Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 5 vuotta vanha

Trump: Suomi ostaa Boeingilta "suuria määriä" hävittäjiä – Niinistö kiisti kaupat

Ulkopolitiikan tutkijan mukaan kyseessä on voinut olla Trumpin näpäytys kilpailevalle lentokonevalmistajalle.

Yhdysvaltain Super Hornet -hävittäjä nousee lentoon Persianlahdella lokakuussa 2014.
Yhdysvaltain Super Hornet -hävittäjä nousee lentoon Persianlahdella lokakuussa 2014. Kuva: Joshua Card, US Navy /EPA
Juho Tuomisto
Avaa Yle-sovelluksessa

Suomen tasavallan presidentin Sauli Niinistön Valkoisen talon -vierailun tiedotustilaisuudessa presidentti Trump sanoi, että Suomi olisi ostamassa yhdysvaltalaiselta Boeingilta "suuren määrän" F-18 -hävittäjiä.

Trumpilta kysyttin, millaista apua Yhdysvallat voisi antaa Suomelle, jos välit Venäjän kanssa huononevat.

– Olemme aina valmiita auttamaan Suomea. Yksi asia, joka on tapahtumassa, on että olette ostamassa suuria määriä F-18-lentokoneita Boeingilta. Ne ovat hienoja hävittäjiä, ja olette ostamassa paljon muitakin sotilasvarusteita, ja olette ostamassa niitä viisaasti, Trump sanoi.

Voit katsoa ja kuunnella Trumpin kommentin alla olevalta videolta:

Tiedotustilaisuuden jälkeen Presidentti Niinistö antoi kuitenkin ymmärtää Twitterissä, ettei Suomi ole tehnyt hävittäjäkauppoja.

"Heitto kilpailijan suuntaan"

Ylen erikoislähetyksessä Niinistön vierailua asiantuntijana kommentoinut Ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija Charly Salonius-Pasternak epäili, että Trumpin kommentissa kyseessä voisi olla hyvä tilaisuus antaa näpäytys Boeingin kilpailijan Lockheed Martinin suuntaan. Trump on aiemmin kovistellut Lockheed Martinia kalliiseen F-35 -projektiin liittyen, jonka jälkeen yhtiö laski uusien hävittäjiensä hintaa.

– Hänen käyttämänsä sanamuoto viittaisi johonkin joka on tapahtumassa. Häntä on briiffattu näistä asioista ja voi olla että hänelle siinä tuli mieleen, että Suomen nykyisiin hävittäjiin on tehty päivityksiä tai Suomi on ostanut lisää ohjuksia. Voi olla että hän puhui kokonaispakettina – ei niin, että vinkkaisi minkä hävittäjän Suomi valitsee tulevaisuudessa.

Suomi ei Salonius-Pasternakin mukaan ole voinut tehdä valintaansa, vaikka yksittäisillä upseereilla saattaakin olla mieltymyksiä suuntaan tai toiseen.

– Puolustusvoimat on vasta keräämässä kaikkea tietoa. Koneet pitää testata myös Suomessa – vasta sen jälkeen voidaan alkaa rankkaamaan (järjestämään) miten nämä koneet täyttävät Suomen tarpeet.

Asiaa tarkastellaan myös muun muassa huoltovarmuuden ja turvallisuuspolitiikan näkökulmasta.

– En näe mitään mahdollisuutta, että puolustusvoimat tai virallinen Suomi olisi tehnyt mitään päätöstä, Salonius-Pasternak sanoi Yle uutisille.

Super Hornet yksi vaihtoehdoista

Boeingin F-18 Super Hornet on ollut yksi vaihtoehdoista Suomen nykyisten Hornet-hävittäjien seuraajaksi. Hävittäjähankintaa valmistellaan puolustusministeriön HX-hankkeessa. Hankkeen tiedotteiden mukaan tällä hetkellä valmistellaan yksityiskohtaisia tarjouspyyntöjä, joihin eri valmistajien on määrä antaa vastauksensa vuoden 2018 loppuun mennessä.

Kilpailussa Suomen hävittäjäkaupoista ovat yhdysvaltalaisten Lockheed Martinin (F-35) ja Boeingin (F-18 Super Hornet) lisäksi mukana Rafale-hävittäjää valmistava ranskalainen Dassault, Gripen E- hävittäjää valmistava ruotsalainen Saab sekä Eurofighter Typhoonin valmistaja BAE Systems Isosta-Britanniasta. Yle vieraili huhtikuussa Boeingin ja Lockheed Martinin hävittäjätehtailla.

FA-18E Super Hornet laskeutuu lentotukialukselle sotaharjoituksessa Etelä-Koreassa.
FA-18E Super Hornet laskeutuu lentotukialukselle Yhdysvaltain ja Etelä-Korean yhteisissä sotaharjoituksissa vuonna 2012. Kuva: Song Kyong-Sek / EPA

Lue myös:

Katso tästä Trumpin ja Niinistön koko tiedotustilaisuus – Transatlanttinen yhteistyö nousi keskiöön

Soini Trumpin hävittäjä-kommentista: "Se oli kieltämättä erikoisesti sanottu"

Vanhanen Trumpin hävittäjäpuheista: "En pidä lapsuksena, tiedotustilaisuuksissa pitää puuttua selviin virheisiin"

Analyysi: Kun tarkka juristi kohtasi suurisuun

Edit klo 04:05: Yksityiskohtaisia tarjouspyyntöjä vasta valmistellaan, eikä niitä ole vielä lähetetty lentokonevalmistajille.

Suosittelemme sinulle