijöitä. Ennakkoluulottomuutta vaan, palvelujohtaja Kaija Kukkola Lapin TE-toimistosta kehottaa.

–Toisaalta ylitöitäkin saa sesongin aikana tehdä, Kukkola muistuttaa.

Ilmaisia hissilippuja palkan lisäksi

Osaavia tekijöitä yritetään saada ympäri Lappia pidettävillä rekrytointitapahtumilla. Myös Lapin TE-toimisto auttaa yrityksiä online-hakupalvelulla. Silti näyttää pahalta.

Kaikki työntekijät eivät halua tulla tilapäismajoitukseen sesongiksi. Asuntopula on paikoitellen jopa huutava. Yksin Inarissa tarvittaisiin kunnanjohtaja Toni K. Laineen mukaan satoja yksiöitä tai kaksioita.

Lapin ja Suomen lisäksi väkeä rekrytoidaan jo Euroopasta ja Aasiasta asti. Samalla yrittäjät ovat joutuneen kehittämään palkan lisäksi muita houkuttimia. Jotkut tarjoavat ilmaisia hissilippuja, toiset muita työsuhde-etuja.

Moni haluaa vanhan tutun

Jussi Kauhanen on tehnyt neljä vuotta matkailun kausitöitä. Kauhaselle sellainen sopii, sillä hän saa tehdä jotain muuta matkailukauden ulkopuolella.

Jussi Kauhanen.
Kausityöt ovat Jussi Kauhasen mieleen. Kuva: Antti Mikkola / Yle

– Uskon että yrittäjät haluavat omaan jenginsä työntekijöitä, jotka ovat olleet aikaisempina vuosina ja tietävät miten he toimivat. Yleensä vanhoista työntekijöistä yritetään pitää kiinni.

Suosittelisitko sesonkityötä?

– Kyllä sitä kannattaa kokeilla. Siinä huomaa, onko se oma juttu vai ei, Kauhanen toteaa.

Suosittelemme sinulle