Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 6 vuotta vanha

Hautausmaan ilkivaltaa tutkitaan hautarauhan rikkomisena Lahdessa – "Kuinka paha ihmisellä voi olla, että tulee tällaista tekemään?"

Parikymmentä hautakiveä on kaadettu viikonlopun aikana Lahden vanhalla hautausmaalla.

Kaadettu hautakivi Lahden vanhalla hautausmaalla
Kuva: Mika Moksu / Yle
Meeri Niinistö
Avaa Yle-sovelluksessa

Lahden vanhalla hautausmaalla on viikonlopun aikana kaadettu parikymmentä hautakiveä.

Poliisi tutkii tapausta tällä hetkellä hautarauhan rikkomisena. Rikosnimikkeet saattavat täsmentyä tutkinnan edetessä.

– Hurjalta näytti. Hautausmaa on erittäin tärkeä omaisille. Että joku tulee tieten tahtoen tuhoamaan ja potkimaan hautakiviä nurin. Shokki, kuvailee seurakuntayhtymän puutarhuri Eila Nykänen tuhoja viikonlopun jäljiltä.

Osa kaadetuista hautakivistä on hajonnut, osa vain kaatunut pehmeälle nurmelle. Puutarhuri Nykänen uskoo, että asialla on ollut useampia henkilöitä, sillä kivet painavat useita satoja kiloja.

Kiviä on kaadettu Radiomäen hautausmaan hiljaisimmista kolkista, niin sanotulta alakäytävältä. Nykänen ei kuitenkaan usko, että kyse olisi suunnitelmallisesta ilkivallasta.

Kaadettu hautakivi Lahden vanhalla hautausmaalla
Kuva: Mika Moksu / Yle

– En jaksa uskoa, että joku tulisi tänne varta vasten.

Kulut hautausmaalla tulevat olemaan tuhansia euroja. 21 hautakivestä kolme on seurakuntayhtymän hoidossa. Muiden kivien kulut maksavat omaiset.

– Hauta on omaisille tärkeä ja tunneherkkä paikka. Jos omalle haudalle tehdään tällaista ilkivaltaa, niin se on todella paha asia.

– Kuinka paha ihmisellä voi olla, että tulee tällaista tekemään? kysyy Nykänen.

Lahden vanhalla hautausmaalla tehtiin ilkivaltaa viimeksi vuonna 2012, kun yli 80 hautakiveä kaadettiin. Silloin hautausmaalle asennettiin muutama valvontakamera.

Omaiset voivat pyytää apua kiviliikkeiltä hautakivien nostoon. Mikäli epäilee oman omaisensa hautakiven joutuneen ilkivallan kohteeksi, asiasta voi soittaa hautausmaan työnjohtajalle tai seurakuntayhtymän virastoon.

Kaadettu hautakivi Lahden vanhalla hautausmaalla
Kuva: Mika Moksu / Yle

Suosittelemme