Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 6 vuotta vanha

Vanhanen Trumpin hävittäjäpuheista: "En pidä lapsuksena, tiedotustilaisuuksissa pitää puuttua selviin virheisiin"

Ex-suurlähettiläs Jukka Valtasaari piti hyvänä, että Trump nosti esiin kunnioituksen Suomea kohtaan.

Matti Vanhanen
Matti Vanhanen Kuva: Mikko Ahmajärvi / Yle
Hanna Hanhinen
Avaa Yle-sovelluksessa

Keskustan kansanedustaja ja presidenttiehdokas Matti Vanhanen pitää Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin puheita hävittäjäkaupoista hämmentävinä.

Trump sanoi tiedotustilaisuudessa, kuinka Suomi ostaa Boeingilta ”suuria määriä” hävittäjiä. Presidentti Niinistö kiisti myöhemmin kaupat.

Vanhanen uskoo, että kaupat ovat todennäköisesti olleet presidenttien välisissä keskusteluissa esillä. Hän sanoo Yle Radio 1:n Ykkösaamussa, että Trumpin puheissa saattoi olla kyseessä hänen tapansa pitää kauppaa esillä ja viedä asiaa eteenpäin. Hänen mukaansa olisi ollut hyvä oikaista virheelliset sanomat samantien.

– En pidä sitä pelkästään lapsuksena. Kyllä tiedotustilaisuuksissa pitää puuttua selviin virheisiin. Tällainen aihe jää elämään, koska vuosikausien kilpailu on vielä jäljellä ja päätöksenteko valinnasta. Jos Yhdysvaltain johdossa on käsitys, että asia on selvä ja kuitattu, niin se on huono asia, Vanhanen sanoi Ykkösaamun haastattelussa.

Ex-suurlähettiläs kehuu Niinistön sanavalintoja

Suomen entisen Yhdysvaltain suurlähettilään Jukka Valtasaaren mukaan presidentti Sauli Niinistö puhui presidentti Donald Trumpin kanssa pitämässään lehdistötilaisuudessa poikkeuksellisen selkeästi Suomen strategisesta asemasta, Itämerestä ja arktisesta alueesta.

– Jopa niin, että jos arktinen menetetään niin menetetään loputkin. Sanavalinnat olivat sellaisia jotka jäivät helposti mieleen, pohti Valtasaari Yle Radio 1:n Ykkösaamussa lehdistötilaisuuden antia.

Hän piti myös hyvänä, että Trump nosti tilaisuudessa esille kunnioituksen Suomea kohtaan.

– Trump käytti sanaa respect, eli kunnioitus Suomea kohtaan. Tämä on meidän kannalta hyvä, että metodimme toimia avoimin ovin on tunnustettu, Valtaasari sanoo.

Lue myös:

Katso tästä Trumpin ja Niinistön koko tiedotustilaisuus – Transatlanttinen yhteistyö nousi keskiöön

Trump: Suomi ostaa Boeingilta "suuria määriä" hävittäjiä – Niinistö kiisti kaupat

Puolustusministeriö: Suomi ei ole tehnyt päätöstä hävittäjäostoista

Ulkoministeri Soini presidentti Niinistön ja Trumpin tapaamisesta: Merkittävä ja tärkeä

Analyysi: Kun tarkka juristi kohtasi suurisuun

Suosittelemme